söndag 25 maj 2014

Hockey-VM:Brons!

(Brons för Tre Kronor! FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Det blev VM-brons som ni säkert har noterat efter 3-0 mot Tjeckien. Starkt jobbat Tre Kronor!

Anders Nilsson var den som höll nollan, Joakim Lindström, Simon Hjalmarsson och Mikael Backlund gjorde de tre svenska målen.Riktigt roligt att se Nilsson hålla sin andra nolla. Vem trodde (utöver Mårts och Ladhe) att Nilsson skulle vara en sån stabil VM-keeper?

Visst, har han gjort bra matcher innan men nu spred han ett lugn som var imponerande även om han förlorade målvaktsmatchen mot Bobrovski i semifinalen.

Att förlora mot Ryssland var å andra sidan ingen skam... tio raka vinster talar sitt tydliga språk. Ryssland var - hockeymässigt - värdiga mästare även om det blev ett efterspel efter just semifinalen som var bedrövligt och ruskigt respektlöst mot övriga VM-lag.

Tillbaka till Tre Kronor dock... har varit underbart att se Oscar Möller ösa på med ett leende på läpparna. Och otroligt vad Joakim Lindström har växt både som människa och som spelare det senaste året. Skellefteå kan tacka någon där uppe att man har båda dessa spelare i sitt lag. Tänk om Möller valt DIF eller AIK eller SSK när han kom hem från Nordamerika...

En spelare gör inte ensam ett lag men Möller är en sån där spelare som sätter tonen på allra bästa sätt i ett lag. Ser bara möjligheter, vägrar ge sig, tar alla matcher på största allvar - även de där andra har svårt att hetsa  upp sig (som Italien, som en bronsmatch).

Det var roligt att se Mikael Backlund också, som han har utvecklats även han som både spelare och person senaste året - och sedan VM i Bratislava för tre år sedan. Oj. Det känns som han haft 30 år, inte tre år på sig för den här utvecklingen.

Kul också att se Linus Klasen ta för sig - rejält internationellt, detsamma gäller Dick Axelsson faktiskt. Jimmie Ericsson gillar jag för hans kompromisslösa stil. Synd att Daniel Rahimi och Jonas Ahnelöv tvingades utgå, det kändes som de hade något bra på gång innan skadorna.

Mattias Ekholm måste man ju bara gilla för att han - på bara sekunder - vände gamnacke (tappade pucken plus straffen och friläget han orsakade till något bra genom att släppa det som hänt och ut och köra utav helvete vilket resulterade i mål.

Joel Lundqvist, underskattad som bara den. Men han finns där, täcker skott, jobbar för sina lagkamrater. Sprider den här krigarkänslan på ett sätt som jag gillar. Och Niclas Andersén som täckte skott med ansiktet och spelade med en kind gånger två i storlek efter det. Heja! Bra signaler!!

Nu har jag säkert glömt någon men bra hela Tre Kronor. Att ta brons med en stomme byggt på hemvävt kryddat med lite extragodis från NHL är faktiskt mer än godkänt. Det är bra.

USA och Kanada nådde inte ens semifinal.Bara en sån sak!

Och Sverige var ju nära att komma före Kanada i tabellen - hade då fått möta Finland i semi. Hade varit en tuff match men lite jämnare än den mot Ryssland tror jag. Så ja... det finns saker att gräva ner sig i men skit samma.

BRA JOBBAT TRE KRONOR! Guld är roligast men brons är helt okej ändå efter förutsättningarna.

(VM-guldet? Gick till Ryssland efter 5-2 mot Finland.)


Inga kommentarer: