måndag 13 juni 2011

Silly season SSK: Nygårds om nya värvningen Sabolic och läget


Det tog ett tag för SSK att få loss Robert Sabolic från kontraktet i Zagreb, men nu är han klar för klubben på ett tvåårskontrakt:

– Det är en bra och kompetent spelare, har ett bra skott i båda hög fart och stillastående framför målet, säger Per Nygårds.

Rykten om Sabolic började gå i mitten av maj:


– Men då var han INTE klar. Utan när det ryktet gick så ringde agenten och sa att han (Sabolic) var sugen på att komma till SSK eftersom Blaz (Gregorc) och (Ziga) Jeglic var här. Och då tittade vi på det. Så han blev klar först nu i morse och i det här fallet fanns det ju en tredje part också, i och med att han hade kontrakt med Zagreb. Vi var ju tvungna att få en påskrift från både honom och dem. Man kan ju inte gå ut med saker förrän allt är påskrivet.

När jag pratade med dig i slutet av maj så sa du att Sabolic satt under kontrakt och inte var på gång av den anledningen?
– Ja, så var det ju. Sedan fanns det tydligen en möjlighet att fria honom från kontraktet, hur det har gått till vill jag inte säga, men nu är det klart, nu spelar han för SSK.

Sabolic kommer till Södertälje på tisdagen, stannar där i åtta dagar och får sedan precis som resten av laget semester och kommer sedan tillbaka när laget samlas igen. Kontraktet är över två år och det blir en kille med siktet på mål som nu återförenas med radarpartnern Jeglitz.

 – Ziga är mer lirare, han är lite mer teknisk. Sabolic är lite rakare går mer på mål.

Så det är Ziga som spelar fram?
– Av poängskörden att döma så är det väl så, Ziga är lite mer som Magnus Kahnberg, en tightare, när han var som bäst. Ziga är den som tar pucken in i zonen och har bra blick. Sabolic är lite mer den som går på mål, mål är han sugen på. Han gjorde ju mycket mål förra säsongen också.

Att slovenduon hamnar i SSK är bland andra slovenske förbundskaptenen Matjaz Kopitar, pappa till Anze Kopitars, förtjänst. Kopitar senior har kunnat berätta för SSK hur spelarna är som individer, både på isen och vid sidan av, på träningar och match. En information som är viktig att ha utöver säljsnacket från agenterna.

– Anzes pappa har både pratat bra om dem (Jeglic och Sabolic) med oss och han pratar varmt om oss för killarna. Han vill att de ska komma till en seriös verksamhet och tyckte att utifrån slovenska mått så finns det en viss gräns, sedan måste de vidare och då tyckte han att Sverige är en bra liga. Så han (Matjaz Kopitar) tyckte det här skulle vara bra för både killarna själva och för (slovenska) landslaget. 

Men några fler slovener utöver de tre som finns där just nu, är för tillfället inte på ingång:
– Nej, inte vad jag vet. Inte till A-laget i alla fall, säger Per Nygårds.

SSK:s sportchef jobbar just nu för högtryck för att göra truppen komplett. Det kan – eventuellt – komma nya påskrifter i veckan, Nygårds hoppas det men kan inte lova att så sker.

Och det snack som går om att SSK har spelare klara som man har ”sparat” för att presentera på det kommande årsmötet stämmer inte.

– Nej varför skulle vi göra så?! Det känns ju bara dumt, vi har inget att vinna på det och skulle vi ha något namn och det kom ut så skulle vi bara tappa nyhetsvärde på det. Så nej, vi sitter inte och kör något Texas hold em och smyger ut nyförvärv, utan när de är klara så berättar vi det.

Hur ser läget ut då? Jag bad Nygårds kommentera följande:

… målvaktsläget?
– Vi håller på och fortsätter kolla på dem som vi tycker ska vara det rätta målvaktsparet. Jag kan inte säga mer än så nu tyvärr.

… Björn Bjurling varit på tapeten?
– Nej det har han inte. Han är en bra målvakt men det är ingen som vi tycker passar in i den rollen, alltså utifrån det vi vill ha.

… förre AIK-backen Peter Nolander är på gång?
– Nej, vi har pratat med honom för länge sedan men sedan har han mest velat fram och tillbaka. Han fick ett bra bud från Tyskland vet jag som jag sedan hörde att han tackade nej till. Jag har inte pratat med honom något mer och agenten säger bara att han väntar och väntar så det känns inte som någon som kommer bli klar för oss.

(Nolander ryktas för övrigt bli officiellt klar för Mora i kväll, om det stämmer eller inte kan bloggen inte svara på.)

… hur det går i snacket med Julian Jacobsen?
– Vi för en dialog med honom, sedan får vi se vad han bestämmer sig för.

Hur långt tålamod har ni med Julle?
– Inte så långt. Han känner till att vi måste få besked snart, annars måste vi börja titta på andra.

 ... Jocke Eriksson fortfarande är aktuell?
– Det är han, Bergman (SSK:s ordförande) har pratat lite med honom. Sedan är det ju så att på centerpositionen så väntar vi lite och ser vad som händer med Patrik Carlsson och Julian. Det som händer där påverkar ju vad det finns för möjligheter både ekonomiskt och platsmässigt.

… vad som händer i fallet med Patrik Carlsson?
– Du får kolla med Bergman. Det är uppe i en instans nu (Skiljenämnden) men vad som händer där påverkar ju om vi kan ta in spelare eller inte utifrån.

 Men vill ni ha honom i laget om han bara vill vara någon annanstans?
– Det är ju nästa fråga men jag vill vänta in skiljenämndens besked först innan jag svarar på det.

… ryktet om att Martin St. Pierre skulle vara på gång?
– Stämmer inte. Han är inte på gång överhuvudtaget. Jag har bara sett namnet florera som ett rykte, inget mer än så.

… en spelare som Djurgårdens Simon Mitman kan vara aktuell?
– Nej. Han är kanske inte det vi tittar efter just nu heller. Vi har ju redan en massa unga spelare som Adde (Gröndahl), Engan (Jonas Engström) Tony (Lagerström) och hans lillebrorsa (Alexander Lagerström), (Thom) Flodqvist, Emil Lundberg med flera. Det vi skulle behöva få in nu är mer äldre spelare som Julian och Jocke. Vi ser helst att vi lyckas hitta några med lite mer erfarenhet.


2 kommentarer:

viktor. sa...

Marie, du har aldrig funderat på att göra dina intervjuer på film? Fast det kanske är svårt att få till, men tror det skulle uppskattas.
Annars är detta en grymt bra blogg.

Marie Hallman sa...

viktor: jo men jag gör ju väldigt många via telefon. Skulle bli ett väldigt resande och det har jag varken tid eller råd med. Plus att jag inte har någon bra kamera. Får se vad det kan bli i framtiden men inte nu.