fredag 29 december 2017

En kämpainsats att bygga vidare på

Tvåmålsskytten Mikael Ahlén. Det där vrålet och flåset vill man inte ha emot sig. FOTO JOHAN SAHLÉN /Arkiv

Det blev en svettig föreställning i Saab Arena när Djurgården först inte var med riktigt och när man väl tände till så blev det jakt på alla cylindrar som näääästan men bara nästan räckte hela vägen fram.

Jag tycker Djurgården spelade helt okej under första perioden men, det var som att de två snabba målen 1-0 Niklas Persson och 2-0 av Daniel Olsson Trkulja bara 57 sekunder efter ställde gästerna och när Almen Bibic satte trean, hans andra mål på lika många matcher i sin nya klubb, stod DIF och kippade efter luft.


Nick Sörensens snabba 4-0 mål i början av andra (efter bara 2.32) kändes som tack och hej för den här matchen men det var märkligt nog där och då som DIF verkligen varvade upp.

Två snabba reduceringar av Markus Ljungh och Niclas Bergfors (båda framspelade fint av Lukas Vejdemot) tog in DIF i matchen även målmässigt och nu började Djurgården verkligen kämpa och slåss om varenda puck, varenda millimeter – ett aggressivt spel som närmast kan beskrivas som Micke Ahlén. Ja alltså sånt där gå på hörntänderna, borra sig fram, flåsa i nacken, vara så jäkla frustrerande nära som bara en Micke Ahlén kan vara.

Han blev ju – till mångas förvåning – tvåmålsskytt i matchen. De två målen var hans andra och tredje för säsongen. Det första gjorde han 8 oktober hemma mot Växjö och med tanke på att han fått tugga en hel del knopp under första halvan av säsongen så kan man tänka sig att han skulle ha lite dåligt självförtroende eller något. Det hade han sannerligen inte.

Fysiskt, aggressivt spel och dessutom en rälig rackare i Almen Bibic på andra sidan som jag kan tänka mig,vet inte utan spekulerar nu bara, tände Ahlén rejält. För det här var en match som det nästan gjorde ont att se på. En sån andan i halsen högt tempo och rejäla tag från alla håll som brukar vara förbehållet slutspelsmatcherna. Härlig att se redan nu.

Måste för övrigt plocka med här vad LHC-backen Almen Bibic sa till Cmore i en paus, ”Äntligen får man tacklas. Och göra mål, så jävla härligt att få göra mål”.

Ahlén blev tyvärr inte intervjuad men jag misstänker att han tänkte precis likadant, på båda punkterna…

”I andra och tredje tävlar vi hårdare och är aggressivare och vi är inte alls långt ifrån att komma ikapp. Bra karaktär att nästan kvittera”, såg jag att DIF-tränaren Robert Ohlsson sagt till Djurgårdens hemsida idag, fredag.

Ohlsson var även minst sagt syrlig i matchintervjun då han sa något i stil om att han hoppades LHC-målvakten Jonas Gustavsson mådde bra… och syftade på den dubbelutvisning i början av tredje perioden då Djurgården åkte på fyra utvisningar (varav till sist en dubbelutvisning) inom loppet av två minuter och två sekunder och LHC föga förvånade ökade på till 6-2 i spel fem mot tre.

Ett sånt läge brukar innebära att matchen är körd men DIF plockade sin målvakt och gasade.
”Vi hade sagt till killarna i periodpausen att om vi får ett PP så tar vi keepern och spelar sex mot fyra. Det skickar även en signal till spelarna att vi tror på det här”, säger Robert till DIFhockey.se.

 Den tron gick Markus Ljungh och Niclas Bergfors verkligen i bräschen för. Jag tycker båda och allra mest Markus varit strålande de senaste matcherna. Det lyser vilja och energi om honom och när Linus Hultström först gjort 6-3-målet (fraspelad av Ljungh o Bergfors) och Micke Ahlén nätat två gånger på mindre än tre minuter och vid mål två satte 6-5-reduceringen var en kvittering nästan given. Men bara nästan för  det stod 57.26 på klockan så tiden var på väg att rinna ut.

Vilket den också gjorde. Så DIF hann inte ifatt men jäklar vilken kämpainsats. Vilken karaktär att bara ånga på vilket många inte orkar mentalt. Det här är en match som Djurgården verkligen kan bygga vidare på, inte minst i det mentala spelet, inför det slutspel som DIF kommer spela i vår.

Det enda som oroar mig lite är skadan på Andreas Engqvist som förutom att han är en grym spelare också lyckas bjuda på ett lugn i allt han gör. Ett intensivt lugn om man nu kan säga så.

”Ante” har liksom Mats Sundin hade förmågan att se lugn och lite halvgalen ut på samma gång. Hela hållningen, pondusen, andas ”lugn det löser sig” och jag tror det lugnet sprider sig i båset. Samtidigt så glöder ögonen av ”vi ska fan bara ta den här” lite som de där galna Sundinögonen i VM för en himla massa år sedan, den där vändningen ni vet.

Nu drar jag inga paralleller mellan den klassikern och torsdagens match i Saab Arena men jag drar gärna parallellen mellan den inverkan Sundin hade på ett lag då och som Andreas Engqvist har på sitt DIF nu. Så måtte den här hjärnskakningen från Moramatchen – efter en armbåge mot ansiktet som inte ens renderade i en tvåa?! – sätta käppar i Antehjulet här framöver.Inga kommentarer: