måndag 18 juni 2012

Sommarintervju Anton Forsberg! " Halva målvaktsspelet bygger ju på det mentala "


(Jubel efter JVM-guldet. Anton står längst till höger. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Förra året fick han mest se och lära bakom Mikael Tellqvist i Modo. Nu är tanken att Anton Forsberg ska kliva fram och på allvar slåss om första spaden i SSK:

– Det är jättebra! Den bästa ska spela och är det öppet så blir det att man triggar varandra. Det gör att det blir hårt på träningarna och förmodligen så pushar båda varandra framåt. Det är en bra situation att ha om man ska nå långt, konstaterar Forsberg.

Hur stor chans i procent har du att få spela?
– Ingen aning, jag har inte sett honom (Sebastian Idoff) spela än men jag ska göra mitt bästa för att få spela så mycket som möjligt, det är ju det man gör!

Att det blev spel i hockeyallsvenskan och i SSK var ett beslut som togs gemensamt mellan Modo (som lånar ut Anton) och honom själv.

– Vi gick väl igenom och utvärderade vad som var bäst både från min och från föreningens sida. Det känns bra att få komma ut och få möjlighet att spela kanske mer än förra året. Och just SSK blev det för att vi vet att det är en bra organisation som vill framåt, som vill uppåt. Vi vet att de är seriösa, det avgjorde.

Hur mycket hade Modo att säga till om när du valde?
– Mycket, det var ju de som kollade vad som fanns när vi hade bestämt oss för att jag skulle spela i en allsvensk klubb. Men när SSK dök upp så tyckte båda parter att det lät som ett bra alternativ, vi hade en öppen dialog och båda kändes nöjda med beslutet.

Anton är bara 19, fyller 20 i vinter och har mest spelat juniorhockey. Han var med och tog JVM-guld i vintras, fick spela 14 matcher i elitserien med Modo varav ett tiotal från start. Det blev dessutom spel i två träningslandskamper med Tre Kronor i våras.

– Jag har inte spelat så jättemycket som senior och kände väl (när det blev klart med utlåning) att det jag framför allt behöver nu är samla på mig rutin, som målvakt bygger man ju sitt spel på just rutin. Sedan är det klart att man känner att man har utvecklats med tiden och sådär. Och man känner att det är mycket kvar, men så är det alltid, det gäller bara att fortsätta träna och ta in så mycket som det bara går.

 
Anton Forsberg vs atrick Cehlin under en straffläggning på Hovet senaste säsongen. FOTO ANDREAS GRANDIN

Hur tycker du det var att spela i elitserien?
– Det var väldigt roligt. Man märker att det är ett steg till uppåt, allt går snabbare. Eller tempot är inte överdrivet högre men spelarna är smartare och när chanserna väl kommer så sitter de där skytten vill att de ska sitta. Man får inte tappa fokus eftersom alla är så mycket skickligare och smartare (än i juniorhockeyn).

Du hade Micke Tellqvist som given etta framför dig, hur var det?
– Det var bra. Han hjälpte mig oerhört mycket, var med och peppade, gav tips då och då. Han berättade hur man ska tänka och var väldigt viktig för mig. Han hjälpte mig mycket på sås sätt att han såg hela tiden till att jag mådde bra, såg om man var nere, försökte peppa och pusha.

Nu blir det ju en helt annan grej där ni ska slåss om det på ett annat sätt?
– Jo men det vill man ju också göra så på så sätt känns det bra. Man vill ha en öppen plats, så nu får man tävla och spela mycket, absolut.

Men vem ska peppa dig nu menar jag?
– Det gäller att peppa sig själv och det var ju inte så att han gjorde allt men han fanns med och gav tips om sånt som han hade varit med om och han har ju varit med om en del om man säger så…, säger den nye SSK-keepern.

Tellqvist har dessutom fortsatt finnas där som bollplank och Anton vet att han kan ringa så fort det är något. Han har dessutom en egen mental tränare, Andy Swärd, som han har jobbat med ett bra tag nu.

– Andy jobbar med ett antal elitseriemålvakter och vi snackar om allt möjligt, alltifrån socialt till hur vi ska lägga upp det. Det är lite hur man ska lära sig jobba med sig själv, lite olika metoder, försöka hjälpa en så man kommer in på rätt bana. Halva målvaktsspelet bygger ju på det mentala, säger Anton Forsberg.

En del fans har varit tveksamma till att få in en så ung keeper som en av två, andra minns hur det var när Jhonas Enroth fick sitt genombrott när inte så många väntade sig just det. Nu vill inte Forsberg jämföra sig med honom men han känner självklart av pressen att leverera:

– Det är klart! Men på den här nivån är det alltid press att leverera, det handlar om att vinna och det hör till sporten. Det är något man jobbar med, det är av sakerna man har en mental coach till så att man är förberedd på det.

Han beskriver sig själv som ”en butterflymålvakt som täcker av rätt mycket”:
– Ja jag är ju sätt stor och lång, spelar butterfly som alla gör men blockar en del också. Fast jag är inte renodlad som varken blockande målvakt eller butterfly utan försöker jobba med puckarna också, är lite av båda sorterna.

Det här med att vara lång och ung kan ju vara lite trixigt, just när man växer, att få ordning på armar och ben.
– Ha, ha, ja men när jag var yngre så var jag inte så lång! Det är på senare tid som jag har blivit det men det där du säger är inget jag har känt av. Jag har spelat mitt spel, likadant, hela tiden. Sedan är det klart att det kommer in nya grejer, man jobbar på sitt eget och lägger till det man gillar och tar bort det man lagt av, sedan gäller det att hitta sin egen grej hela tiden.

Har du några förebilder?
– Just nu är det ingen sådär absolut utan… i NHL har jag haft Henke Lundqvist som förebild men det är sådär med det numera. Jag kollar på många nu, Quick (i LA Kings) var jäkligt bra i år, honom var jag imponerad av. Men det brukar variera från år till år, jag ser lite på vad de gör och se vad de gör och plockar in de delar som jag gillar. Förr var det mer att Lundqvist var ende svensken i mål där och visst kollar jag en del på honom fortfarande men nu har jag fått upp ögonen på alla andra runtomkring också.

Vad tycker du själv att du är bäst på?
– Oj. Hm. Svår fråga… Men jag har bra teknik. En bra grund…

Vad kan du bli bättre på då?
– Allting, säger Forsberg blixtsnabbt och fortsätter:

– Vill man framåt så måste man bli bättre på allt!

Du har kallats jättetalang av en del, vad tänker du kring det?
– Äh det är inget man tänker på så utan man tänker bara på sitt eget, vill bara gå till jobbet som alla andra, göra bra träningar, sedan tänker man inget utan bara kör, säger Forsberg.

Han har hunnit med tre veckors försäsongsträning med SSK, har börjat känna stan ”hyfsat i alla fall”, och bor i en tillfällig lägenhet i väntan på den han tänker bo i. För han blir kvar i SSK oavsett om så båda målvakterna i Modo bryter benet:

– Jo men så är det bestämt. Jag ska vara kvar hela säsongen och för mig känns det bra, då får jag en trygghet. Att få vara på samma ställe och veta att här bor jag. Det skapar viss trygghet.


2 kommentarer:

Leo sa...

Mycket bra och intressant intervju Marie.

STORT TACK :)

Marie Hallman sa...

Leo Tack själv för att du läser :)