fredag 8 juni 2012

silly season DIF Lagkaptenen Nilson till Modo


(Ottosson, Printz och Nilson. Två har dragit en vill vara kvar - om han får. Dags för DIF att få tummen ur röven med ett besked till nummer nio. FOTO JOHANNA LUNDBERG/ARKIV)

Jaha ja.Vad fan ska man tycka om det här då? Marcus Nilson lämnar Djurgården och går till Modo. Inte helt oväntat, det har ryktats om det ett tag, inte minst sedan Nilson sågs på ett flyg från just Örnsköldsvik för några veckor sedan.

Nu sa visserligen Nilsons agent Claes Elefalk till Expressen, så sent som i maj, att:"Hans uppdrag är att föra tillbaka Djurgården till elitserien. Punkt slut"

Men saker och ting ändras. Nu är uppdraget ett annat, nämligen "självklart att försöka lägga handskarna på SM-bucklan" som Nilson själv säger till Modohockey.se. Han säger även att målsättningen för personlig del är att "vara en toppspelare i ligan".

Alltså... jag tycker så här. Om en spelare inte vill vara kvar i en klubb, om en spelare inte känner motivation att spela upp DIF till elitserien då är det bättre att han byter till en klubb där han kan få den nytändning han söker efter. Ingen - och definitivt inte klubben han lämnar- är betjänt av att ha spelare som inte vill vara kvar,.

Jag vet inte om Nilson hellre hade stannat oavsett lön, eller om det här är följden av att degraderingen i sig gav DIF en sämre ekonomi vilket rimmar illa med Nilsons kontrakt där lönen skulle trappas upp år för år (ja ingen, säger ingen räknade ju med det här scenariot) eller vad som ligger bakom.

Det vet endast inblandade parter och eftersom ingen av dem vill säga ett pip om vad som ligger bakom, ja då återstår bara gissningar och spekulationer och well. Vad blir bättre av det? Jag vet inte. Det spelar liksom ingen roll. Exit Nilson. Tack och hej.

Jag önskar Marcus Nilson lycka till i Övik. Punkt. Det är liksom ingen idé för DIF (eller någon annan klubb) att gråta över spelare som drar. De som drar de drar och de som vill bidra stannar eller ansluter. Och klubben som blir lämnad har ingen nytta av att gräma sig, de hade heller inte haft någon nytta av de som vill lämna. Hockey är ett spel med hjärtat, om inte hjärtat säger 100 procent ja, då är det bättre att bryta.

Det finns egentligen bara en sak jag stör mig på och det är att Nilsom som lagkapten inte gett Djurgårdsfansen en enda kommentar till det som hände och till varför han lämnar nu. Om han misstror media (mig inkluderad, trots att jag erbjudit honom att både läsa och godkänna texten för att undvika felciteringar och missförstånd) det är en sak, men att han inte ens, på klubbens hemsida lämnat en enda kommentar är skit.

Det är ju ändå det minsta man kan begära. Jag antar att Marcus inte tycker det finns så mycket att säga - han brukar inte tycka det - men visst finns det något man kan säga till fansen - om inte annat så på just klubbens hemsida. Som några korta ord om varför han - som lagkapten- tror att det gick som det gick och vad som krävs nu.

Det tycker jag fansen - som ställt upp i vått och torrt är värda.Och lagkaptenen har ett ansvar, gentemot fansen. Det räcker inte med att vara omtyckt inåt gruppen som lagkapten (det vet jag att Mackan var, många spelare har vittnat om hur han eldade på laget och betydde mycket) men det finns ett utökat ansvar numera som lagkapten och det är mot fans och sponsorer som betalar den lön man de facto får.

Nu var istället Kristofer Ottosson och Mario Kempe de enda som kom ut från omklädningsrummet och (vad jag såg)  lämnade någon som helst kommentar direkt efter matchen i Timrå (som ju i praktiken blev den avgörande).

Jimmie Ölvestad ställde - trots stor sorg i hjärtat upp på en Viasatinterju på vägen hem från Timrå. Ölvestad, Ottosson, Kempe och Fimpen Eklund klev fram när ingen annan ville och/eller orkade.

Och det var Ottosson som fick - eller i alla fall var den enda som tog - intervjuerna direkt efter den avgörande matchen i omgång åtta.

Därför känns det lätt absurt att just Ottosson, som vill vara kvar i klubben, som vill kämpa i allsvenskan, som tar alla smällar och står upp för fansen, för skölden, hur jobbigt det än är, nu får vänta  dag ut och dag in, vecka ut och vecka in på ett besked om DIF vill ha honom kvar eller inte.

