tisdag 7 juni 2011

Tellqvist: " Om folk tror att pengarna avgjorde, då tror de fel"


 (Tellqvist hoppas på ny chans i landslaget. Här fångad på en landslagssamling för ett par år sedan. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Det blev Modo för Micke Tellqvist, som ju gärna ville hem till Sverige och Djurgården men när det inte gick hittade han ett fullgott alternativ längre upp. Ganska mycket längre upp i Sverige:

– Det känns jättebra! Modo har varit väldigt intresserade hela tiden och har gjort mycket bra grejer, så det känns jättebra, säger Tellan till bloggen.

Och bland de små grejerna finns bland annat vardagsdetaljer:
– De har försökt underlätta för mig och min fru Sara när det gäller vissa grejer, smågrejer som gör att man känner sig välkommen. Det är ju så att man märker hur mycket en klubb är intresserad, på hur mycket de vill hjälpa till med såna smågrejer.

Att ”Tellan” är Djurgårdare vet alla och när det gäller diskussionen om varför DIF valde att satsa på Gustaf Wesslau i stället har det bland annat nämnts höga lönekrav. Men snacket med klubben kom, som bloggen har skrivit förr, aldrig så långt som till förhandling med konkreta bud. Och det var inte pengarna som avgjorde, konstaterar Tellqvist:

– Nä, hade det varit pengar så hade jag inte spelat i elitserien. Jag fick ett erbjudande från ett annat lag, i en annan svensk serie, vi behöver inte gå in på vilket, där jag hade kunnat tjäna betydligt mer pengar än jag gör här. Om folk tror att det var pengarna som avgjorde, då tror de fel. Jag valde Modo bland annat för att jag vill göra ett sista ryck på att spela i landslaget. Det är något jag verkligen skulle tycka vara roligt att få spela i. Sedan ska det bli kul att se vad elitserien håller för klass, jämfört med KHL och så.

 Hur kommer det bli att möta Djurgården då?
– Det kommer nog att bli tufft mentalt. Samtidigt så tycker jag att de har sagt vad de vill. De var inte intresserade. Jag kan inte göra så mycket åt att det. Utan jag kan bara önska Djurgården lycka till och hoppas att vi slår dem!

Men visst kommer det kännas märkligt att stå i ”fel” bås, ”fel” tröja, ”bakvänt” allting?
– Jo, det är klart att det kommer kännas annorlunda. Jag har ju spelat i många föreningar men aldrig mot Djurgården så det kommer nog vara speciellt och en tuff match. Men jag får koncentrera mig på annat, på att göra det bästa för Modo. Sedan kommer det säkert vara mycket snack men som sagt, jag önskar Djurgården lycka till. Det är tråkigt att det inte blev så men nu är det som det är och jag vill visa respekt mot Modo också. Det ska verkligen bli kul att spela här.

Med tanke på att de flesta känner till att du var intresserad av att ”komma hem” så lär du nog tas emot med värme ändå. Utgår jag ifrån?!
– Det är bara att hoppas på det! Jag vet ju att Djurgården har bra fans, som har bra koll och är förstående och så här är det ju i hockeylivet.  Sedan är jag jätteglad att Marcus (Näslund) ringde. Det kommer bli jättebra i Modo, säger Micke Tellqvist och låter verkligen övertygad.

Nu var ju ett stjärnspäckat Modo bara något mål från hockeyallsvenskan i våras men då kan det å andra sidan bara bli bättre konstaterar den nye Modomålvakten:

– Jomen ibland när man skriver på för ett lag så får man en bra känsla. Och jag har fått en bra känsla för Modo. Jag vet inte riktigt varför men ibland får man en varm känsla bara när folk ringer och bryr sig. Det är återigen de där små grejerna som ger den där känslan och som gör att man känner sig välkommen.

 Vad i laget talar för att ni ska lyckas bättre nu, än förra säsongen med det – åtminstone på pappret – tungt meriterade laget som Modo hade?
– Kanske att det är tvärtom i år. Nu har jag inte träffat alla killar än, men tittar man på storleken på grabbarna så är det nästan alla över 185 centimeter. Det kommer bli tufft och vara tungt att möta Modo i vinter. Det är rätt många i laget som är stora och som kommer göra det jobbigt för motståndarna och det är så som Uffe (Samuelsson, tränaren) som vill ha det.

Du och Uffe var ju samtidigt i Phoenix men var han tränare då?
– Nja, han var mer ”the bad cop”. Wayne (Gretzky) var ”the good cop”. Uffe var mer den som kom in och eldade på med aggressioner medan Wayne var den som var lite snällare, lite “good cop”.

Blir han den onde eller gode nu tror du?
– Jag vet vem vi får som assisterande tränare men kan inte säga vem det är, men han kommer nog bli den pådrivande. Sedan är inte Uffe någon dålig människa, utan han kräver mycket bara, det borde många fler göra.  Och jag hoppas att han tar med sig den nordamerikanska stilen och vill lägga om del grejer även här.

