fredag 18 juni 2010

Bloggen avslöjar: AIK kräver Solna kommun på mångmiljonbelopp.


(AIK var med och byggde Ritorp. Nu kräver man Solna kommun på flera miljoner för feldebiterad hyra. Bilden är från Ritorp i höstas. Foto:www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild.)


Tvisten mellan AIK och Solna kommun om hyresavtalet för Ritorp har tagit en ny vändning.
AIK hävdar nu att det är Solna som är skyldiga ishockeyklubben pengar och har därför ställt motkrav på 12 miljoner på kommunen.
Ett krav som, om Tingsrätten ger AIK rätt, skulle ge AIK totalt nio miljoner kronor på kontot, efter att klubbens hyresskuld till Solna har reglerats.


Hyrestvisten mellan Solna Kommun och AIK Ishockeyförening ligger sedan ett par månader tillbaka hos Tingsrätten i Solna.

Detta då parterna är oense om vilket hyresavtal som gäller och utifrån det även är oense om vilken hyra som AIK egentligen skulle ha betalat under de 13 senaste åren.

Solna hävdar – sedan tidigare – att AIK är skyldig kommunen tre miljoner kronor i utebliven hyra och vill därför vräka klubben från Ritorp så länge de pengarna inte betalas in.

Men AIK har nu gått igenom avtalen som klubben skrivit med Solna kommun ännu en gång och hävdar i en inlaga till Tingsrätten i Solna att Solna kommun har struntat i de ursprungliga avtal som skrevs samt att Solna kommun därmed har överdebiterat AIK totalt 12 miljoner kronor under de 13 år som AIK har varit hyresgäst på Ritorp. En träningsanläggning som ju AIK var med och betalade byggkostnaderna för.

AIK pekar i sin inlaga till Tingsrätten på det urprungliga avtal som skrevs mellan AIK och Solna kommun.

Där står det, lite förenklat, att klubben skulle betala 2,1 miljoner kronor i hyra det första året och att hyran sedan skulle styras av såväl de avskrivningar som klubben fick göra för de byggkostnader som AIK hade haft samt den internränta som fanns gentemot Solna för de kostnader som Solna i sin tur hade för bygget.

Detta skulle enligt det så kallade ursprungsavtalet göra att AIK:s hyreskostnader på Ritorp jämkades, år för år, mot de kostnader som klubben har haft för bygget.

Och AIK hävdar nu, med facit i hand, att med den ränteuveckling som har varit på internräntan och med tanke på de avskrivningar som fanns i avtalet så borde AIK:s hyra ha minskat år för år.

Men det har den inte gjort, utan AIK har fortsatt att betala samma summa som första året under de samtliga 13 år som har gått. Och det har, enligt AIK, i sin tur lett till att klubben har betalat totalt 12 miljoner kronor för mycket i hyra.

Drar man av de tre miljoner kronor som AIK har medgett att man skyldiga i hyra till Solna kommun så återstår alltså nio miljoner kronor i för mycket betald hyra som AIK nu vill ha tillbaka.

Klubben har därför ställt motkrav på Solna kommun på just den summan, alltså nio miljoner kronor.

Man hävdar dessutom att den vräkning av AIK som Solna vill genomföra ska upphöra och att hyreskontraktet ute på Ritorp ska förlängas till och med 31 december 2012.

AIK har under lång tid försökt förhandla med Solna kommun i ärendet men Solna vägrar enligt uppgift gå med på att det är det ursprungliga avtalet som gäller. Och därför fortsätter nu tvisten i Tingsrätten.

Själva ärendet beräknas dock, enligt Tingsrätten i Solna, inte komma upp till förhandling förrän tidigast i höst då rätten helt enkelt är fullbokad.

Vad Solna kommun anser om AIK:s motkrav är oklart. Bloggen har förgäves sökt Kristina Tidestav som är biträdande stadsdelsdirektör i ämnet.

Fotnot: AIK:s inlaga är en offentlig handling och går för den som vill fördjupa sig i papperna att fås via Tingsrätten i Solna.
Om någon undrar varför nästan samma text ligger på dn.se så beror det på att jag ju jobbar där lite grand i sommar och då fick de texten fast jag egentligen är ledig därifrån för dagen.

Dela

4 kommentarer:

Anonym sa...

Spräng skiten.

Marie Hallman sa...

Anonym:Det vore ju synd va?!

Jimmie sa...

Jävla pajkastning :/ Väx upp för fan :( Samma grus och korn som politiker. De jobbar för att snacka skit om motståndarna och inte göra nått själva. Löjligt och inte så förtroendeingivande..

Marie Hallman sa...

Jimmie: Det sorgliga är ju att inga politiker - oavsett parti - verkar bry sig värst mycket om hockeyn i Solna och Stockholm.