söndag 13 juni 2010

Europaliga?

Jag fick en fråga vad jag tycker om en ny Europaliga. Men jag vet inte vad jag tycker riktigt. Det känns som underlaget som finns är för klent för att göra en vettig bedömning.

Jag förstår tanken från klubbarna - att ju fler lag och ju fler penningstarka länder man får med (läs främst Tyskland och Schweiz) så ska det ge ett bra publikunderlag för tv vilket i sig ska ge betydligt fetare intäkter för tv-rättigheterna än i dag.

Men det går ju inte bara att bunta ihop dagens publik i de olika ligorna och tro att allt är bra sedan. Frågan är ju om man får med sig alla och i såfall hur.

Jag vet inte hur fansen resonerar i andra länder men de svenska fansen är ganska så konservativa och noga med traditionerna och frågan är ju hur skoj de kommer tycka att det är att se lag från de andra länderna skrinna in på isen.

Finns rivaliteten där? Går den att bygga upp? Går det att behålla känslan på läktarna? Det är ju ändå förutsättningen för att hockeymatcherna ska bli en bra produkt som går att sälja även till tv-tittarna.

Och med tanke på vilken flopp hockeyns champions league blev - igen - så undrar jag om klubbarna är inne på rätt spår.

Men det kanske är jag som är för konservativ nu? Jag vet inte.

Det enda jag vet är att ska det här lyckas så måste klubbarna ha fansen med sig, för har man inte det så faller hela idén. Det är ändå fansen som i slutänden ska betala kalaset genom att gå på matcherna, spendera pengar på arenorna och köpa tv-abonnemangen och souvenirerna.

Just nu känns det tyvärr mer som att klubbledningarna kör sitt eget race utan att ta med fansen i diskussionerna. Men det kanske kan ändras?

En intressant detalj är ju att klubbar som förra året var i uppror över de så kallade utbrytarnas planer på en ny liga nu plötsligt står i kö för att få vara med och till och med betalar för det.

Kanske känner sig Luleå tvungna att ta för sig så att man inte halkar utanför? Kanske har Leksand och Malmö insett att det är näst intill omöjligt att spela sig upp i elitserien (även om AIK ju faktiskt lyckades till slut...). Jag vet inte. Men nog är det komiskt att man tvärvänt så pass som man har gjort.

Det blev ju en hetsig och stundtals hätsk diskussion förra sommaren om en framtida Europaliga. Sedan fastnade allt i någon slags långbänk och utredning. Som nu förvisso verkar ha ökat takten lite igen men som sagt.
Jag vet inte om det här verkligen är rätt väg att gå.

Kanske borde klubbarna ta en liten tur runt fansen först och börja där och sedan jobba sig vidare ut mot övriga Europa. Vad tycker ni?

8 kommentarer:

Pelle sa...

Det här med att möta utländska lag tror jag inte alls på. Det var som när AIK var aktuellt för KHL. Hur kul skulle det vara att se AIK-Traktor Tjeljabinsk jämfört med AIK-Brynäs eller AIK-Djurgården?

Man ser ju hellre sitt favoritlag möta spelare man känner igen i stället för ett gäng med fullständiga nobodys och så kommer det ju att bli med en Europaliga, även om jag har förstått det som att de svenska lagen mest ska möta varandra och varannan vecka möta lag från Finland. Men ändå. Djurgården-Färjestad känns klart mer lockande att se på än Djurgården-Ässät. Någon som kan rabbla upp tre spelare i Ässät? Någon? Nej tänkte väl det.

Har det funkat att köra elitserien i över 30 år borde det funka i 30 år till. Dock så borde upp och nedflyttningsreglerna göras om, för att få mer omsättning på lag. Se på fotbollsallsvenskan vad intressant den är varje säsong med minst två nya lag. Där är det i stället spelschemat som ställer till det. Men det har varit kul att se nykomlingar som Mjällby (i år) och Häcken, BP (förra året) ta för sig mot de stora lagen. I stället för att bara se samma lag möta varandra år ut och år in som det är i elitserien. Nu har ju visserligen AIK kommit upp, så lite nytt blir det men elva av tolv lag har ju varit desamma de senaste fem åren. Hur kul är det?

Pelle sa...

tillägg...
Kände att jag var tvungen att göra ett genmäle om det du skrev om schweiziska och tyska lag och tv-rättigheter.
Jag läste någonstans att Viasat inte var sugna på att sända från en ny europaliga eftersom de hade så enormt dåliga tittarsiffror från Champions Leauge of hockey. I synnerhet när det inte var svenska lag som spelade. När de visade Zürich mot något annat utländskt lag i slutspelet hade de inte ens 500 tittare och då hade de köpt rättigheterna för dyra miljoner.

Dessutom gapade ju läktarna tomma på många av matcherna i Hockeyns Champions League. Och dessutom känns det ju rent allmänt som standarden på tysk och schweizisk ishockey håller klart sämre klass än den svenska och finländska. Ett par lag kanske kan konkurrera men tio lag från den tyska ligan känns som allt för många. Vill de starta en europaliga gör de det bäst med lag utanför Sverige, för här är intresset rätt måttligt för det som inte handlar om elitserien.

Anonym sa...

får man meden kärna av 7-8 av de klassiska klubbarna så kommer det flyga.
Nu är ju alla livrädda att åka ur elitserien och det finns en önskan om permanenta platser....
Finskt och Norskt motstånd kommer snabbt annamas av Svensk publik.

Kör på tycker jag.

Marie Hallman sa...

Anonym: Men resten då? Det krävs ju ett bra och fungerande seriesystem för att det ska tas fram och levereras spelare till topplagen också...

Krille sa...

Är det otänkbart att spela både europaligan och elitserien parallellt då? elitserien tisdag och torsdag. Europaligan lördag och söndag.

Marie Hallman sa...

Krille: Vet inte. Kanske? Beror väl på hur man lägger upp det, blir ju lite väl mycket samma lika om man ena dagen möter Brynäs i ES och så nästa kanske samma lag i en EL. Men om ES spelas för sig och man sedan spelar matcher mot ickesvenska lag i en EL så skulle det kunna funka. Som det var tänkte med CHL men det sprack ju pga pengar.
Hm. Ja, nä jag vet inte. Jag har inte riktigt kommit fram till vad jag tycker här ;)

Larry sa...

Ingen Europaliga de fyra kommande åren. Hockeyligan och hockeyförbundet kom idag överens om ett nytt fyraårsavtal.

Marie Hallman sa...

Larry: Men det är två olika saker. Hockeyligan har en deal med förbundet men de lag som vill bryta sig ur vill starta en annan liga som om den startas kommer skriva egna avtal med såväl svenska som internationella hockeyförbundet.