onsdag 1 juni 2011

Silly season DIF: Kyle Klubertanz in - Daniel Tjärnqvist inte längre aktuell


 (Kyle Klubertanz har skrivit på ett tvåårskontrakt med Djurgården. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Agenten trodde, i en intervju med bloggen, att Kyle Klubertanz skulle bestämma sig en bit in i juni. Men det gick fortare än så.

– Vi fick ett mejl i förra veckan att han var intresserad att skriva på. Sedan gick vi in i diskussioner om längden på kontraktet, det tog några dagar. Sedan var det klart, det är bara kul för oss, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström.

Så sent som 23 maj, trodde Engström att Klubertanz var ute ur bilden. Men det var han alltså inte.
– Nä, vi hade fått besked om att han mest troligt skulle skriva nytt med Montreal, sedan har något hänt, vad vet jag inte. Vi hade räknat bort honom så var han helt plötsligt tillgänglig. Det är bara glädjande för oss att det blev så.

 Stod det varför han ändrat sig?
– Nej, jag har inte fått någon motivering men han kan ju oss, han har trivts hos oss, sedan är det ju alltid intressant att spela i NHL men han har ändrat uppfattning och kommer tillbaka till Djurgården, säger Engström.

 Kyle ansluter, som det ser ut nu, först vid isstarten, det vill säga i augusti. Men han har inget artistkontrakt, utan är med hela säsongen och – kanske viktigast av allt – har inskrivet i kontraktet att han garanterar att han stannar i Djurgården även om det dyker upp andra anbud från NHL före 15 juni.

Han omfattas, genom den kontraktsskrivningen, därmed inte av NHL-avtalet. Och det var ett krav från Djurgårdens sida:
– Det var det! Det var vi som krävde det. Vi ville inte ha en Bartley till.

 Att Kyle Klubertanz kommer in, innebär dock att Daniel Tjärnqvist inte längre erbjuds en plats i Djurgården, berättar Engström för bloggen:

– Bakgrunden när det gäller Daniel är att han har tackat nej till de bud som vi har lagt. Vi kände att vi stod för långt ifrån varandra och när Kyle dök upp så kände vi att vi får fördela de medel vi har på Kyle och en (ännu ej signad) back.

Vet Daniel om det?
– Ja, jag ringde honom nu i förmiddags (onsdag) och berättade hur det låg till. Vi har varit så väldigt långt ifrån varandra i de ekonomiska diskussionerna och vi (Djurgården) kände att vi kommer nog inte att komma varandra närmare sedan heller. Då dök Kyle upp och då kände vi att vi kan disponera de medel vi har där istället, säger Engström.

Som vill passa på att påpeka att förhandlingarna mellan Djurgården och Daniel Tjärnqvist har förts i god och vänlig ton:
– Daniel har varit jättejuste hela tiden, han har INTE varit kaxig, INTE girig heller. Han har bara varit tydlig med vilka krav han har och ibland är man för långt ifrån varandra, så är det bara.  Och vi var så långt ifrån varandra att det kändes svårt att komma runt det. Han var tydlig med vad han ville ha och det respekterar vi, men vi kan samtidigt inte gå till mötes där.

Det kommer många fans bli ledsna över att höra, många ville verkligen ha in Daniel Tjärnqvist?
– Ja, det är tråkigt, det tycker jag med och vi har sagt att vi får se nästa år. Det skulle vara roligt att få in Daniel i Djurgården igen, det är ingen tvekan om det.  Men vi har ett ansvar vi med. Vi kunde inte gå med på de anspråk som han hade utan ville använda pengarna på ett annat sätt och då blir det så här, säger Engström och fortsätter:

– De bud som vi har haft har alla fallit, han har tackat nej till dem. Sedan har vi diskuterat inom klubben hur vi ska göra och sedan dök Kyle upp. Jag har för tydlighetens skull ringt Daniel i dag och berättat det.

Vad sa han då?
 – Att han förstod det. Han förstod att vi inte kan sitta och vänta, att vi måste vara säkra på att få in spelare.

