lördag 24 maj 2014

Hockey-VM: Drömstart men Tre Kronor nådde inte hela vägen fram

(FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Oscar Möller gav Sverige en drömstart när han fintade isär benen på Bobrovski och sedan la in pucken elegant mellan benen på den ryske målvakten.

Oscar Möller blev också rånad på ett mål i andra perioden som kunde ha gett 2-2. Det stod mål i öppen kasse över det läge han jobbat fram och det skott han tog. Men. Bobrovski tog fram en riktigt fet plock och förnekade honom målet och där har vi en orsak till att det blir bronsmatch och inte final för Sverige.


Den ryske målvakten var i sitt esse så varifrån och hur Sverige än försökte så fick han fram någon kroppsdel eller bit av utrustningen och stoppade pucken.

Anders Nilsson hade inte en lika bra kväll, hade lite problem med spelet från distans men var grym i närspelet.

Tyvärr hann inte utespelarna med i svängarna heller defensivt så jag spelet bakåt öppnade tyvärr för spelare som Plotnikov (1-1) och Shirokov (2-1), sedan pangade Belov in 3-1 med ett stenhårt backskott bortåt blålinjen.

Sverige var – i mitt tycke – lite för mjuka runt bägge målen, bar puck lite för mycket där man kanske borde passat och dragit isär ryssarna bättre och fick inte igång det där trycket som hade behövts. Men som i rättvisans namn är svårt mot ett så skickligt lag som Ryssland.

Matchen avslutades med en märklig situation där Mikael Backlund puttar till Plotnikov i bröstet. Ryssen tappar balansen och förmodligen luften och ser sedan ut att ha dött på isen. Fotbollstyle liksom. En annan ryss går bananas och brottar ner en av de randiga. Utan åtgärd.

Plotnikov som kommer upp till slut får sedan ett hårt skott på benet som gör att han liknar av isen. Med det var ju knappast Backlunds fel.

Att ryske coachen dessutom står och gör "jag ska skära av dig halsen"-tecken två gånger till Tre Kronors assisterande coach... är ju bara äckligt. Han borde få se finalen från läktaren eller något. Att domarna inte går in där...

Att Grönborg då skriker med "Im gonna fucking kill you" tillbaka är ju  - om än förklarligt - inte snyggt det heller.

Men det kändes väl som domarna hade lite svårt att stå emot den med ryssar fullsatta läktaren i det där (och några andra lägen…)

Calle Järnkrok – som hittills inte gjort en enda poäng i turneringen – var till exempel nära att trycka in en 2-3 reducering med dryga två minuterna kvar men en ryss (tror det var Anisimov) tar i allt vad han har och trycker skyfflar undan målburen. Det borde ha gett en straff (enligt regelboken ger avsiktligt flyttad bur med två minuter kvar av tredje straff)  till Sverige men ger endast en utvisning på ryssen. 

Lite så.

Samtidigt… Sverige tog ett antal utvisningar i offensiv (!) zon och det är ju aldrig okej. Inte ens på Korpennivå och definitivt inte i en VM-semifinal. Och bidrog självklart till förlusten samt att Tre kronor som sagt hade behövt gå på hårdare tidigare i matchen.

Som Oscar Möller (bland annat) sa till TV4:

"Målisen gjorde några superräddningar. Surt som fan. Vi hade behövt sätta bättre tryck så att de blir lite små eller vad man ska säga."

Och så här sa Jimmie Ericsson (bland annat) till TV4:

"Över 60 minuter är ryssarna bättre än oss. Vi kommer inte upp i den nivå vi ska göra. Attackerna in på mål är för dåliga. Vårt spel går ut på att vårda pucken och sätta press men det gör vi inte tillräckligt bra idag."

Men nu är det som det är. Nu blir det final för Ryssland och bronsmatch för Sverige.  Mot vilka bestäms i kväll (lördag) då Tjeckien möter Finland.


Inga kommentarer: