lördag 2 juni 2012

sommarintervju Ljungh: "Jag tar den rollen som jag får"


 (Ljungh har precis skrivit på för DIF. FOTO JIMMY PETERSON)

Det tog ett bra tag innan Djurgården kunde köpa loss Markus Ljungh. Men efter en del diskussioner är han numera klar för DIF. Men flera klubbar i såväl allsvenskan som elitserien visade intresse:

– Men jag tycket att Djurgården visade så pass stort intresse att jag kunde känna mig trygg i det här valet. Jag tror det kan vara bra för min utveckling. Med de förhållanden som klubben har och den förmåga som de har att träna bra så kommer jag att få bra träning, säger Ljungh.


Det kunde han i och för sig få i Västerår också men:
– Jag vill göra något nytt. Jag trivdes i Västerås men jag är ju härifrån och ville få något nytt. Det var mest det och att jag tror det är bra för min utveckling att få en nytändning.

Vad hoppas du få för roll i Djurgården?
– Det är det tränaren som bestämmer. Jag tar den rollen som jag får och sedan får jag göra det bästa av saken. Jag vill bara träna på och göra så gott jag kan för att bli så bra som möjligt i Djurgården.

 Men om du får välja helt fritt, vad tar du då för roll?
– Den jag får! Första året i Västerås var det mest bara köra och så. Andra året fick jag ta mer ansvar och var lite mer ledare. Jag hade ett A på bröstet och fick ta mer defensivt ansvar på isen också gentemot året innan. Det gick bra men i Djurgården tar jag den roll jag får. Sedan vill jag tillföra både offensivt och defensivt, jag vill bara göra det så bra som möjligt.

Ljungh tog ett jättekliv för två säsonger sedan när han kom in som junior i Västerås a-lag och dundrade fram som en virvelvind och gjorde 13+19 =32 poäng på 49 matcher. Senaste säsongen blev det 8+15 =23 poäng på 50 matcher men också en annan lite mer defensiv roll. Mer vattenbärare än poänggörare,

Om det ökade ansvaret eller den nya rollen påverkade honom är jättesvårt att säga menar Ljungh:

– Jag fick ta mer ansvar men sedan vet man inte i fall det har något med att jag gjorde färre poäng att göra. Jag var hur som helst nöjd med min senaste säsong. Jag kände själv att jag har utvecklats och fått med mig grejer som kan vara bra att ha med sig. Jag har fått känna på att vara ledare och att ha ett större ansvar men lyckades ändå ha kvar fokus på isen. Om det hände grejer fick jag (som assisterande kapten) ta tag i det och då fick man fokusera på flera saker än det egna men det störde mig inte.

Några krav på Djurgårdens lagbygge hade han inte. När det gäller vad DIF fick betala för att köpa ut honom är det en fråga han inte vill kommentera.

– Det har varit så mycket kring det där nu vill jag bara se framåt. Som jag sa innan, Djurgården visade stort intresse, därför valde jag Djurgården, Jag känner mig trygg i det valet.
  
Vilken typ av spel kommer ni ha som lag i Djurgården?
– Det har vi inte gått igenom än men det kommer väl! Sedan kommer det väl att vara fartfylld hockey, tror jag, jag tror vi vill spela offensiv hockey men än så länge har ingen annan nämnt något om det, säger Markus Ljungh,

För två år sedan utsågs han till Årets junior i Hockeyallsvenskan, med den här motiveringen:

 "För en makalös utvecklingskurva under året, där Markus efter att inte ens haft en ordinarie plats före säsongen, etablerat sig som en av lagets allra mest värdefulla spelare. Statistiken talar också sitt tydliga språk med +12 i plus/minusstatistiken och 32 gjorda poäng i grundserien, överlägset bäst av alla juniorer i HockeyAllsvenskan. Markus har varit framgångsrik i alla spelformer, är ödmjuk och tar stort ansvar, har god spelförståelse och jobbar stenhårt i båda riktningarna. Markus smäller in avgörande mål i power play lika väl som han täcker skott i box play.”

När han får höra juryns motivering bara skrattar han lite igen.

– Jag hade glömt bort den där motiveringen! Men självklart var det kul att få ett sånt pris! Och att få dra in 100 000 till klubbens (VIK:s) juniorer. Då fler juniorer att VIK satsar på juniorer också, så det var kul. Men annars har jag lämnat det bakom mig.

Det kan ju vara lite press också att få ett sånt pris?
– Ja, tänker man för mycket på det så sätter man press på sig själv och det är kanske inte det bästa.

Kan man dra nytta av det förutom att det är skönt för självförtroendet?
– Oj! Hm det är väl bara. Man ska vara stolt över det men man får vara ödmjuk också. Jag har inte tänkte på det så mycket men jag är jättenöjd att jag fick det. Det kommer man alltid vara glad över, speciellt som det var min första säsong i allsvenskan och jag var junior och allt.

2 kommentarer:

Pelle sa...

Hej, Vad för sorts kontrakt fick han, ett ett års eller för flera?

Marie Hallman sa...

Pelle: Två årskontrakt! GÄller över 2013-2014. Säkert med någon klausul hit och dit beroende på liga.