Om ni får in extra pengar, skulle det lösa situationen och åter göra Daniel Tjärnqvist aktuell?
– Men det handlar inte om pengar så.  Det handlar INTE om att vi har en dålig ekonomi eller inte har råd. För vi har INTE dålig ekonomi. Men vi har en budget att hålla oss till, utifrån intäkter och kostnader, precis som alla andra företag. Det handlar INTE om dålig ekonomi utan det handlar om att vi inte vill lägga den typen av pengar på Daniel som han vill ha. Vi respekterar hans krav men de var för höga ekonomiskt och då har vi valt att disponera pengarna annorlunda och bland annat lägga dem på Kyle Klubertanz i stället.

Det finns ingen möjlighet att Daniel sänker sina krav och därmed blir aktuell igen?
– Inte utifrån de signaler jag har fått i alla fall. Han har varit tydlig på vad han vill ha. Och vi har som sagt utrymme för en back till men av de samtal som vi har haft med Daniel så har han inte varit beredd att ta ett bud på den nivån som är aktuell. Och jag vill inte ge några falska förhoppningar till våra fans om att det ska bli så heller.

Men om han ändå backar ända ner dit?
– Det är klart att han är välkommen tillbaka om han vill göra det men som det ser ut nu så blir det ingen Daniel Tjärnqvist i Djurgården den här säsongen. Och återigen, det handlar inte om att vi inte har råd. Vi har en stabil ekonomi. Vi har råd att signa bra spelare. Men, det innebär inte att man kan sprida pengarna hur som helst. Vi har en budget att hålla oss till, därför har vi valt att disponera pengarna annorlunda nu när Kyle dök upp.

 Och hur läget än är så ska det alltså in en back till. Och Djurgården har trådar ute hos några aktuella spelare:
– Jag vill inte nämna några namn, men ja, det finns ett antal namn som figurerar.

Som ni har trådar hos?
– Det har vi. Vi behöver inte börja på ruta ett.

 När den sista pusselbiten kommer in återstår att se, Engström vågade inte svara på när det kan bli klart.

Och när det gäller backar, så såg jag att det påstås att Modo ”snuvade Djurgården och Frölunda på Ahnelöv”. Det stämmer faktiskt inte när det gäller Djurgården (Frölunda har jag ingen koll på i det här fallet). Men som bloggen har skrivit tidigare så var Djurgården inte indragna i någon budgivning runt Ahnelöv.

– Nej, han var intressant för ett tag sedan, hans namn kom upp men vi lade aldrig något konkret bud, bekräftar Tommy Engström.


28 kommentarer:

Niklas Persson sa...

Trist med Daniel kul med Kyle... Men jag tycker ju trots att Daniel varit juste enligt Engtröm... Vänder man hem och är 30+ så ska inte pengarna vara det viktiga. Han måste ju spelat in så han mer än klarar sig... Trist! Känns ändå lite girigt...

Anonym sa...

Daniel Tjärnqvist är så förbannat pengakåt... Han har tjänat hinkvis med pengar i NHL/KHL och jag är säker på att DIF erbjudit en lön på en bra bit över 100k.
Accepterar man inte en sådan monsterlön för att spela hockey och dessutom i Djurgården med sin bror så kan man dra nåt gammalt över sig sticka..

Janne sa...

Den här branschen håller på att spåra ur totalt med giriga spelare hit och dit.

Anonym sa...

Jag är väldigt besviken på DT... Han borde skämmas!

Kenta sa...

Tråkigt att DT lämnar.. tack för infon Marie ! :)

Jag fick en känsla av att man signar Fernholm på 2 år! vad tror du om det? kan du höra dej för om fernholm?

Thomas sa...

Anonym: Självklart har DIF erbjudit bra mycket mer än 100k. Skulle kunna tippa att DIF låg någonstans runt 250-300k i månaden, och DT kanske runt 400k eller något liknande. Självklart endast spekulationer från mig men tänkbart. Nisse har väl ett kontrakt runt 250-300 någonstans och Nisse och DTs karriär är ganska likvärdiga.

Anonym sa...

