torsdag 15 maj 2014

VM: En trea med stor portion tur mot Frankrike

Ja herregud. Vad ska  man säga om den här matchen? 2-1 mot Frankrike - med minsta möjliga marginal.

Matchen kändes mest som en enda stor kramp från Sveriges sida och hade det inte varit för sjutton vinstgivande sekunder i andra så hade det gått käpprätt åt... någon typ av skog.


Det som etsat sig kvar från den här matchen är tre saker

1) Joel Lundqvists monsterbyte vid 1-0

2) Peter Popovic utbrott i båset precis innan

3) Att Frankrike var millimeter från att kvittera i slutsekunderna av tredje. Puh. Gissa om den slutsignalen kändes brutalt skön att höra.

För att börja med Joel Lundqvist så var han en av de bättre på planen, kanske för att han är en sån som bara går och går och gnuggar och gnuggar och i det här bytet så gick han in och proppade en fransman så det sjöng i sargen, tog sig in framför mål, och såg sedan ut att styra in pucken i mål.

Lasse Granqvist sa i TV 4:s sändning att det hade gjorts en korrigering till Mikael Backlund  som målet men nu när jag kollade (vid 23) står det fortfarande Joel och oavsett var det landar så var målet moraliskt Joels. Definitivt.

Precis innan det där 1-0 målet (som 17 sekunder senare följdes av 2-0 av Oscar Möller i fint samarbete med Niclas Andersén och Jimmie Lindström) så gick Popovic bananas i båset. Han satte sig framför spelarna på sargkanten, såg först ut att säga några ord men gick igång och vevade med händerna, och man såg att han skrek och var förbannad, riktigt förbannad, på att spelarna inte fick ut det de har i sig. Med rätta.

Ingen kan (och ingen verkade heller) vara nöjd med den här insatsen som - utan att förringa fransmännen - lämnade mycket att önska.

Vilket tar oss till punkt tre. Stephane da Costa var ju såååå nära att kvittera i slutsekunderna. Fick till och med två försök då han även tog sin egen retur, blev hakad precis vid slutsignalen och krävde straff. Men domarna nöjde sig med hakning och det känns rätt i det läget tycker jag för han var inte helt fri med pucken under kontroll även om det var en bra målchans.

På plussidan i dag fanns även Anders Nilsson som fick en knepig match i det svenska målet men var alert när det behövdes.

Lite jobbigare var det att se Niclas Burström - som kom in i laget då först Daniel Rahimi och sedan Jonas Ahnelöv fått lämna på grund av skador - knata ut till omklädningsrummet i slutet av tredje, efter att Bellemare lyckats dra omkull honom på ett mindre bra sätt i bytet innan.

Bara hålla tummarna att inte han också är sjuk (verkar härja feber/ influensa/halsfluss typ i laget) eller skadad i morgon när det är dags för Slovakien.


Inga kommentarer: