måndag 28 juni 2010

Marie möter - Victor Fasth: "Det var en magisk tillställning"

Eftersom hockeyspelarna har semester och det är lite lugnt nu, kommer jag att göra några sommarintervjuer med spelare jag är nyfiken på. En del har ni önskat, andra har jag valt själv. Först ut är Victor Fasth.(Viktor Fasth under kvalseriematchen som avgjorde allt. Foto: Olsin sportfoto.)

Han var nära att döda AIK:s dröm.

Någon vecka senare ringde Gnaget och ville ha honom.

Viktor Fasth funderade lite - men inte så länge.

– Nä, det är ju elitserien! Sedan är AIK en stor och anrik förening så det kändes helrätt.


Vad har du haft för känslor för AIK innan du skrev på?

– Det har alltid varit roliga matcher att spela mot dem. Jag har mött dem några gånger med Växjö och det har varit tuffa bataljer varje gång. Det har varit riktigt kul att spela mot dem så nu ser jag fram emot att spela med dem, säger Fasth.


Han spelade mot AIK i ett par, tre matcher under säsongen som gick. Svårast då?

– Att de hade en stor bredd i laget. De hade fyra jämna femmor i vintras, det ger en stor bredd. Sedan hade dem duktiga backar i Dick Tärnström och några riktigt bra forwards. (Rickard) Gynge var en av dem som var klurigast att möta i ligan. Det ska bli kul att ha honom på sin sida för en gångs skulle i stället.(Foto: Olsin sportfoto.)Att AIK, som nykomling, redan tippas sist av de flesta rycker han på axlarna åt.


– Jag tycker att vi har en intressant grupp, det ser riktigt bra ut och ska bli spännande att köra igång. Sedan är det ju som du säger oftast så att nykomlingen tippas sist i tabellen så det är upp till oss att bevisa motsatsen.


AIK:s kvalseriehjälte Fredrik Holmgren fick inte stanna i AIK. Det fick däremot Christopher Heino Lindberg som nu får slåss med nye Viktor Fasth om en plats i målet. För någon uttalad förstemålvakt finns det inte:


– Nej, det är sagt att vi ska fajtas om det och det tycker jag är helt rätt. Bästa målvakten ska stå och så är det ju. Det finns ingen som… alltså jag har aldrig tyckt att det kan finnas en klar etta, det har det inte funnits i något jag som jag har spelat i utan det gäller hela tiden att bevisa att man ska spela. Det gäller hela tiden att kriga för att få göra det.


Fasth beskrivs av utomstående som snabb, teknisk och med ett snabbt psyke. När jag ber honom beskriva sig själv blir det svårare, fast så här sa han i en intervju på sin förra klubbs hemsida:


“Det är ju något som man strävar efter som målvakt, att släppa så få returer som möjligt. Man försöker spela så lugnt och tryggt som möjligt, och det gäller ju att skapa en trygghet i laget och släpper man inga returer så blir det ju mindre farligheter.”


(Foto: Olsin sportfoto.)


Efter några sekunders funderande på bloggens fråga svarar han:

– Ja du… Det är alltid svårt att beskriva sig själv men jag har en ganska modern spelstil samtidigt som jag… eller så här, jag blandar lite stilar. Är inte renodlad butterfly eller stand up utan jag är mer lite hybrid, he, he.


Men är inte det just det som är det nya? Att man blandar, att man blir för lätt att läsa om man går ner hela tiden?

– Jo, det är nog sant som du säger. Jag är ju inte 195 (centimeter) som Jacob Markström och dom. Jag är en decimeter kortare då gäller det att hitta sin egen stil som funkar sedan får man komplettera det med andra saker som att läsa spelet mer och stå rätt hela tiden helt enkelt.


Några målvaktsförebilder har han inte. Idolerna – Lars Winnerbäck och Bob Dylan - hittar man i stället på hjälmen, som i höst kommer att se ut som förra året ”fast med AIK-logga istället så klart”.


Oj, Dylan och Winnerbäck, det låter tungt?

– Jäpp jag är en djup kille vet du, säger han med ett skratt och tillägger sedan att de båda artisterna är ”två inspirationskällor”.


Bland målvakterna:

– Försöker jag snappa upp allt möjligt från alla målvakter, man försöker hitta bra saker som de flesta gör. Sedan är det viktigt att inte snöa in på en speciell stil för då låser det sig lätt.


En stil som AIK-fansen säkert gärna ser är ”väggen-stilen” från den avgörande kvalseriematchen där hemmalaget sköt och sköt och sköt och inte fick hål på Fasth förrän Lucas Lawson spräckte Växjökeeperns nolla efter 54 minuter och 22 sekunder.


Hur upplevde du det där?

– Oj, ja vi inledde ju kvalserien ganska dåligt med Växjö och ganska snabbt stod det klart att vi inte hade så mycket att spela för men vår känsla i laget var att göra det så rättvist som möjligt för de lag som fortfarande hade chansen och slogs om de två första platserna. Och på Hovet… det var en otrolig stämning där. Det var en magisk tillställning att få uppleva.


På vilket sätt var det magiskt?

– Det var ju helt otrolig stämning på läktaren, så otrolig att det är svårt att sätta ord på det. Men jag minns att när jag kom in på isen inför matchen och vi möttes av en så total utbuning, ha, ha… jag åkte fram till båset för att hämta min vattenflaska och då stod (Viasats expert) Johan Tornberg där i båset. Vi bara kollade på varandra och garvade. Det var sån sjuk stämning.


Och sedan var du nära att spela bort AIK och upp Leksand när du tog puck efter puck?

– Ja men vi gjorde en bra försvarsinsats om man säger så… och sedan märkte man ju på dem att ju längre matchen led, desto mer och mer blev de nervösa men till slut fick de ju hål på mig och då var det tufft. Då kände man att vi inte hade den energi som behövdes längre för att vända på det igen.


Vad tror du blir häftigast i vinter då?

– Nä men de var ju som sagt… den matchen på Hovet. Det var sånt otroligt tryck, det hoppas jag få uppleva igen men nu på rätt sida.(Foto: Olsin sportfoto.)Men det var ju mest i den matchen, det var ju runt 1200-1500 åskådare på väldigt många av de andra matcherna i vintras?

– Jo, det vet jag, vi har ju varit där och spelat när det varit mycket färre folk och tittat men nu är vi i elitserien och då kommer det förhoppningsvis fler. Och om vi börjar bra så lär vi dra folk…


Derbyna lär bli fullsatta? Har du tänkt något på dem redan?

– Ja, det kommer att bli otroligt roliga matcher. Så det är klart att man har tänkt lite på dem. Det ska bli otroligt häftigt att få spela dem, säger Fasth.


Som de senaste åren har varit skadad en hel del, precis som Heino Lindberg. Det här har oroat en del fans men Victor Fasth tror inte att hans gamla skador kommer bli något problem nu:


– Nej, det där var ett korsband som jag slet av för två och ett halvt år sedan. Jag opererade det och var borta nästan hela förrförra säsongen. Sedan kom jag tillbaka i vintras, men då var läkarna tvungna att gå in knäet igen i december. De hade missat en grej och fick slipa till en broskbit, så då missade jag en del matcher igen.


Är det något du fått framtida men av?

– Nej, nu känns det bra. Knäet är starkt, det är nästan starkare nu än innan ju eftersom de lagar det och man tränar upp muskler och stärker allt runtikring lite extra, säger Victor Fasth.


Under våren har han varit och kört varannan vecka med AIK. Nu flyttar han upp till huvudstaden och från 26 juli, när Gnaget kör igång med barmarksträning igen, så bor han såklart här permanent.


Men vad tror han då avslutningsvis kommer att krävas i elitserien jämfört med i hockeyallsvenskan?

– Hm, det är ju ett steg högre upp än vad jag har spelat i innan så jag måste ju höja mig ett snäpp. Min uppgift är att gå in och göra mitt bästa och ge laget chansen att vinna varje match. Det är allt jag kan göra som målvakt.Dela

8 kommentarer:

Jerker sa...

Märkligt att inte HV "högg" honom. De brukar ju alltid norpa duktiga målvakter i Småland. De måste veta något som AIK inte vet - kanske att hans skadeproblem är ständigt återkommande. Lägg därtill en ständigt skadebenägen Heino-Lindberg och AIK står där med en fullständigt orutinerad fjunis som etta. Nej AIK borde ha förlängt med Holmgren i stället eller värvat Tellqvist.

Marie Hallman sa...

Jerker: Men fråga är ju om hans skadeproblem är så "ständigt återkommande". Själv hävdar han som du ser att handlar om ett korsband som slets sönder och förstörde de två senaste säsongerna... men vi får se. Tellan hade AIK aldrig kunnat få - av dels ekonomiska och av klubbmässiga skäl (för mycket DIF för AIK) så valet stod väl mellan Holmgren och Fasth i så fall.

Anonym sa...

Skriv något om tredje målvakten. Har hört att han ska vara bra och kommet ge både Heino Lindberg och Fasth en match. Har också sett att killen är född 93!

Marie Hallman sa...

Anonym: Niklas Lundström menar du? jo han är bara 17 och up and coming men han kommer nog inte att slåss om någon spade i a-laget. Det är inte tanken i alla fall. Han lär bli utlånad, jag vet inte om det är klart till vilken klubb, kan även bli spel i juniorlaget.

Anonym sa...

Ska bli kul att se Victor i "rätt" färger i år. Välkommen!

Knut sa...

Han ska få uppleva riktig fart på läktarna i matcherna mot Djurgården i alla fall.

Marie Hallman sa...

Knut: ja snacka om kul det kommer bli!

Anonym sa...

Har alltid ogillat denna målvakt, för varje gång Växjö kom till Hovet så stog det en jävla vägg i Växjös mål!

Lär gilla han mer nu när han spelar i AIKs vackra tröja ;)

Tycker han är riktigt duktig