Jag tycker att DIF gör rätt här. Satsa på Klubertanz och en till back känns bättre än DT. Tycker dock att det känns konstigt att som DT ställa så höga krav att han diskvalificerar sig själv. Pengar borde han väl ha nog av? "Tänk att få spela med brorsan i världens finaste tröja...hjälpa klubben som hjälpt mig med rehab upprepade gånger" så tänkte tydligen inte DT...DIF gör rätt, bitter på DT.

Berra

Anonym sa...

Personligen så satsar jag en smält chokladbit på att Daniel Tjärnqvist går till LHC!

Anonym sa...

Härligt med Kyle!!
Om DT hamnar i en annan ES klubb, hoppas jag att han har haft samma krav (eller högre)som mot DIF. Annas känns det ruttet.
/ M

viktor. sa...

Kyle visar mer hjärta än många andra spelare gör. Tror han kan bli en av det mest omtyckta importerna i DIF's historia, likt Knutsen.

Anonym sa...

Daniel Fernholm har fått ett kontraktsförslag som han får ta ställning till. Han har förövrigt bostad i Stockholm, och har ju gått ut här i bloggen och sagt att blir det Sverige, så är Dif det laget han vill spela för.

Marie Hallman sa...

anonym: men vad vet så är han väldigt sugen på att stanna utomlands....det sa han under VM i alla fall.

en annan sak som kan vara värd att tänka på.
Jag såg nu att någon person sprider ryktet att DT tackat nej till ett bud på 340 000 i månaden.
Men den uppgiften ska ni ta med en hel lastbil salt, av två skäl.
DIF har en, med elitseriemått mätt ganska medelbudget och slänger inte iväg pengar så lättvindigt men framför allt... samma person som nu påstår att han "vet" att DT tackade nej till detta bud säger sig vara samma kille som i ett par veckor med en dåres envishet hävdat att DT och DIF "var muntligt överens".
Eh. Det var ju just det de itne var. Trovärdigheten i den personens uppgifter är ju minus hundra just nu.
Om man i ena meningen stoltserar med att man felaktigt uppgett i flera veckor att DT och DIF var muntligt överens och sedan påstår sig veta vilket bud han har tackat nej till.. så förstår ni själv trovärdigheten. Den finns inte.
Det flyger uppgifter åt alla håll och jag ska ärligt säga att jag INTE vet vilka summor som varit på tapeten men samtidigt tycker jag man ska vara försiktigt med att döma folk efter summor som oseriösa personer som denne person slänger ut sig.

Marie Hallman sa...

Mårten: ja jag hade fel om videllmen jag har rätt i det mesta andra. Glöm inte det.

När det gäller vem som är störst bäst och vackrast i Stockholm är jag less på att ni kastar skit på varandra här. Från båda sidor. Funderar allvarligt på att börja radera alla såna inlägg, bara rakt av är så less på det. Det tillför ju inte ett skit.

Marie Hallman sa...

eller fundera?nä nu gör jag det.

Marie Hallman sa...

till allihop: jag tycker det är jättetrist att DT inte är på tapeten längre. Jag vet inte exakt vad han krävde eller vad DIF var beredda att betala men självklart kommer han ställa samma krav till andra klubbar som är intresserade. Det finns ingen tvekan om det.

Det man kan hoppas är ju att DT sänker sina krav ohc att man börjar en ny förhandlingsrunda. Helt omöjligt är det ju inte även om Tommy Engström inte verkade tro det. Man ska aldrig säga aldrig i såna här sammanhang.

Marie Hallman sa...

Jag har tagit bort några inlägg, från vardera sidan i den här meningslösa "vi är störst och vackrast" i stan följetongen. Jag gillar båda lagen det vet ni och vill ni kalla varandra öknamn och sprida skit mot varandra så gör det någon annan stans är ni snälla.

Anonym sa...

Bra Marie! Håll upp kvaliten här, det finns andra forum för skitkastning.
Kul om du kunde få en kommentar från DT, hur långt i från trodde han att dom var?
/ M

Metal Machine sa...

Om DT skriver på för en annan ES-klubb (vilket verkar troligt) kan han faktiskt dra åt h-vete. Däremot om han nu sänker sina krav och skriver på för Djurgården ändå, ska han ha all j-va heder!