För en vecka sedan konstaterade han - återigen- att han blivit lovad (datumet har flyttats framåt några gånger innan) ett slutligt besked senast förra vecka.

Det kom inget.

Nu har det gått en vecka till och vad det än är som gör att det dröjer så är ju Ottosson, om någon, värd en rak och ärligt behandling och ett besked.

Om DIF inte vill ha honom kvar, säg det då. Om DIF vill ha honom kvar, ring honom på stört. Den respekten tillbaka är han sannerligen värd.
33 kommentarer:

Emil Sthlm sa...

Det bästa inlägget du skrivit. Hoppas DIFspelarna läser och tar till sig. Marcus i synnerhet.

Anonym sa...

Mackan Nilson är den sämsta lagkaptenen i DIF's historia! Han har uttryckt sig över att det bara finns Djurgårn för honom i Sverige men ändå så väljer han modo. För mig är Mackan död, Mackan är ingen Djurgårdare och kommer aldrig att bli det. Jag önskar honom alla olycka i sin fortsatta karriär. Som han pissar på skölden och alla fans, Marcus Nilson en ....!!!

JayJay sa...

Bra skrivet Marie!

Anonym sa...

Mackan tillför inget i Djurgården med sin handväska ändå, bye bye!! Men se till att få in Otto nu, annars mkt dåligt Dif!!!

Anonym sa...

Hej marie, vill börja med att tacka dig för alla bra inlägg o intervjuer du gör. Du är bäst! Men att mackan lämnar dif för modo får mig att bli riktigt arg, har aldrig gillat honom och känner nu att han visar attt han bara spelar för pengarna. Tråkigt då han för yngre supportrar anses som en ikon. Den här övergången förstörde verkligen min dag, men håller med på punkten att vi (dif) inte behöver folk som inte känner motivation, tack marie än en gång/ trogen läsare

Suz sa...

För er som läser den här och vill ha Otto kvar. Sätt "Ottoknappen" på er profil. http://www.picbadges.com/otto-kvar-i-dif/2606758

Lisa sa...

Bra skrivet Marie! Han är absolut inte välkommen tillbaka!!!!

Daniel Jansen sa...

Det bästa du någonsin skrivit Marie. Tänk om andra journalister kunnat skriva som du. Jag kommer endast minnas Nilson som Djurgårdens sämsta lagkapten någonsin.

Daniel Jansen sa...

DIF skrivs alltid i versaler och andra lag alltid i gemener PUNKT.

Janne Kläschen sa...

Håller med dig angående Ottosson.Han är DIF hockey.

Dåligt att han inte bemöts på ett bättre sätt.

Anonym sa...

Trist att du tror att han inte var motiverad nog att fullfölja sitt kontrakt och spela upp DIF igen. Av alla möjligheter du hade att välja på innan du skrev så var det den du valde. Han skulle alltså vara mer motiverad att flytta med hela familjen till Ö-vik än att vara kvar? Varför? För att spela i ES?
Jobbigt för dig att varken Mackan eller DIF vill snacka.
Din vinkel är för tunn tycker jag.
I min värld så skulle urdjurgårdaren Mackan inte lämna DIF, troligare att han blivit lämnad av DIF och var en arbetslös hockeyspelare som sökte jobb.
Om jag har rätt så är det snarare stort av honom att inte snacka med media trots att han av så kallade DIFare hängs ut som om han pissat på skölden.
Jag liksom du önskar att få reda på vad som egentligen har hänt, men att han drar till MoDo i slutet av karriären för att han inte är motiverad att lira i DIF köper jag inte.

Birdleg sa...

Anonym: grymt bra skrivet, håller med dig. Helt övertygad om att Mackan har blivit ratad av DIF. Sen att han inte har bemött media och fans efter degraderingen är lite märkligt och synd, han var ju ändå vår lagkapten och då har man ett stort ansvar.

Niklas Persson sa...

Jag tror ingen av oss vet sanningen. Ändå är vi väldigt snabba att döma Nilson och kalla honom en det ena en det andra...

Om herr Ros har rätt (har han ju inte alltid) så VILLE inte DIF ha Mackan kvar. Då förtjänar han inte allt hat han får ta emot nu.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/elitserien/modo/article14951896.ab

Anonym sa...

Tja, och tack. Om det är så att han fått sparken av DIF (och det har han) så är det inte bara att be att få skriva ett brev till fansen på hemsidan.
Det fattar ju Marie också, hon valde den andra vinkeln bara.
Tycker det är bra att det inte blir pajkastning i media, skadar bara då säkert båda parter är lika ledsna.
Tycker att vi, fansen beter oss lite tråkigt och är så snabba att döma utan att VETA om vi har rätt fakta

Anonym sa...

Persson: jag håller inte med om att fansen har varit "väldigt snabba med att döma Nilson". Vi har för fan väntat i månader på att få veta vad som händer, men det har varit knäpptyst.

Nu är det snart midsommar, och det visar sig att Nilson valt modo. Inga kommentarer, inga besked, inte ett pip från vår kapten. Han bara drar. Inte snyggt, oavsett om det var dif som inte ville förlänga eller han som inte ville gå ner i lön.

Om mackan inte vore kapten hade det varit annorlunda. Men nu är (var) han det. Skutan har sjunkit och vår kapten sitter i livbåten och ror som fan - mot övik...

Vi djurgårdare skvalpar kvar i vattnet efter förlisningen och har ingen annan möjlighet än att spekulera om vår kaptens agerande.

Nu har jag ytterligare ett lag som jag hoppas vi får möta i nästa kvalserie (förutom aik), nämligen modo i rävskabb arena..

Anonym sa...

Detta är fakta: Mackan har inte brutit sitt kontrakt, så vad skall ha kommentera? Att han är en spelare i DIF? Han har inte haft någon klausul i kontraktet som säger vad som gäller om DIF åker ur ES. Mackan har ändå velat att snacka om att omförhandla kontraktet. Han blir inte kallad till träningar och har inte fått något kontraktsförslag och det är som du säger snart midsommar.
DIF vill inte ha honom så hur fan kan man då säga att HAN inte är motiverad att stanna. Ska han gå ut till fansen och säga -Så fort Challe bestämt sig så skall jag meddela er. Eller -Jag vill gärna lira i DIF men jag får inte.???
Om ni inte gillar honom, var glad att han inte är kvar men om ni gillar honom, ta det då med DIF!

Anonym sa...

Tror att du får ändra texten till: Nilson lämnad av djurgården men välkomnad av MoDo.

Anonym sa...

Bra skrivet som vanligt Marie!
Angående Nilsons avtal eller förhandlingar med DIF vet förmodligen bara dom och det är svårt dömma efter det.
Faktum kvarstår att Mackan som lagkapten rimligtvis har vissa skyldigheter att möta supportrar och sponsorer med något utalande efter degraderingen. Det valde han att inte göra (som Marie påpekar).

Det retar mig som supporter. Att han inte kommenterar förhandlingar är helt naturligt, det har han en agent som gör och enligt denne fanns det ett avtal mellan DIF och Mackan. Det är den officiella information som har givits till supportrana.

Lycka till i din nya klubb Mackan, för spela hockey kan du när du vill!

Nilsson sa...

Marie, du är inte Djurgårdare va?

Marie Hallman sa...

Till allihop:
Jag kommer skriva ett inlägg om det här också men bara för att vara tydligt: Jag har inget emot Marcus, tvärtom. Han är rätt rolig och skön när man pratar annat än hockey med honom. Och jag tvivlar inte på att han faktiskt har DIF som klubben i sitt hjärta, även om det nu blir Modo.
Han var garanterat bedrövad efter degraderingen.
Men.
Om man är lagkapten så måste man stå upp för laget - inte bara inåt, där har han varit fantastisk säger övriga spelare - utan även utåt.
Ingen begär att han skulle föra förhandlingar i media, det jag saknat - och saknar fortfarande - är Marcus tankar om degraderingen till fansen.
Om man inte vill använda sig av media (det kan jag förstå)och inte vill/kanske inte får? använda sig av DIFhockey.se så finns ju alltid jarnkaminerna.se.
Att under någon dag av de över tvåmånader som har gått skriva ner ett par korta tankar - till fansen - i ett öppet brev på tex jarnkaminerna.se hade varit önskvärt.
Ingen kräver ett nobelpristal, bara några tankar - till fansen- om det som hänt.
För min del får han gärna spela i DIF igen, tider ändras, saker ändras. Så är det bara. Och det var det jag menade med att det inte är någon ide att sörja de som inte blir kvar.

Tompa sa...

Hej, att Nilson lämnar var väntat och något jag kan leva, för många finalförluster i kompination av ett starkt pencelinberoende har gjort honom till en allför sällan lysande stjärna. Det som roar/äklar är dom underbara saker våra fd spelare kläcker ur sig eller vad sig om M.Tjärnqvist "Jag vill ha revanch" ok då söker jag den i en av klubbarna som spelade ner oss i HA, Jag är viktigare en laget mentalitet.A.Holmqvist "DIF vissade brist på handlingskraft därför lämnade jag" ok vilket ni inte gjorde i 65 matcher? herregud.D.Tjärnqvist"Jag är trött på att resa runt vi vill stanna för gott i Stockholm och Djurgården är mitt lag" så länge som jag slipper ta mitt ansvar för vad jag varit med om och sänka min monster lön,,nej jag bryter upp och drar till hockeymeckat Köln. M.Nilson "jag vill lägga vantarna på sm bucklan så jag väljer modo" för dom har ju varit jävligt nära senaste åren. Men min personliga favorit är helt klart M.Kempes " I sommar ska jag träna stenhårt för att komma i toppform till nästa sesong" vad gjorde du förra sommaren då Mario? träna halv hårt för att kommma i halvform?!!!Jaja det är nog bra att dessa killar bara spelar hockey och inte ansvarar för värdsfreden. Stefan Lassen kom tillbaka allt är förlåtet!!!

Anonym sa...

Marcus "Mackan" Nilson - du är en hockeylegionär helt utan ryggrad och helt utan heder. Jag önskar dig allt ont, jag hoppas resten av ditt hockeyliv blir piss. Min dröm är MoDo i en kvalserie där du, Marcus Nilson, kommer till Hovet, om du törs. Dra åt helvete, Mackan, kom aldrig tillbaka till Stockholm!
/Järn-Micke

Anonym sa...

Bra skrivet Tompa. Även om DIF inte ville ha kvar Mackan så pågick inga förhandlingar dagen då DIF åkte ur ES. Mackan borde varit den förste ut ifrån omklädningsrummet uppe i Ejendals arena och säga någonting till oss.

Micke sa...

Typiskt djurgårdare att vara hatiska och negativa...
Gnäll, gnäll, gnäll...
Visa att ni är bättre själva då. Säg upp er från jobbet och gör något som ligger er närmre hjärtat för en betydligt lägre inkomst vetja. Det är ju det ni kräver av "era" spelare....

Anonym sa...

Daniel Jansen

Dif skrivs inte med versaler, även om ni vill tro det. Anledningen är enkel; det uttalas Dif och inte D-I-F med var bokstav för sig. Anledningen till att AIK skrivs med versaler är för att man uttalar det så, man säger alltså inte ajk.

Nu vet du hur man stavar din förenings namn.

Anonym sa...

Tompa- Haha ja är det inte underbart att höra dom,, Det Kempe sa är ju nästan så man undrar om han inte proviserar eller bara är korkad,,,,

Anonym sa...

Är du bara korkad eller provocerar du?

Marie Hallman sa...

Att spelarna klämmer ur sig klyschor är ju som det är. Det är de väl inte ensamma om i världen.

Anonym sa...

Tycker fan Holmqvist utalande är mest cp, dom andra kan man iallafall le åt medans att han pratar om brist på handlingskraft får mig att vilja spy,,,,

Pluggen sa...

Anonym 9 juni 2012 17:38: Sätt inte igång att rätta när du uppenbart inte vet själv hur det ska vara! DIF är en förkortning och ska uttalas och skrivas som vilken förkortning som helst! DIF ska alltså egentligen uttalas D-I-F, inte DIF, eller menar du att det är skillnad på förkortningar och förkortningar?

Ubbe sa...

Över 30 kommentarer. Är detta nytt rekord i kommentering???

Och som du skriver Marie. Det enda vi supportrar hade velat ha från Mackan är en offentlig ursäkt på hemsidan varför säsongen gick som den gick och att han inte var kompetent nog att leda laget till framgång. Att helt stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det regnar som han har gjort nu är ju bara för förkastligt. Det är så jag allvarligt funderar att gå på Sålna-Modo bara för att få ställa Nilson mot väggen, bua ut honom under hela matchen varje gång han har pucken och tvinga honom svara på varför vi åkte ur. Han ska och kommer inte att komma undan, var så säker!

22 Södergren sa...

Ubbe: Jag är på. Även om jag hatar aijk så skulle det faktiskt vara en anledning till att gå på aijk-MODO att få bua ut svikaren och den fega p*ssyn och sedan låta honom få känna på det hat vi känner mot honom. Jag kan nog få med mig några polare också.

Marie Hallman sa...

Ubbe och Södergren: Jag förstår känslan även om han nu itne hamnar i Modo. Blir intressant att se var han hamnar!