söndag 5 juni 2011

Dags för ett svenskt combine


(Zibanejad imponerar på isen i vintras, nu har han fått NHL-scouterna att drägla under testerna i NHL combine också. FOTO JOHANNA LUNDBERG/arkivbild)

NHL:s årliga test av de hundra högst rankade hockeytalangerna i världen är över. 102 spelare samlades i Toronto för att mätas och testas ur alla möjliga och även några nästan omöjliga vinklar och vrår under fem dagar.

NHL-lagen har undersökt spelarna i detalj, det är alltifrån fystester, anaerobiska, styrka, spänst, uthållighet med mera till medicinska undersökningar,  intervjuer och psykologiska tester för att försöka ta sig in under skinnet på spelarna och få reda på vilka karaktärer de är.


Att många av testerna görs inför publik gör inte saken sämre, det frestar på att sitta där på scenen och trampa, trampa några minuter till på testcykeln fast orken tagit slut, det svindlar framför blicken och lunchen gör sig påmind genom att komma ut fel väg, inför ögonen på alla andra.

Den som vill hitta resultatet på tester som till exempel  Musculoskeletal: Vertek Leg Pwr Average (Lewis)/No Pause (watts) (har ärligt talat inte en susning vad det är) till  Musculoskeletal: 4 Jump (Mat) Mode: Power Factor och Anaerobic Fitness: Mean Power Output (watts/kg) hittar dem på den här länken.
Nio av de 102 spelarna som fanns på plats var svenskar:  Rasmus Bengtsson, Rögle, Jeremy Boyce Rotevall, Timrå, Jonas Brodin, Färjestad, Max Friberg, Skövde, Karl Johansson, Brynäs, Oskar Klefbom, Färjestad, Adam Larsson, Skellefteå, Joakim Nermark, Linköping och så Mika Zibanejad Djurgården

Och jag tycker det är märkligt att inte de svenska lagen gör samma sak med de största talangerna här? Visst, förbundet kör ju russinläger där man gör både fystester och jobbar med det mentala förutom hockeyskickligheter.

Men jag tycker att de svenska klubbarna här borde göra samma genomgång av spelarmaterialet som NHL gör. Man skulle kunna ta både de främsta talangerna men även låta de som inte är högt rankade anmäla sig, låta allsvenska spelare vara med och mäta sig mot varandra. 

Klubbarna skulle få en grym koll på vilka spelare som finns, spelare som annars inte får  chansen skulle här kunna få visa upp sig och ta ett kliv fram på listan av spelare som ska signas.

Visst har väl elitserieklubbarna hyfsat bra koll, de allsvenska med, men ibland undrar man hur kommunikationen är.

Som när Djurgårdens Mika Zibanejad tog klivet fram i vintras. Så sa DIF-tränaren Hardy Nilsson  om supertalangen när han hade vält John Klingberg över sargen in i Djurgårdsbåset:

”Jag visste inte ens vem han var i höstas. Han kom till oss under en träning i oktober och då undrade jag var de hade gömt den här killen innan. Och nu spelar han ju som i ett rus.”

Och då har ju ”Zibbe” funnits på 50 meters avstånd inne i juniorernas omklädningsrum ett par år...

Nä, fram för ett svenskt ”combine!”

18-årige Zibanejad har förresten gjort stor succé under NHL Combine. Att han pratar utmärkt engelska, är bra på att föra sig, är enormt nyfiken och intresserad själv (sånt märker uppmärksamma scouter) gör inte saken sämre.

Så här sa han förresten om att sitta på en testcykel och trampa tills man kräks (vilket han gjorde):
"I'm not used to this. We don't have it back in Sweden. I don't think you have this kind of situation in a lot of places. It's kind of odd, but it's fun."

Zibanejad ska enligt samma intervju köra ett snabbesök race till Ottawa, Buffalo, Boston och New York Islanders nu i dagarna efter combine.

Jag ska försöka ringa i veckan och se hur han har haft det, men känner jag honom rätt har han haft några höjdardagar där borta.

Det har såklart fått igång spekulationerna om att han ska dra redan i höst och man ska väl aldrig säga aldrig men jag tror inte att han bryter sina löften till Djurgården – och sig själv – om att stanna här i minst ett år till.

” Vi har pratat med Mika och hans agent om nästa säsong och där har vi fått ett löfte om att han kommer att stanna kvar i Djurgården”, sa Djurgårdens sportchef Janne Järlefelt när kontraktet för längdes med två år i februari.

Och när bloggen pratade med Zibanejad i vintras om samma ämne så sa han så här om att stanna kvar minst en säsong till i Djugården:

”Nu har jag fått förtroendet jag kanske kan få samma förtroende, om inte lite mer nästa säsong. Det känns så. Målet är att spela i NHL, mot män. Men det får man göra här med. Det kanske är lite skickligare och bättre i NHL så det här (elitserien) är en bra start för mig. Det är bra att ha minst en säsong till i elitserien för mig, både erfarenhetsmässig och för att utveckla mitt spel. Det är väl den fördelen jag ser.”

Så även om allt kan ändras så tror i alla fall jag att han stannar ett tag till, däremot kommer han nog att bli draftad i första rundan, kanske till och med topp tio. Att han inte fick åka med till JVM i vintras är ju… otroligt. Jag tror till och med att han hade gjort bra ifrån sig under senior-VM. Synd att han inte fick chansen där.

7 kommentarer:

Charlie sa...

Combinen är ju ett verktyg för NHL-klubbarna att känna på spelarna inför draften.

Vad menar du att svenska klubbar skulle vinna på att skicka sina spelare till ett läger där de andra klubbarna får titta på dem? Ska DIF skicka sina junisar på fystester och intervjuer med HV, Linköping, Frölunda etc?

Utan draften förstår jag inte vad vinningen är överhuvudtaget faktiskt. Och någon draft vill jag absolut inte ha, det skulle döda allt vad lokal förankring heter. För att inte tala om vända upp och ner på hela den svenska modellen.

Marie Hallman sa...

Charlie: Om man lyfter blicken lite så finns det grymt många talanger ute i klubbarna utanför elitserielagen. Det skulle gynna svensk hockey och svenska klubbar att ha bra koll på sina egna produkter istället för att köpa in halvdanna importer. VIsst, andra klubbar skulle få känna på DIFs juniorer men å andra sidan skulle DIF få känna på en hel radda klubbars dito. Och alla är ju inte födda på den ort där de har gått ihockeygymnasiet, så varför skulle det döda den lokala förankringen.
Plus att spelare som inte fångats upp av elitserieklubbarna skulle få en chans att visa upp sig.
Det är vad jag menar.

Anonym sa...

Charlie = Mr. Negativ?

Tycker ofta dina inlägg är av negativ karaktär med klagomål, tråkigt!

Anna sa...

Vad ska man säga =)

Charlie sa...

Marie:
Visst finns det en del talanger utanför elitserielagen (och de allsvenska). Och jag skulle kunna köpa att man har en combine för spelare som ska börja hockeygymnasium t.ex. Lite av den funktionen har ju redan de många U16-cuperna och TV-pucken, men mer fokuserat på att spelarna ska få visa upp sig.

När spelarna redan tillhör elitklubbarnas juniorlag finner jag dock ingen mening med det och skulle ha svårt att acceptera att t.ex mitt lag DIF skulle skicka våra grabbar för att snacka med andra elitserielag. Något jag är rätt övertygad om att KG Stoppel och Järlan skulle hålla med om...

anonym:
Jag läser inte Maries (eller någon annans) blogg fullständigt okritiskt som om det vore ord som gud. Jag tror och hoppas inte att Marie mår dåligt för att ett eller annat resonemang blir ifrågasatt.

Att få det jag skrev till att jag klagar på Marie känns väldigt konstigt. För det har jag mig veterligen inte gjort.

Anonym sa...

Marie går det några rykten om difs sista backplats? ja eller nej fråga

Marie Hallman sa...

Charlie och anonym: Det är väl bra att man har lite olika åsikter, ingen fara för mig i alla fall så länge det håller en bra nivå och det gör du ju.
och visst kan man tänka sig en liknande grej i andra åldrar i sverige, jag säger inte att det måste vara precis som där borta. Men det är ju lite galet att NHL-klubbarna, idag, har bättre koll på våra juniorer än vad de svenska lagen har.
Jag tror det finns mycket för svenska lag att hämta i att göra en bättre test och inventering i någon form, typ den här.

anonym: Ja rykten går ju. Sedan om de stämmer eller inte är ju en annan fråga.