Skönt med Klubertanz! Min favoritspelare senast han var här. Äntligen en positiv nyhet!!! Fyfan vad glad jag är! Kyle går i min bok före DT alla dagar i veckan.

Marie Hallman sa...

M: jag har inte fått tag på honom så jag vet inte.

Metal machine: Men om han får nej från DIF så måste han ju få skriva på för vilken annan klubb som helst utan att få skit för det. Vill någon annan betala den storlekk på lönen som inte DIF vill betala så är det ju inte Daniels "fel". Det är inte någons fel.
Jag förstår att många är besvikna men samtidigt, varje dag sker tusentals löneförhandlingar runtom i Sverige. Ibland enas man ibland enas man inte. Det är ju så det är.

Metal Machine sa...

Marie: Det är mer än så. Daniel fick sitt genombrott i Djurgårn, påstår sig ha hjärta för Djurgårn, har sagt att Djurgårn är det enda som gäller i Sverige, etc. Då skriver man fan inte på för en annan ES-klubb för några extra korvören.

Anonym sa...

Skulle vara otroligt intressant att veta vad Djurgår´n erbjudit för lön. Säkert mycket mycket bra med djurgårdsmått mätt med tanke på hur länge vi varit ute efter DT... och DT har självklart all rätt i världen att nobba budet. Däremot har han försakat sin rätt att påstå sig ha djurgårdshjärta. Tycker nästan det här är värre än det Fernholm gjorde. Fernholm hade inte spelat i NHL och KHL tiotals år innan...

Marie Hallman sa...

metal machine: jo jag förstår det och viktigt här är ju att han faktiskt inte har fört några andra förhandlingar med andra klubbar heller fram till nu. Han har alltså inte ställt DIF mot några andra utan har bara diskuterat med DIF. Det hedrar honom tycker jag. Frågan är ju bara vad han ska göra nu. Han vill ju fortsätta med hockeyn helt klart, och då kanske det blir ES då DIF och han inte kom överens. Sedan finns det ju klubbar runt om i Europa dit man kan ta med sig fru och barn på ett lättare sätt än Ryssland så vi får se.
Det bästa vore ju om han själv backade och tog kontakt med DIF men jag vet verkligen inte vilka summor det rör sig om , det vet bara Daniel, Tommy Engström och ett par personer till. Allt annat går under rubriken skvaller.

Marie Hallman sa...

Peter och anonym: Jag förstår ilskan men jag tycker det är svårt att såga folk också när man inte har varit med i förhandlingarna.

richardlj sa...

Håller med Marie. Så länge man inte vet allt kan man inte såga någon. Och angående "det Fernholm gjorde" så drog han inte pga av pengar eller något sånt utan han och Säcken gick o
inte ihop. Det var därför han drog. Säcken var kvar i DIF och Fernholm ville inte ha med honom att göra. Och det har jag hört från Fernholm själv. Så inga hardfeelings mot honom tycker jag. Och jag hoppas som Marie att sista ordet om DT inte är sagt. Vill han så mycket som han säger så bör det ju gå.

Anonym sa...

Grymt bra rapportering Marie! Jag håller helt med dig, förhandlingen ledde inte någonvart den här gången. Inget konstigt med det. Men det är svårt för en del att förstå att spelare, som alla andra arbetstagare, försöker att nå en så fördelaktig ekonomisk lösning som möjligt. Tyvärr stämmer klyschan att spelarna är proffs och supportrarna är amatörer.
Danne

Anonym sa...

Kommer han gå till plastklubbarna i landet, så kommer Fernholms motagande vara gulligt mot hur han kommer bli mött på Hovet i vinter. Ska han inte låna lite träningsutrustning innan han drar?

Marie Hallman sa...

richardlj och anonym: Ja jag må vara en mes men jag tycker man ska ha alla fakta på bordet innan man sågar någon vid fotknölarna... plus att så här funkar det ju i alla förhandlingar även om det för oss vanliga dödliga är svårt att acceptera de här summorna.

anonym: Ouch. Men som sagt. Vi får se vad som händer, ingen av oss vet, det vet bara Daniel.

Anonym sa...

Såna spelare som Kyle..som lägger trygghet framför pengarna, är svåra att hitta.