tisdag 21 juni 2011

Sommarintervju Månsson: " Jag vill leda laget - på alla plan"


(Månsson vill ta mer ansvar. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Han sa det redan från början. ”Har man dragit ner klubben i skiten får man se till att ta upp den igen. Och Mathias Månsson stod för vad han sa, trots att spelare efter spelare bestämde sig för att dra.

– Det är så det funkar, det är inte mycket jag kan göra åt det, konstaterar SSK-forwarden.

En av flera anledningar till att han snabbt kände sig hemma i Sportklubben var just det gäng spelare som nu har lämnat.

Så hur känns det att se de andra dra till andra klubbar?
– Det känns hur lugnt som helst. Visst är det tråkigt att alla har dragit men jag trivs bra här ändå. Jag har många andra polare som bor här och i Stockholm ändå, så det går bra.

Hur är det som spelare då?
– Nämen alla får göra sitt eget val. De valde att dra, det är upp till dem. Det är bra killar allihop, jag önskar de bara lycka till. Det är klart att man hade velat ha de flesta kvar eftersom vi vill gå upp i elitserien igen såklart. Men nu är det som det är. Nu får vi in unga killar det kan vara bra det med.

Kände du aldrig att nu drar jag med?
– Nej, för jag ville verkligen vara kvar så för mig personligen var det inget snack om saken. Det känns som att jag har gjort mina såna saker också. Jag vill landa nu, vill stanna på ett ställe mer än ett år. Jag vill veta att jag ska bo här i två år och jag trivs bra i Stockholmsområdet så för mig var SSK klockren, säger Månsson och fortsätter:

– Sedan kände jag att jag ville ta mer ansvar. Nu blir jag en av de ledande spelarna i laget, en av de äldre. Det är en ny situation som jag ser fram emot, samtidigt som det är så som jag sagt förr att jag var med och spelade ner SSK och vill ta mitt ansvar att ta oss tillbaka. Jag gjorde samma sak som de andra gör nu när jag var i Rögle men nu kände jag att den här gången vill jag ta ansvar och stanna.

Just det där, att du drog från Rögle har fått en del att kalla dig hycklare när du säger att du vill ta ansvar här?
– Då får de tycka det. Det bryr jag mig inte om. Jag känner ju mer för SSK än jag kände för Rögle så det är inte så konstigt att jag vill stanna här heller. Sånt där har ju med att göra hur man bli behandlad i klubben också och SSK har verkligen behandlat mig skitbra. Jag känner mig betydligt mer välkommen, av klubben, här än där. Fansen i Rögle är bra, så det var inte det men själva klubben SSK har tagit bättre hand om mig än vad jag tycker att Rögle gjorde och då får man mer känslor för föreningen också.

Och önskemålet om en ledande roll, den kommer han få uppfylla med råge i ett ungt SSK. Men hur tänker han sig den där ledande rollen?
– Jag vill leda laget både poängmässigt och på alla plan, vara en ledande spelare som alltid kommer till jobbet varje dag och som gör sitt bästa både på träningar och under matcherna.

Du och Stefan Bemström får vara lagpappor?
– Ja, vi är ju de två äldsta förmodligen. Det kommer nog inte in några som är äldre i alla fall, ha, ha. Men jag är ung i sinnet så jag hänger med (de unga) ändå.

Men någon måste ju vara pappa i laget?
– Ja vi får väl dela på det då, he, he.

Vill du vara lagkapten?
– Absolut! Blir jag tillfrågad så tar jag det på en gång. Det är en ära i så fall och inget jag skulle ha något emot att vara. Jag var ju assisterande i fjol och det kändes som det lyfte mitt spel. Jag kände att jag fick ta mer ansvar och att klubben tror på en – inte bara hockeymässigt utan för att man är den man är.

Det kan vara jobbigt, ta mycket tid och framför allt energi och fokus från annat att vara kapten också?!
– Jo men det är inget konstigt med det, jag gillar ju att surra med alla. Det är mycket som man är som person också. Jag har alltid varit en sån som driver på laget både i omklädningsrummet och i båset och det kommer jag fortsätta med oavsett om jag är kapten eller inte. Jag tror inte det blir så stor skillnad för egen del, det är nog bara roligt! Säger Månsson och låter övertygande.

( Månsson vs Nilson i vintras. FOTO JOHANNA LUNDBERG)

Han får ett oförtjänt rykte av att vara någon som inte bryr sig, någon som inte vill ta ansvar men det vill han. Verkligen. Ryktet stämmer inte. Och han har visat förr att det både finns mycket vilja och många poäng att plocka fram. Senast han spelade i allsvenskan, 2004-2005, gjorde han 41 poäng på 46 matcher.

Kan du göra det igen?
– Absolut. 41 poäng, det bör jag göra. Självklart. Det kravet måste jag ha på mig, spelar jag det spel jag har så är jag inte orolig för något.

 Sedan följde fem elitseriesäsonger där du låg mellan 24 och 30 pinnar per säsong. Och sedan kom förra året, som blev tungt poängmässigt med bara 4 pinnar i Kalpa och 10 i SSK.
– Jo men då hade jag en helt annan roll också. Jag spelade inte pp, hade en mer defensiv roll i fem mot fem och när man inte spelar pp så gör man inte lika många poäng. Så är det bara. Nu ska jag spela pp, då gäller det att leverera. Jag vill ju spela allting och det måste jag göra om jag ska vara ledande spelare så visst kan jag klara att göra många poäng.

Har du snackat något med tränare Strömwall om just pp?
– Nej, vi har inte pratat om det men jag vet ju att vi tre (Månsson, Bemström och Kalteva) som är kvar från elitserien, vi förväntas spela pp och då ska jag bara leverera. Så enkelt är det, slår Mathias Månsson fast.

Lärde du dig något av att spela kvalserien med all den press det för med sig?
– Nej, ingenting! Vi åkte ut, vem vill ta med sig minnen från något sånt?! Men visst man fick spela tajta matcher, såna som är enormt avgörande. Kvalserien är mycket hårdare än SM-slutspelet. Där spelar man, som elitserielag för att vinna, i kvalserien för att inte att inte förlora. Man vet att folk i föreningen inte får vara kvar bara för att vi åkte ur, det var tufft.

Men det är ju det jag menar, pressade situationer kan man växa och lära sig av?
– Jo, det får man väl se om man hamnar i den sitsen igen. Det är tråkigt att det ska vara så här, verkligen. Men det är bara att gå vidare. Kommer vi till kvalserien nästa år, då kommer vi ju in i det med en helt annan geist också. Då kommer vi underifrån, det är en helt annan grej, avslutar Månsson.

Och eftersom det här är en sommarintervju, så får ni lite sommartips av honom här:

Bästa semesterstället: Båstad! Det är vackert där, ha, ha. Och så stugan på landet i Hälsingland. Jag gillar båda.
Läser i hängmattan: Fantomen! Den tidningen är kung!
På grillen: Kött! Fläskfilé, oxfilé, allt möjligt. Jag älskar kött! Och Haloumi. Det brukar jag grilla innan sedan äter jag det när jag väntar på köttet, ha, ha.
I glaset? Helst rosé och cola light – men inte tillsammans såklart, he, he.
I i-poden: Mycket lugnt. Jag gillar soft musik som Bruce Springsteen, Lasse Winnerbäck, Ulf Lundell och Takida. Då har många bra lugna låtar.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Du vet väl att Haloumi är gjort av kött från Mumintrollen......

Marie Hallman sa...

anonym: troll som du ?