onsdag 7 maj 2014

"Det har varit lite för slätkammat kanske"

 
(Patric Blomdahl. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALlMAN.SE)

Han behövde vara för sig själv en stund, Men nu är det klart att lagkaptenen Patric Blomdahl stannar i AIK. En viktigt kugg för Gnaget som fått börja om på noll i lagbygget efter degraderingen från SHL.

– Jag trivs väldigt bra i AIK och vill vara med och ta tillbaka den där SHL-platsen igen. Det känns bra. Eftersom AIK ville att jag skulle vara kvar och det var ömsesidigt intresse så känns det helt rätt att stanna.


Det är ändå en serie ner, fanns det någon tvekan att stanna?
– Nej. Det är klart att jag har spelat i Elitserien i tio år men det kändes som en utmaning och som något nytt. Egentligen gör det mig inte så mycket i vilken serie just jag spelar. Det är ändå hockey man spelar ju.

AIK börjar om på nytt på alla fronter och gör en ganska rejäl rensning på olika nivåer i klubben?
– Ja det är nog det som behövs också för att vi ska kunna bygga något stabilt från grunden och få rätt pusselbitar på plats överallt, säger Patric Blomdahl

Att AIK var nära att gå i konkurs för någon vecka sedan har väl inte undgått någon. Patric Blomdahl visste att läget var ansträngt och tufft men inte SÅ illa som det visade sig vara.

– Jag fick ju reda på vad som hände där sista tiden så jag är väldigt glad att det löste sig på bästa sätt.

Fanns det ingen tvekan att stanna när det varit så shaky i organisationen?
– Nej det gjorde det inte. Jag vet ju att det har varit shaky, det är en liten organisation och jag visste förutsättningarna men nu börjar vi väl om på nytt igen på något sätt. Vi ska bygga rätt från början nu så att vi börjat på något bra här nu.

Har du ställt några krav på hur det ska funka eller hur de ska tänka i lagbygget för att du ska stanna kvar?
– Nej jag har inte ställt några sådana krav utan jag vet att det finns förutsättningar, men visste det är pengar som måste in, det är kort om folk på kontoret, vi har en handfull spelare nu (onsdag vid lunchtid) men det är ju fler på väg så jag vet inte exakt hur många vi är men vi bygger något sakta och säkert. Man får ha överseende med att det blir tufft men det bästa sättet som vi spelare kan påverka situationen det är att göra vårt jobb på fysen nu och på isen sedan på bästa sätt.

Men först ska laget byggas och nu när man ändå börjar om från ruta ett så finns chansen att göra om, göra rätt. Det finns läxor att lära sig från åren som gått:

– Det ska vara spelare med bra karaktär – det har Rudan redan varit tydligt med. Det ska vara i första hand AIK-killar, sedan stockholmskillar, sedan killar utifrån landet och i sedan i sista hand bra spetsspelare utifrån som kan hjälpa laget. Det ska vara killar som kör. Killar som inte tvekar. Det ska vara ett lag med ett jäkla driv och go i.

Men ni kan ju inte bara ha killar som du och Messy?
– Nej, nej, det går ju inte men den karaktären ska vara grundpelaren i laget sedan kommer det även finnas spetsspelare, man måste ha in målskyttar och så men det ska vara bra personer, bra karaktärer.

Vad kännetecknar, enligt dig, en bra person då?
– En bra person… det är klart att man ska vara en karaktär. Man ska vara sig själv men det ska vara personer som när de kommer till träningen så ska de helst sprida lite positiv energi. Är det träning så tränar man, då är det inget blaj. Man är där med fullt påslag. Sedan har vi alla olika personligheter, alla är inte stöpta i samma form men grunden ska vara att man är här för att köra, för att man vill vara med och bidra. Sedan för att funka bra i en grupp, så det är där man vill bygga utifrån bra karaktärer.

Jag har ju sagt det förr men det kändes som att något ändrades i gruppen från tre år tillbaka och nu. Jag vet inte vad men något saknades?
– Jag tror att det var så här… den stora gruppen som kom med upp från HockeyAllsvenskan, de var kvar i AIK ganska länge. Sedan försvann många, dels för att de var duktiga och det är ju positivt i sig men det blev lite urholkat och den här… stämningen, känslan försvann där. Den här vi-känslan, glöden fanns inte i gruppen på samma sätt längre, konstaterar Patric Blomdahl.

(FOTO JESPER ZERMAN)

När jag ber honom fundera på vad han själv lärt sig senaste året funderar han ett bra tag. Det är både lätt och svårt att svara på den frågan.

– Hm, det finns många småbitar här och där men det viktiga är väl att det man säger, det betyder inget om du inte kan visa vad du menar själv. Man kan prata mycket och det låter bra men det är nästan bättre att vara tyst och gå ut och visa på isen istället att det här står jag för. Det här är min roll. Det är bra ledarskap, att gå ut och visa vad man menar. Det blir inte bra om man står och pratar och sedan går ut och gör något annat. Utan det är viktigt.

(FOTO JESPER ZERMAN)

Vad var det du inte gjorde menar du?
– Något jag har försökt göra hela säsongen är att ta min roll och gå ut och köra och visa där vad som är viktigt. Men det är klart, man kan kanske vara hårdare, våga säga till någon på skarpen eller bara explodera i omklädningsrummet när det behövs och visa känslor på ett annat sätt än jag gjorde.

Men du är ju så snäll Patric!  
– Ja, men det är slut med det nu, ha, ha. Nä men det är också en balansgång. Man vill ju ha ett lag där alla eller så många som möjligt tar sin roll och går in och gör den fullt ut i varje match eller varje träning eller vad det månde vara. Då blir det bra ledarskap från alla sedan är det ju klart att man skulle kanske behöva ryta till lite bättre ibland. Men då är det viktigt att man själv har gjort någonting så man inte tar ton utan att ha backning för det.

Men gick in och gjorde något, det gjorde du ju.
– Ja och det kommer jag fortsätta göra… men det är en balansgång. Sedan måste fler vara med och bidra.

Om bara en gapar lyssnar väl ingen till slut?
– Nej precis, det är just det jag menar. Att en är bra på att snacka och så räcker inte. Det behövs några också som i många matcher bara går ut och får något att hända, utan att ha sagt något. Man behöver alla pusselbitar i ett lag

Det var lite snällt och försiktigt från alla håll?
– Ja det behöver kanske bli lite mer fart och drag. Det har varit lite för slätkammat kanske. Det ska vara lite mer rivigt och mer jävlar anamma, slår Blomdahl fast.

(Den här bilden är från två säsonger sedan. fotad lite på skoj men också med en glimt allvar. Mer riv, absolut!. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALlMAN.SE)

Han vet vilka spelare som är på ingång och har även fått vara med och bolla lite även om Daniel Rudslätt gör det största jobbet på leta spelarfronten själv. Att tränaren inte är klar är så klart ett störningsmoment även om det ”Inte är någon jättepanik än”:

– Men det är klart att det är bra om han kommer på plats så fort som möjligt så att han kan vara med i lagbygget och tycka till och påverka där, det är viktigt. Och det finns några på gång, det känns lovande. Jag är inte orolig där.

Inga kommentarer: