lördag 9 juni 2012

Mats Larsson " En halverad spelarbudget"


 
(Mats Larsson fotad vid ett annat tillfälle. FOTO: ANDREAS GRANDIN)
Det är väl bara Marcus Nilson, hans agent Claes Elefalk och från DIFs sida Challe Berglund och klubbdirektören Tommy Engström som vet exakt vilka summor som Djurgården och Nilson förhandlade om.

Men eftersom jag inte fick tag på Nilson, Engström eller Elefalk och inte ringde Challe som ju deklarerat klart och tydligt att han inte tänker svara på fler frågor om Mackan så kollade jag med Mats Larsson, som ju fortfarande är styrelseordförande fram till årsmötet 27 juni, vilka direktiv och vilka ramar som sportchefen (Challe Berglund) har haft att röra sig med.

Larsson betonade att han INTE har varit med i de direkta förhandlingarna på slutet och att han därför inte kan nämna några exakta siffror.

Men så här säger Larsson om …


… hur tanken kring lagbygget var från början:
-Det som hände när vi hade förlorat mot Leksand och det var klart att vi skulle åka ur, var att vi hade ett möte med fem spelare som vi gärna ville bygga laget kring. Vi ville ha en kärna kvar i Jimmie (Ölvestad), Fimpen (Eklund), Mackan (Nilson), (Kristofer) Ottosson och Danne (Tjärnqvist).

…vad som sades vid det mötet:
-Vi berättade hur vi tänkte oss lagbygget. Sedan har det ju varit en diskussion om kontrakten gäller eller inte när ett lag åker ur. Det blev det redan förra året i tvisten mellan SSK och Patrick Carlsson. Men vi har använt oss av de standardkontrakt som finns i Hockeyligan och vi gjorde den tolkningen – som även flera andra har gjort – att de kontrakt som fanns bara gällde i elitserien. Vi sa till de här fem spelarna att vi vill ha er kvar men när det gäller kontrakten som finns så kan vi inte ha kvar dem på den nivån där de har legat i elitserien, det är inte möjligt.

….vad som hänt efter mötet:
-Jag har inte haft någon personlig kontakt med spelarna men jag vet att Challe  har pratat med Mackan. Jimmie och Fimpen var snabba att skriva om sina kontrakt och stanna. Ottosson hade väl haft planer innan på att kanske lägga av ändå och var väl tveksam mest därför, Daniel valde att lämna för Tyskland. Sedan vet jag att Mackan har haft möten med Challe där man har försökt hitta en lösning men där man hade olika syn på om kontrakten gällde eller inte.

… varför man inte tillät Nilson – och andra under förhandling – att försäsongsträna med DIF:
-Eftersom vi ansåg att kontrakten inte gällde hade det blivit konstigt om han hade tränat, för hade han fått vara med så hade det ju varit samma sak som att säga att kontrakten ändå gällde. Vi kände att man måste vara överens om kontrakten  innan man kan agera som att man har kontrakt med varandra.

… det faktum att Nilson tränade trots att man inte var ense ännu hade kunnat användas emot DIF i en förhandling?
-Jo men så är det ju. Då är det ju som att man har kontrakt och vi hävdade ju att kontrakten inte gäller. Det är naturligt när en förhandling inte är klar att man väntar med sånt tills man vet vad som gäller framöver och sedan får man agera efter det.

…om utkast till nya kontrakt konkret lades på bordet vid det första mötet?
-Nej, vi lade inte fram några kontrakt då. Utan det var mer en diskussion, och vi tog den här diskussionen kring de fem som Challe villa bygga laget kring. Vi berättade hur läget såg ut bara, att vi räknade med en halverad omsättning och därmed halverad spelarbudget. Sedan i vilket skede som det senare, efter mötet har lagts fram kontrakt och exakt vilka nivåer det har varit i de kontrakten vet inte jag, det är det Challe och Tommy som vet.

… Hur Marcus Nilson och de fyra övriga spelarna som var med på mötet reagerade?
-Det var ingen jättetydlig reaktion från varken honom eller de andra. Vi var ju mittuppe i kvalserien, hade precis åkt ur och hade två matcher kvar att slutföra. Alla var så klart chockade över läget och att vi hade åkt ut men vi ville vara tidigt ute och säga hur det var, hur det ekonomiska läget såg ut. Sedan exakt vad Challe och Marcus har sagt till varandra efter mötet, när de har träffats, det vet jag inte. Men jag tror de ville hitta en lösning, det kändes så.

… DIF fick kalla handen och något ”no way” direkt av någon spelare?
-Nej, nej, absolut inte. Utan de har pratats vid senare. Och jag kan förstå om man som spelare går vidare. De har en kort karriärer, det är klart att man har rätt att göra ekonomiska överväganden som spelare. Alla kan inte ens hålla på tills de är 40, det är klart att man måste tänka på ekonomin men vi hade det vi hade och det var det vi kunde berätta.

…vilken nivå man ville lägga sig på med Nilson?
-Det vet jag inte, det är Challes och Tommys jobb. Vi i styrelsen kunde bara berätta hur läget såg ut och vilka ramar som finns. Sedan vet jag inte alls hur snackat har gått gentemot spelarna.

…att det har värvats ett antal spelare efter mötet, trots att man inte slutfört förhandlingar än med Ottosson och trots att man inte kom i mål med Nilson:
-Challe var angelägen om att få ihop ett lag! Och jag tycker han har gjort det bra utifrån förutsättningarna. Vi kom ut sent i lagbygget för när kvalserien var slut hade många andra lag hållt på länge med sina lagbyggen. Vi visste ju inte vilken serie vi skulle spela i och kunde inte agera som lagen som når slutspel eller 9-10 platsen gjorde. Vi var sena in i processen och när den väl kom igång var Challe angelägen om att få ihop ett lag.

…vilka pengar som finns:
-Man får en i princip halverad budget  och vi har väl sagt till spelarna att ekonomin kommer vara halverad, att omsättning kommer gå från 100 miljoner till 50 miljoner. Sedan hur det går med ekonomin beror ju på vad som händer, hur publiken svarar upp. Det var utgångspunkten. Och den innebar att spelarbudgeten – som innan låg på 39 miljoner – nu var halverad. Sedan kan ju varje spelare viktas olika gentemot varandra och den budget som finns men en halverad spelarbudget var utgångspunkten. Exakt hur man (Challe och spelarna) har mött varandra i nivåer efter det vet jag inte. Jag vet att de har träffats men inte exakt vilka nivåer det handlar om för varje person, säger Larsson och fortsätter:

-Så sammanfattningsvis så visste vi inledningsvis att Nilson var en av dem fem som vi gärna ville ha kvar och bygga laget kring men vi gjorde också klart att de nivåer man hade på kontrakten var omöjliga att behålla, det fanns ingen möjlig het. Sedan kan man säga det här om kontrakt gäller eller inte… att det slår åt båda håll för föreningen som åker ur. Det är inte bara en ”vinst” att de inte gäller, att man kan förhandla om dem. Men vi sa ändå direkt att de här kontrakt som finns gäller inte i allsvenskan och vi förhandlade om ALLAS kontrakt. Det gällde även kontrakten på låg nivå, de som låg på låga summor som man gärna hade velat rulla vidare med. Men vi ville hålla en rak linje så vi omförhandlade kontrakten med alla spelare oavsett vad man tjänade.

 … varför Marcus Nilson aldrig uttalat sig om degraderingen och lagets insats under säsongen på klubbens hemsida?
-Jag vet inte. Vi satte inga hinder för det men han var nog bara helt knäckt och bedrövad över det som hänt och hade tankarna på det. Jag gillar Mackan, han är bra. Men han – liksom alla andra – var väl i chock så det blev aldrig av bara.

… varför det inte kommit besked om Ottosson än?
-Det vet jag inte, det är Challe och Tommy som håller i det så det kan jag inte svara på.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vill aldrig mer se Marcus Nilson i DIF, sämsta lagkaptenen någonsin. Dessutom med ett icke-existerande DIF-Hjärta.

Jerker sa...

Så han uttalar sig nu Mats Larsson? Märkligt då att varken han eller Nilson som var lagkapten har gått ut på den officiella hemsidan och BETT OM EN OFFENTLIG URSÄKT om att laget trillade ur elitserien. Nej. När det gäller det har båda stoppat huvudet i sanden. Eller de kanske inte ens vill be om ursäkt, vilket faktiskt är ännu värre. Varken Larsson eller Nilson eller Tommy Engström för den delen vill vi ALDRIG MER SE i DIF.

Och jag och många med mig vill också se Larsson kliva in på isen i hemmapremiären i vinter och be SAMTLIGA supportrar om ursäkt för att laget trillade ur och samtidigt fullständigt odugligförklara sig själv, Järlefeldt, Engström och övriga i styrelsen som är direkt ansvariga för denna degradeing! VI KOMMER ALDRIG GLÖMMA DETTA SVEK!!!!!!!!
Det kan du hälsa honom.

JK sa...

Hej du skriver att challe sagt att han inte kommer svara på fler frågår angående Nilson,,har han svarat på någon?

Marie Hallman sa...

anonym: Känns hårt!Jag tror ändå att DIF hjärtat finns där någonstans även om han drar till Modo just nu.

Jerker: Det är ju för att jag ringde upp honom. DIF la om jag minns rätt nu ut en text på hemsidan som var ett slags statement från hela föreningen, sedan tycker jag att Mackan borde ha gjort ett eget som lagkapten.

Jag tycker för övrigt att det blir fel när Larsson ensam ska ta skuld för att laget åkte ur, han spelar ju inte hockey.
Styrelsen har gjort både bra och dåliga saker över de tio senaste åren men de har gjort det som gjorts i grupp, känns lite konstigt att Larsson som ändå varit med och jobbat fram en ekonomi i balans ensam får ta all skit

JK ja jo jag syftade på intervjun där han väl åtminstone fick fram att de verkade oeniga om kontraktet sedan sa han väl inte mer än "jag svarar inte på fler frågor om marcus nilson" det var det sistnämnda jag syftade på

JK sa...

Djurgården Hockeys lagkapten Marcus Nilson väljer att fortsätta karriären i Modo Hockey.

– När det stod klart att vi skulle åka ur Elitserien hade vi ett samtal om framtiden med Jimmie Ölvestad, Christian Eklund, Daniel Tjärnqvist, Kristofer Ottosson och Marcus Nilson, där vi förklarade vår situation och vårt intresse. Jimmie och ”Fimpen” skrev tidigt på nya kontrakt och vi för fortfarande diskussioner med Ottosson. Daniel och Marcus valde att fortsätta karriären i andra klubbar och det är något vi får respektera, säger Djurgården Hockeys sportchef Challe Berglund.

DJURGåRDEN HOCKEY
SKÄMS PÅ ER MARCUS O DANIEL