torsdag 16 juni 2011

Sommarintervju: Johannes Salmonsson " Ett sjukt roligt år"

Nu när den hetaste silly seasontiden är över kommer det att komma lite sommarintervjuer här på bloggen. Först ut AIK-forwarden Johannes Salmonsson.

 (Salmonsson njöt av slutspelet. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Det var många som hade räknat ut 25-årige Salmonsson som kom till AIK från Davos och Biel i den Schweiziska ligan.

Men i AIK visade ”Salle” att han hade kvar farten och blicken för spelet och fick ta ganska mycket ansvar, även om han själv inte är hundra procent nöjd med säsongen:


– Det gick bra precis i början, sedan hade jag en längre svacka men på slutet gick det jättebra.

Är det något jag skulle klaga på så är det just att du är så ojämn. Vad beror det på?
– Jag vet inte men ibland så blir det bara så. Men det har jag som mål nu, att vara bättre jämt. Sedan varför det inte är så… det handlar väl om självförtroende och så. Alla har ju svängar som går upp och ner men det är för stor skillnad på när det är bra och inte bra tycker jag själv.

Inför ett av derbyna var det just en spelare i Djurgården som sa att de skulle ”akta sig för Salmonsson för han är jäkligt snabb och när han är på humör får upp farten så går det inte att stoppa honom”.

 Det är det där humöret…?
– Mmm jag har funderat mycket på det där själv men det handlar väl om att förbereda sig så bra som möjligt. Men det som är bra, tycker jag, ändå att jag har lyckats vara som bäst när det gäller som mest i alla fall, säger Salmonsson.

Han var åtta i interna poängligan under grundserien och tvåa i den samma under slutspelet, trots att han missade de två sista semifinalmatcherna på grund av skada.

Men hur ska du bli jämnare?
– Nä men det är väl att vara bättre tränad, jobba med psyket och självförtroendet. Jag jobbar en del med Mats Emanuelsson, som även tränat Sedinarna. Han är inte bara bra på hockey, han är en bra mental coach också.

Säsongen som gick beskriver Johannes Salmonsson som:
– Ett sjukt roligt år. Jag tycker att vi gjorde en mer eller mindre bragdsäsong! Vi kom som nykomlingar, gick till semifinal, slog ut HV i fyra raka, det måste vara länge sedan det gick så bra för en nykomling.

Det kommer vara klart högre förväntningar på er nu än det var för ett år sedan?
– Jomen med tanke på att vi tippades som det sämsta laget i elitseriens historia så är ju inte det så konstigt, ha, ha. Vi hade ju ett eget mål då inom gruppen och kommer ha ett liknande mål i år. Det var många som gjorde sin första elitseriesäsong då hos oss, nu har de fått känna på hur det är i ett år. Alla har fått mer rutin, alla kommer vara bättre. Men jag hoppas att ingen surfar iväg och tror att det kommer att bli lätt nu, för det blir det inte.

Vad tycker du är en vettig målsättning?
– Att vi tar oss till slutspel och vinner SM-guld!

Var bland de åtta kommer ni ligga, tror du?
– Ingen aning men förhoppningsvis så tar vi hem bucklan. Det är ju målet i alla fall.

Men andra året brukar vara svårare sägs det?
– Äh jag vet inte. Det känns lite som en klyscha för man glömmer ofta bort de spelare som kanske inte var så bra första året men som är bra det andra. Man tar bara upp dem som gör en bra första säsong och inte är bra andra, men tänker inte på de som, som gör det bra i både första och andra året också. Det är många som gör det med.

Snacket runt AIK har senaste månaden mest handlar om målvakten Viktor Fasth och att han är kvar är förstås:
– Jättekul! Det var en riktigt rolig nyhet.

Trodde du att han skulle dra eller stanna?
– Stanna! Jag kände det på mig. Det är svårt att få ett envägskontrakt i NHL och det fick han ju inte heller. Där kollar de mycket på storlek, det är inne med stora målvakter och han är inte SÅ stor.

Det har ju hetat att stannar han så blir det slutspel och guldkandidat för AIK, men drar han så går det åt skogen. Hur känns det som utespelare att höra det snacket?
– Äh man är van, vi var ju nersnackade hela säsongen så… sedan tror jag folk vet bättre än så. De vet att det inte handlar enbart om en målvakt. Självklart är han grymt viktig, han är ju grymt bra men en spelare gör inte laget. Det kan man inte säga. Man kan inte säga att det blir slutspel bara man har en bra målvakt och inte slutspel om målvakten inte är bra. Det snacket köper inte jag i alla fall.

 Varför inte?
– För att vi var bra tillsammans. Vi utespelare gjorde Fasth bra också, vi hade bra försvarsspel tillsammans, vi hjälpte honom bra. Hade vi fått in en ny målvakt så hade vi försökt hjälpa honom bra också. Vi har ju ett bra försvarsspel. Men det tar samtidigt inte bort någonting från Fasth. Han är Sveriges bästa målvakt! Men jag tycker att vi har hjälpt honom att vara bra också. Vi har gjort det ihop.

AIK tränar på även nästa vecka, sedan har laget semester – även om det blir enskild träning då också. Gnaget spelar första träningsmatchen redan 29 juli och går på is den 25:e, berättar Salmonsson.

 Som tänker spendera semestern med:
– Att träna hårt! Jag ska träna med Jens Byggmark (alpinåkaren). Det är väl det, avslutar Johannes Salmonsson.

Som jag bad tipsa om lite sommargrejer…

Bästa sommarställe?
– Båstad! Det är kul där nere och många snygga tjejer, ha, ha.

 Vad läser du i hängmattan?
– Min styvfar Håkan Nessers böcker (deckare).

Vad har du på grillen?
– En chorizo!

Vad dricker du i sommar?
– Proteindrinkar så jag blir stark.

 Vad lyssnar du på helst?
– Swedish House Maffia. Det är bra partymusik, ha, ha.





6 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt intervju! kul att se Salle utvecklats så myckte sen djurgårdstiden :).

Blir nästa intervju en djurgårdare eller ssk-spelare? vilken isf?:)

MVH Thomas

Marie Hallman sa...

Thomas: Tack! Det blir lite som det kommer, beror på vem som svarar i telefonen först ;))

Marie Hallman sa...

Men jag ska försöka hålla det lite jämnt mellan lagen.

Jack sa...

Kul intervju. Tack Marie!

Peter sa...

Fråga nästa gång vad han tycker om straffar...

Marie Hallman sa...

Jack: Tack själv!

Peter: Will do ;)