söndag 17 juni 2012

Sommarintervju DK! " Jag vill ta ansvar, det är bara skönt"


 
 (DK i vintras. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Han kom in som jokern i leken förra säsongen. Nu ska David Lillieström Karlsson vara ordinarie – och väntas leverera och ta stort ansvar i alla matcher.

– Det ser jag fram emot! Tanken är att jag ska etablera mig i år, sedan får man ser hur det går. Allt beror ju hur man spelar också, men jag har fått höra att jag ska få mer förtroende i år, säger AIK-forwarden.

Snittistiden förra säsongen i serien hamnade på 8.09 under 28 matcher. Men av dem hade han noll speltid i runt åtta matcher så statistiken är lite missvisande. Mot slutet av serien gick istiden ofta upp runt 13 minuter men det får ändå anses bra för den då 18-årige rookien som fyllde 19 i april.

– Förra året var det ju inte ens tanken att jag skulle spela i a-laget, det känns som jag väntas vara med betydligt mer nu.

Det innebär mer ansvar och krav?
– Det hoppas jag. Jag vill ta ett steg till, jag vill ta ansvar, det är bara skönt. Och det (att ta mer plats och ansvar) blir nog bara en fördel för mig. Jag vill spela mycket i matcherna och förra året blev det mer att man inte fick ta så mycket ansvar, jag kom mest in och fick inte spela så jättemycket. Så jag ser bara fördelar nu, jag ser inget negativ i att det blir mer press. Jag är bara glad åt att jag ska få spela mer och ser enbart fram emot det.

Fast det innebär också att du väntas göra mer poäng?
– Ja, men jag känner ingen press alls. Eller jag känner press från mig själv, men det är jag van vid. Jag försöker att inte tänka på att det är elitserien och så utan det är vilken hockeymatch som helst för mig.

(Fullt fokus!  FOTO:WWW.JESPERZERMAN.SE)

Att AIK förlorat både skyttekungen Richard Gynge 28+16 poäng och poäng och assistkungen Robert Rosén 21+39 kommer givetvis att märkas. Men det öppnar även för andra att ta över i de rollerna:

– Vi har inte haft något snack om vem som ska ta de rollerna så. Man ska ju komma ihåg att Gynge gjorde ju inte så där många mål innan och Rosén, det var ju samma med honom, han hade det tufft i Modo säsongen innan. Så det finns många som kan blomma ut och ta de rollerna. Det finns säkert fler som kan göra samma resa, säger David Lillieström Karlsson och fortsätter:

– Visst är de jättebra spelare som är borta men det finns kapacitet i laget, det finns fler som kan göra det de gjorde förra året. Jag hoppas det men sedan just exakt vilka som ska göra det, vet jag inte.

Snackar ni om ”tappet” av poäng inom laget?
– Nej. Vi är säkra på att vi har ett bra lag och de som har kommit in har verkligen smält in i gänget. Det har känts bra från första början så det är inget snack om poängen så. Sedan är det så klart tråkigt att vi förlorar bra spelare som är bra killar allihop. Det är mer så man känner att det är tråkigt att det försvinner spelare ur lagsammanhållningen.

AIK har förlorat tio spelare som var ordinarie i a-laget, det innebär att halva laget har behövts ersättas. Vilket inte är det lättaste att hantera när det gäller just lagsammanhållning. Men det har gått bra, säger ”DK”:

– Visst är det många som har försvunnit men de som har kommit in, de har kommit in bra och sådär och det kanske till och med har varit lättare när det har försvunnit så många, för att det blir lättare att komma in snabbt i gruppen när fler ska göra det kanske än om man är två nya som ska in i ett tajt gäng. Men hur som helst så gick det snabbt att få till en bra lagsammanhållning och det är väldigt roligt på träningarna i alla fall, det gick snabbt att få med alla där.

Jag pratade lite med er nya målvakt förra veckan, ville kolla om Daniel Larsson hade sett Djurgårdens nye keeper spela i AHL. Det hade han inte gjort eftersom deras lag spelade på olika halvor och sällan möttes. Men Larsson kunde istället berätta om hur han verkligen trivdes i AIK och han lät genuint glad och verkade ha riktigt kul i sitt nya lag.

