lördag 11 juni 2011

Money, money dags för bokslut


(Plus i kassan för både AIK och DIF. Minus för SSK. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)


Det börjar bli årsmötes tider och dags att summera resultaten för elitserieklubbarna. Aftonbladet har gjort en genomgång i de olika klubbarna med dels siffror som klubbarna själv har gett och dels siffror som tidningen tagit fram själva enligt uppgift.

De har helt fel på Djurgården. Där uppskattar Bladet att vinsten blir runt 100 000 men Djurgården har själva gått ut ( i torsdags) på ett medlemsmöte med uppgiften att det kommer bli ett plus på två-tre miljoner kronor.

Det står inget på Djurgårdens hemsida om det är enbart aktiebolaget eller koncernen men vinst blir det hur som helst.

AIK gör, enligt en kommentar från ordföranden Peter Mellqvist till Aftonbladet, en vinst på  strax över tre miljoner för hela koncernen (föreningen och bolaget tillsammans).

Båda klubbarna har plus i eget kapital, bra där. AIK la ju stor vikt vid att använda en stor del av ”hockeyliganmiljonerna” som man fick vid avancemanget till att rensa upp  i ekonomin och gamla skulder. Bra strategi. 

Man kan ju bara undrar hur mycket bättre resultatet hade blivit för båda klubbarna om de hade sluppit betala böter och skadegörelse efter de första derbyna. Så dumt. Men, de avslutande derbymatcherna var utan bråk. Bara hoppas det håller i sig kommande säsong så att pengarna kan användas till nya spelare istället för böter och skit.


Brynäs och Luleå har båda gått ut med att de gör vinst. En miljon (för hela koncernen) respektive 7,2 miljoner.  Även Skellefteå beräknar, enligt en kommentar till Bladet, att man kommer gå med vinst. 

Intressant att klubbarna som har fått jobba med lite mindre medel och som har satsat på egna produkter går med plus.

Att lag som stora flashiga HV71 går minus (beräknas landa på 2-3 miljoner minus, enligt kommentar av klubben till Aftonbladet) är ju också fascinerande. Visst, man åkte ut med dunder och brak i kvartsfinalen men ändå!

Nu har ju HV samlat i ladorna och har runt 39 miljoner i eget kapital så de sitter ju inte i sjön direkt men visst är det intressant ändå. Det kostar på att ha en av seriens dyraste spelartrupper, ska bli intressant att se hur det blir kommande säsong.

Allra mest påfallande är dock de uppgifter som TT publicerade i maj, där det framkom att Frölundas prognos inför bokslutet  var att föreningen skulle gå hela 28-29 miljoner minus.  Det är ju ungefär hela AIK:s spelarbudget för föregående säsong.

Hur i hela världen lyckades man med den bedriften?  Jag vet inte om Frölunda kommer gå ut och visa var pengarna har tagit vägen men jisses.

Nu har ju även Frölunda ett fett eget kapital, runt 35 miljoner. Men kör man på i den här stilen även framöver så försvinner de pengarna fort. Att laget floppat några år på rad har skapat tomma stolar på hemmamatcherna så det finns en del att jobba med. När prognosen kom, gick Frölunda ut och sa att man kommer spara 20miljoner kommande säsong.  Återstår att se hur det märks på isen.

SSK kommer enligt Aftonbladet att gå en halv miljon back. Men man har fortfarande 1,2 miljoner  i eget kapital i den ekonomiska föreningen.  Inte bra så klart men långt ifrån den konkurs som det gick felaktiga rykten om.

I och med degraderingen försvann ju även runt 40 miljoner i intäkter som är kopplade till spel i elitserien/hockeyligan. Det är ju bara gilla läget men visst behövs fansens stöd nu. Mer än någonsin.

Fotnot: AIK, DIF och SSK har inte offentliggjort alla sina siffror än, utan bara gått ut med delar av dem som ni ser ovan. Jag återkommer senare till dessa när allt finns ute.

5 kommentarer:

Peter sa...

Att Frölunda gick så pass mycket back kan ju ha att göra med bygget av den nya ishallen.

Steffe sa...

Marie nu får du tag i saker och ting. Vad händer i SSK? Vi är många som vill veta. Vad händer med: Sabolic? Jacobsen? Eriksson? P. Carlsson? Nolander? Martin St. Pierre? Målvakt(er)? Varför presenteras inga namn om nu ekonomin är så bra som det påstås??? Varför händer ingenting??? Vi är många som har tröttnat på väntan nu på att namn ska presenteras. Pressa Nygårds på lite svar om varför det inte händer något. Säsongen rycker ju allt närmare för varje dag som går. Det här känns inte alls bra. Det pratas och pratas om satsning mot kvalserien. MEN INGET HÄNDER JU!!!!!

Martin sa...

@Peter vilken hall menar du då tro?

Marie Hallman sa...

Peter: Möjligt men då borde ju Frölunda ha passat på och sagt det för att lindra "smällen" när de andra siffrorna offentliggjordes. Jag har inte sett något sånt (kan ha missat dock) men något har varit galet där borta i alla fall, det kan man nog konstatera.

Steffe: Sabolic blev precis klar. Ska kolla läget lite med Nygårds om jag får tag på honom. Har inte tyckt det är idé att tjata för mycket på honom, han måste ju hinna ragga spelare också ;)

Nolander tror jag för övrigt är på väg mot Mora. Han är ju från Avesta och det finns rykten om det. inte hel omöjligt även om han har sagt att elitserien är prio ett.

Marie Hallman sa...

Martin: Jag tror han menar ombygget av Campus Frölunda. Eller?