torsdag 28 december 2017

AIK vann känslomässigt klassikermöte

Foto www.hockeymedmariehallman.se

Fullsatt, två skönsjungande (nåja, men högljutt skrålande) klackar. Mycket känslor, en jämn match, några fina mål, ett gäng riktigt bra räddningar, grinigt på gränsen till grisigt. Vad mer kan man begära?

Tyvärr kan bara ett lag vinna och den här gången hade AIK spetsen som SSK saknade för dagen. Eller som SSK-tränaren Ulf Lundberg konstaterade i Mittmedias sändning:


”Vi behöver få mer avslut i heta området, vinna tävlingen där.” Lundberg konstaterade även att Thomas Valkvä Olsen ”tar vägen in i tratten” samt att ”vi måste öka trycket in i tratten där”.

Tratten? Ja det är nog vad de flesta andra kallar slottet, eller målområdet. Tratten. Kul uttryck, man ser liksom framför sig hur det kommer ett brett anfall som trycker på och smalnar av och ja ni vet hur det ser ut i en tratt.

Men strunt i det roliga uttrycket. Finns annat kul att fokusera på.

(När en "Sampa vägrar ge sig... del ett. Foto www.hockeymedmariehallman.se)


Som Christian Sandberg – som för övrigt parkerade i …. Tratten. Eller slottet som  jag föredrar att säga.

Det räknas mycket saker i hockey. Det är synd att ingen räknar hur många smällar och slag en spelare kan ta där framför målvakten för den tävlingen hade AIK-kaptenen vunnit med råge.

(...del två ....Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Vid ett tillfälle hann jag räkna till fyra, snudd på fem crosschecking i allt från axelpartiet ner till ryggslutet och istället för att åka därifrån, vände Sandberg sig snabbt om  (därför det blev snudd på fem, den femte träffade inte) och borrade likt en bulldozer in sig genom SSK:s kompakta försvar av sin målvakt. Slå på ni bara, jag ska fan in här och stöka. Typ.

Det är såna saker man sällan hör någon snacka om med media men det borde lyftas för ett så uppoffrande spel som Christian Sandberg bjuder på, det bara måste ju smitta av sig.

(...del tre ....Nu är han där inne någonstans i tratten Sandberg. Blev inget mål men ändå. Gillar engagemanget i spelet. Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Thomas Valkvä Olsen gjorde också en moralhöjande grej. Tog sig ner mot mål, bromsade inte, letade inte pass, bara åkte och tänkte att jag lägger in pucken på mål, kan bli bra retur. Blev en studs via Linus Lundins ena grilla och in i mål från sjukt snäv vinkel. Bra där.

Där sjuttonåringarna Nils Höglander, Lukas Macklin och Oliver Ödman Hadzinikolic kommer in med ”inspiration och energi” som AIK-tränaren Tomas Mitell sa, där kommer en sådan som Sandberg – och Stefan Gråhns i SSK – in och bara superboostar jävlar anamma över hela laget. Jag är svag för sånt.

Att Sandberg dessutom vann 15 tekningar av 21 och Gråhns 13 av 17 visar ju bara hur viktiga de båda är för respektive lag.

 
(.Jodå, det finns en AIK:are där bakom Sebastian Höglund och hans lagkamrat. Inklämd mot planket. Bra kampvilja hos SSK också dock lite mer längs kanterna..Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Om jag ska hitta det som skiljer lagen åt den här kvällen så är det nog annars det att AIK klämde sig in i tratten. Fan det har fastnat det där ordet. De klev rakt och fräckt och oftast utan krusiduller rakt in i slottet medan SSK-spelarna krånglade till det lite för sig. Det togs någon passning för mycket, någon sväng, någon båge som man inte har råd med mot ett så snabbt lag som AIK.

Lukas Macklin ja. Han har visat upp sig i några matcher innan, det här var hans fjärde. Går in och bara köööör. Som Nils Höglander gjorde förra året. I år har jag ibland tyckt att Höglander – förmodligen påhejad av tränarna så som tränare ska heja på – tar på sig för stort ansvar. Kanske har börjat tänka till där han bara ska släppa på och gaaaaaaasa. Vilket han faktiskt har gjort mer och mer nu senaste tiotalet matcherna och extra mycket när han får spela ihop med sina gallerpolare.
  
Apropå kämpar så var det otäckt att se när Alexander Deilert – helt av misstag, råkade sätta sin skridsko precis där Victor Andersson låg på isen och dessutom på den lilla bit av armen som var helt oskyddad. Som tur var på ovansidan av armen och inte under där blodådrorna är ruskigt nära huden. Jag pratade med Victor efteråt, se separat intervju.

AIK-backen Ludvig Claesson spelade tolv matcher förra säsongen för AIK då  han var utlånad från Rögle och gjorde i kväll sin 30:e match för säsongen – och är därmed den ende backen i AIK som spelat samtliga matcher denna höst och vinter. Nu kom även första poängen efter att han dragit på ett skott som vid en snabb anblick såg ut att gå via Nils Höglanders klubba och in (älskar den glädjen han firade med) men visade sig sedan gå via en SSK-back. Typiskt nog Stefan Johansson. Sånt som händer när man står och kämpar framför målet.

(SSK-jubel efter reduceringen..Foto www.hockeymedmariehallman.se)

AIK ligger efter sin fjärde raka seger på fjärdeplatsen, fyra poäng bakom tvåan Leksand och trean Almtuna. SSK har åkt neråt i tabellen efter sex förluster på de sju senaste matcherna. Ligger nu tia men har i den sjukt jämna tabellen endast tre poäng upp till åttan Vita hästen som har en match fler spelad. SSK har dock även kort bit neråt, då man endast har tre poäng fler än Troja/Ljungby som i och för sig har en match fler spelad så SSK har potential att dryga ut den luckan redan på fredag då man åker ner till Småland.

Sist men inte minst… dagens MMMMM med diamantkant går ju till SSK-supportern Bosse Widlund som hyllades på storbildsskärmen då han var på plats för sin 650:e raka hemmamatch. Lag och säsonger kommer och går men såna där riktiga klubbhjärtan består och gudarna ska veta att det nog frestat på att vara SSK-supporter en del av de senaste åren. Så hjälmen av för Bosse, vilken hjälte!

SSK-AIK 1-3 (0-0, 0-2, 0-1)
MATCHEN:  MMMM
MÅLVAKTERNA: George Sörensen, SSK 88 % och Linus Lundin, AIK 96,15%
PUBLIK:  5 542 = Fullsatt då 5542 är så många biljetter som går att sälja när det är säkerhetszoner)
DOMARE:  Christoffer Karlsson

BÄST I SSK
MMM George Sörensen, mv  
MM Christopher Bengtsson, f
M Stefan Gråhns, f, Marcus Bohman, b

BÄST I AIK:  
MMM Linus Lundin, mv
MM Christian Sandberg, f
M Ludvig Claesson, b, Alexander Deilert, b.

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
-
ANDRA PERIODEN
0-1 (14.15) Lukas Macklin (Jesper Frödén)
0-2 (15.27) Ludvig Claesson (Alexander Deilert)

TREDJE PERIODEN
1-2 (05.16) Thomas Valkvä Olsen (utan assist)
1-3 (11.27) Erik Nyström (Christian Sandberg, Anton Holm)

SKOTTEN I MATCHEN:  26-25 (8-10, 6-10, 12-5)

 Citatet
”Det var riktigt skönt. Vi jobbar för varandra i dag och gör skitjobbet där ute. Det är avgörande eftersom det var riktigt tajt”

(AIKs Erik Nyström punkterade matchen med sitt 3-1-mål. Han har nu gjort poäng i fyra raka matcher, först en assist sedan ett mål per match mot Tingsryd hemma, Almtuna borta och SSK borta..)

Inga kommentarer: