lördag 26 juni 2010

Patrik Nemeth: " Jätteintressant val. Det var laget jag ville gå till"


(AIK-backen Nemeth gick som nummer två av svenskarna i draften. Foto: privat)

Alla trodde på Brynäsforwarden Calle Järnkrok.

Men det blev lagkamraten Ludvig Rensfeldt som gick först av svenskarna i årets NHL-draft.

AIK-backen Patrik Nemeth var näste man ut och plockades av Dallas Stars.

– Jätteintressant val! Det var laget jag ville gå till, säger han till bloggen.


Nemeth valde att stanna hemma då han bland annat hade på känn att han inte skulle gå i första rundan.

Men visst gick han tidigt ändå.

Dallas hade honom som sitt andra val och därmed gick Nemeth som nummer 11 i andra rundan, och totalt som nummer 41 årets draft.


– Jag är inte så brydd om det där men det är klart att det är en ära att gå tidigt! Det är det ju.


Förvånad att inte Calle Järnkrok gick först av svenskarna som alla trodde? (Han plockades som 4:e svensk, 51:a totalt av Detroit.)


– Lite men jag tycker det var överlag många överraskningar. Jämför man med listorna som gjordes innan så stämmer det inte överens så där jättebra så man får nog ta de här införlistorna med en nypa salt. Man måste se till vad lagen behöver för spelare också. Jag har inte följt alla rankinglistor så noga men Calle är ju en riktigt bra spelare så det var lite förvånande ändå.


I de rankinglistor (mockdrafts) som gjordes före draften tippades AIK-backen bli plockad av Detroit. Att det blev Dallas som nu äger NHL-rättigheterna tycker Patrik Nemeth är:


– Jättekul! Ett jätteintressant val. Det var det laget jag ville gå till för jag har hade väldigt bra snack med deras mentala coach när jag var där. Vi snackade i två och en halv timme! Och hade ett jättebra snack. Efter det har jag hört att de var jätteintresserade så det var det laget jag hoppades på.


Två och en halv timme?! Vad pratade ni om då?

– Allt möjligt. Verkligen allt möjligt! Vi snackade väl hockey i tio minuter sedan flöt det bara på.


Har du pratat något mer med dem nu precis innan draften?

– Nej inte jag, bara min agent men jag har hört från honom att de ska ha varit väldigt intresserade.


Vet du hur Dallas tänker i lagbygget framöver?

– Nja, jag har inte så jättebra koll. De har ju Loui Eriksson och Fabian Brunnström (och Niclas Grossman, Maries anm) men det verkar framför allt vara ett bra lag, med betoning på lag. De verkar jobba bra för varandra. Det sa han (den mentale coachen) när vi snackade också. Det verkar som de har en bra sammanhållning och verka vara ett starkt lag med en stark grupp, så där tror jag att jag passar in bra.


Och ett skönt ställe hamnar du på om det skulle bli kontrakt också. Med sol och varmt väder på dagen och hockey på kvällarna. Perfekt ju!

– Ja, precis jag får köpa cowboyhatt och boots också, he, he, säger Patrik Nemeth med ett skratt och glimten i ögat.


Exakt vad som händer i kontakterna med Dallas vet han inte än. En representant från klubben hörde av sig när draftvalet var gjort, men det finns mycket mer information att ge och få. Och det blir förmodligen någon resa över i sommar till att börja med i alla fall:


– Ja, det ska bli skitkul att åka över en sväng och se vad de har att erbjuda. Men sedan så har jag ju tvåårskontrakt med AIK och det är det som gäller för mig just nu. Och det vet dom (Dallas) så det är nog inga problem med det. Det är det, AIK, som jag fokuserar på. Draften ser jag mest som en intresseanmälan. Den kan ju vara lite överskattad ibland också. En del tar den så jävla seriöst men jag är mer fokusera på här och nu och därmed på AIK. Men det är klart att det är riktigt kul att de ville ha mig så tidigt.


Fakta: Svenskar i draften : 35. Ludvig Rensfeldt, f, Brynäs (Chicago), 41. Patrik Nemeth, b, AIK (Dallas), 44. Sebastian Wännström, f, Brynäs (St Louis), 51. Calle Järnkrok, f, Brynäs (Detroit), 56. Johan Larsson, f, Brynäs (Minnesota), 57 Oscar Lindberg, f, Skellefteå (Phoenix), 90. Joakim Nordström, f, AIK (Chicago), 106. Marcus Sörensen, f, Djurgården (Ottawa), 116. Petter Granberg, b, Skellefteå (Toronto), 126. Patrick Cehlin, f, Djurgården (Nashville), 128. Fredrik Pettersson-Wentzel, mv, Almtuna (Atlanta), 131. John Klingberg, b, Frölunda (Dallas), 132. Tim Heed, b, SSK, (Anaheim), 146. Daniel Brodin, f, Djurgården (Toronto), 157. Jesper Fasth, f, HV71 (Rangers), 159. Johan Gustafsson, mv, Västerås (Minnesota), 161. Andreas Dahlström, f, AIK (Anaheim), 169 Sebastian Owuya, b, Timrå (Atlanta), 206. Ricard Blidstrand, b, AIK (Philadelphia), 207 John Westin, f, Modo (Montreal).Dela

4 kommentarer:

Anonym sa...

ta ett snack med Heed! :)

Marie Hallman sa...

Anonym: Mmm kanske. Finns några andra i SSK som jag har före på listan. Vi får se. :)

Jonas sa...

Intressant att både Nemeth och Nordström gick före Cehlin och Brodin, trots att de två sistnämnda spelat i elitserien och gjort det tämligen bra, medan Nemeth var alltför trög och långsam i hockeyallsvenkan och Nordström knappt fick chansen.

Marie Hallman sa...

jonas: ja det är lite märkligt. Men de ser väl längre fram än så och Nemeth är stor. Det vill de ha därborta. Calle järnkrok är väldigt tunn fortfarande, kan vara det som låg honom lite i fatet.