Säg någon sak i den amerikanska stilen, som han tar med sig, som skiljer sig markant från den svenska?
– Hm, ja till exempel när man kör isträningar. Där borta kör man inte så långa träningar. Man kör intensivt i stället. Man köra inte en och en halv timme utan man kör 45 minuter stenhårt, så räcker det med det istället för att man som här bara segar på. Här får man ibland känslan att många tränare bara vill ha sina timmar, de ska bara köra ett visst antal timmar, typ. Jag tror det blir annorlunda med Uffe.

 En annan sak som kommer tala för Modo är karaktärerna i laget, menar Tellqvist:
– De har försökt bygga laget runt spelare som alla vill tillbaka till NHL. Alla är i den åldern att de kämpar för att komma tillbaka. Det blir som i ett farmarlag. Alla vill någon annanstans i slutänden och därför kommer alla att jobba mycket hårdare. Plus att alla kommer få ett helt annat skyltfönster gentemot till exempel NHL, nu när Marcus (Näslund)och Peter (Forsberg) är här. Så jag tror Modo blir ett lag att räkna med. Verkligen!

15 kommentarer:

Anonym sa...

Kung Tellan!

Anonym sa...

Lycka till Tellan, och kom gärna till oss ett annat år!
/ M

Niklas Persson sa...

Jag utgår från att Tellan blir hyllad som den Djurgårdare han är när han kommer till hovet. Allt annat vore en katastrof och skulle visa att personerna i fråga inte har någon koll alls!

Marie Hallman sa...

anonym, m och persson: ja jag tror de flesta har koll på att det är DIF som nobbat Tellan och inte tvärtom! Att hylla är nog att kräva för mycket men han kommer mötas med respekt hoppas jag.

Gustav sa...

Otroligt bra artikel!

När jag ser framför mig hans galna glädjehopp när vi vann guldet -00 känns det otroligt jävla tungt att han ska spela MOT djurgårn i år.

Jag har svårt att svårt att se mig explodera i glädje när han släpper in mål framför klacken på hovet.. Det var riktigt piss att behöva se linkan i HV-dressen förra året, men det här känns många resor värre för mig personligen.

Vi älskar dig fortfarande Tellan!

Anonym sa...

Jag håller med Gustav, det här känns värre än Linkan. Men nu är det full fokus på att stötta Wesslan den kommande säsongen och sedan hoppas att det blir Tellan nästa säsong istället. Bra intervju som vanligt Marie! Är det någon Nisse koll på gång snart?

Berra

Erixon sa...

Trist att det blev så här med ett ÄKTA DIF hjärta.
Men så är det ibland och jag hoppas Tellan är 2a i målvaktsligan..

Jenny Borg sa...

Personligen tycker jag det här känns mycket, mycket värre än med Linkan.
Var så trött på hans översittarstil att han var bättre än alla andra. Tellan har jag enbart extremt goda minnen av. Hoppas han kan komma hem till ett annat år istället!!!

Marie Hallman sa...

Gustav: Tack!! Jag hoppas han läser alla kommentarerna, han förtjänar alla goda ord :)

Berra: Tack! Har inte ringt Bengt än, han är lite trixigt att få tag på som den upptagne läkare han är. Ska göra lite nya försök.

Erixon och Jenny: ja ingen kan ju säga att han inte ville i alla fall. Samtidigt tror jag Wesslan kommer göra ett bra jobb. Bra målisar båda två!

Anonym sa...

Trist att det inte blev Djurgårn men vad ska han göra om han vill hem till Sverige och Djurgårn inte är intresserade? jag hoppas i allafall att det går bra för honom i Modo nu sen hoppas jag verkligen att man får se honom i den fina Djurgårdströjan igen innan han lägger av. Tycker du har en fantastiskt bra blogg Marie! :)

Anonym sa...

Synd det inte blev Malmö ;). / REDHAWK

Anonym sa...

Har hellre en mordern målvakt som Wesslau än tellan. Tycker de är lika duktiga. Wsslau är yngre och mordenare fast kanske saknar den rutin som tellan har men jag tror det va bättre att vi tog Wasslau!

Marie Hallman sa...

anonym: Tack!! Det värmde. Ja, vem vet. Nästa år så kanske??!!

redhawk: äsch då, de har så mycket pengar så de köper någon annan ;)

anonym: ja visst är båda bra, på sitt sätt. De har lite olika stil men båda är duktiga :)

Adam Carlsson sa...

Håller med Gustav till fullo!

Tellan for president!

Har fortfarande Tellan glädjeskutt vid guldet på näthinnan.

Tellan spelade hem två guld, TVÅ! till DIF. Och ni menar inte att han ska hyllas? jag tycker nästan man skulle tillägna ett tifo till honom när DIF möter Modo på hovet. Tellan är en legend!

Anna sa...

Ja kan inte välja mellan wesslan å tellan de går inte =( men ja hoppas såklart tellan kommer tillbaka till DIF typ nästa år å att dom vill ha honom.