– Ja, jag tror många har den känslan! Men jag tror inte det är en slump att bra killar kommer in heller, utan Gozzi brukar sköta det där väldigt bra. Det är en bra blandning, det är lite Stockholmare, och lite anda. Vissa som kommit in känner några som redan var här, och alla smälter in bra. Det är riktigt skön stämning på träningarna och i laget.

Förra året levde ni mycket på det, att ni hade grym stämning i laget och att ni insåg att det var jobba hårt som gällde, att ni inte kunde lira er till framgång. Är det samma inställning nu?
– Det tror jag och jag tror absolut inte att vi ska sluta med vårat adelsmärke – det vill säg att vara ett hårt jobbande lag.  Jag tror inte vi slutar med det även om vi inte har kommit dit än att vi börjat ta hur vi ska spela, vi fokuserar ju på fysen nu så det har inte varit snack om spelet än men jag är övertygad om att vi kommer vara ett hårt jobbande lag i år också. Ett lag som aldrig viker ner sig.

Men tror du de som kommer in nu köper det också, just det hårda jobbet framför liret?
– Det tror jag de kommer att köpa. De vet ju att vi är kända för det och för att vi i första hand jobbar hårt. Det är så man får fram liret. Det går inte att glida sig fram, det är grunden. Sedan är det många bra spelare i laget men liret får man ta i andra hand, i första hand ska vi jobba hårt, säger David Lillieström Karlsson.

( FOTO:WWW.JESPERZERMAN.SE)

AIK har ändrat helt på fysträningen. Förra året hade nuvarande assisterande tränaren Anders Hultin hand om fysen, då var det en del militärstuk över det. I år har AIK en heltidsanställd fystränare med ett helt annat – för AIK nytt – tänk.

– Det är väldigt likt hur de tränar på andra sidan (i Nordamerika). Han (nye fystränaren) har varit där och kollat och har gjort en bra mix av traditionell träning och hur de kör på andra sidan.

Största skillnaden?
– Att allt är mer hockeybaserat, allt ska vara kopplat till hockey. Det är mycket stabilitet – kör vi till exempel styrka så kör man på ett ben. Det är mycket som liknar spelet på isen, det är mycket kondition men det är inga långa intervaller utan som i hockeyn med korta byten och sedan stopp. Det är kul att det kommer in lite nya influenser, sedan har vi ju kört kickbockning också två eftermiddagar i veckan. Det har varit kul med lite nya upplägg, man kan det andra känns det som.

Vad har ni för nytta av kickboxningen tror du?
– Det är framför allt att man tränar uthålligheten. Det har varit extremt jobbig träning med mycket styrka och uthållighet. Det är knappt någon vila utan man tar verkligen ut sig. Det är extremt bra träning men samtidigt kul att man kan göra annat än bara springa runt i spåret. Det här känns lite mer hockey – man springer ju inte rakt fram i evighet i hockey heller – utan här får man träna på att göra andra saker samtidigt som man ska hålla koll på kroppen. Som i hockey att man inte bara kan kötta ner huvudet och åka utan man måste ha koll på kroppen och kunna slå passningar fast man är trött.

 Kickboxning låter ju annars mest som att man står och sparkar?
– Ha, ha ja men vi har varierat cirkelträning, med att man står och slår på någon säck, sedan har vi även kört lite på varandra. Det har varit alltifrån cirkelträningen med säcken till att sparka mot varandra.

Något som fått en smäll på snoken?
– Nja jag tror det har gått bra. Jag har inte fått några blåtiror men jag har fått en del blåmärken på armarna och revbenen och så, så det smäller ju, he, he men det är bara kul.

4 kommentarer:

Anonym sa...

tack!

Anonym sa...

Kommer Marcus Nilson till Gnaget?

Marie, du med dina kontakter kan väl snoka lite?

/RE

Anonym sa...

Bra intervju!

Litar på att DK och MJN blir spelare att räkna med i år. Det ser vi fram emot. :)

Marie Hallman sa...

Anonym: Tack själv för att du läser :)

RE: Nope, blev HV71 gick fort där!

Anonym: TAck själv! Jag hoppas de kliver fram och blir så bra som de har fått visa glimtvis.