tisdag 22 juni 2010

Djurgården hockey gör en operativ förlust på 2,6 miljoner kronor

Djurgården hade medlemsmöte i kväll (tisdag). Jag jobbade på dn.se under kvällen och kunde inte ringa för bloggens räkning men min DN-kollega Kalle Holmberg snackade med Djurgårdens ordförande Mats Larsson efter mötet.

Hans artikel på dn.se, där Larsson bland annat berättar om en "operativ förlust på 2,6 miljoner kronor" för förra säsongen hittar ni om ni klickar HÄR.

Larsson ville inte gå in på ekonomin i detalj varken på mötet eller i intervjun med Kalle då Djurgården kommer att lägga ut det de kallar för en bokslutskommuniké på hemsidanorgon onsdag. Detta för att alla medlemma, enligt Larsson, ska få se siffrorna samtidigt.

UPPDATERAT: Nu har DIF lagt ut sin bokslutskommuniké där man bland annat kan läsa att:
omsättningen ökade med 47 procent till 96 miljoner kronor, att publikintäkterna stod för 43 miljoner kronor. Två mycket bra siffror. DIF fick dessutom en förstärkning av det egna kapitalet med 7 miljoner i aktieemissioner och ytterligare riskkapital om 11 miljoner i konvertibla lån.

Mindre bra är ju att resultatet före avskrivningar och finansnetto uppgick till minus 2,6 miljoner kronor. Det förklaras av klubben med bland annat dyra kostnader för hyra och säkerhet på Globen under slutspelet, slutspelsbonusar till spelarna, ökade kostnader för tränarstaben och att man inte uppnått budget för reklamförsäljningen under grundspelet. För att nämna lite av det som står i kommunikén.

Okej. Det är inga konstigheter så. Men det väcker ändå vissa frågor. Hur i hela världen hade ekonomin sett ut om det inte hade blivit slutspel ända fram till match sex i finalen??? Hur lite tjänar man egentligen på slutspelet som borde vara en guldgruva. Hur stora omdispositioner har gjorts, hur mycket pengar läggs på HUB-utredningen med mera? Finns mycket att fundera på.

Jag jobbar på DN.se i dag med (torsdag) och hinner inte sätta mig in i det här, sedan är det midsommar och på en del håll semester (dock inte jag) och jag misstänker att det blir tufft att få tag på någon som har svaren.

Men jag ska försöka återkomma under sommaren - om jag får tag på någon som vill svara. Man måste hinna sätta sig in i materialet först också, annars blir det ingen vettig intervju så den får komma när den kommer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett slutspel ger ju inte bara rena intäkter, däremot så ökade ju kostnaderna rejält i slutspelet tackvare det "fina" avtalet. Detta plus ökade kostnader för säkerhet en viss kostnad för resor + övernattning. Spelarbonusar osv osv. Allt detta ihop ser inte ut att påverka vinsten direkt. Det inkomster extra man fick neutrliserades nog rätt hårt medmdenökade kostnaderna.

Tyvärr så sitter inte DIF och övriga lag i Sthlm på så fina avtal med kommunen som många andra lag i landet.

Att minuset minskar från ca 9 till 2.6 är ju ändå lite positivt det är en rätt markant ändring faktiskt.

/Jepe

Marie Hallman sa...

Jepe: Jo den minskningen är positiv men nog blev det några kronor över per match. Det var ju inte så att alla pengar åts upp av kostnader. Det har jag svårt att tro för så har det inte låtit tidigare från DIF. men jag måste som sagt sätta mig in i alla siffror först innan det går att säga något vettigt om det.