måndag 11 december 2017

Tre poäng, till slut.

(Seger för AIK i lördags på Hovet. Foto Joakim Ljung)

AIK har dalat sakta men säkert i tabellen senaste veckorna så lördagens trepoängare mot Troja Ljungby kom minst sagt lägligt. Matchen slutade 3-2 men skotten landade på 41-18 i AIK-favör.

Det är ju lite tudelat det där, bra att man tar många skott och att enligt rapporterna dominera matchen spelmässigt – 25-8 i klara målchanser säger ju sitt såklart. 


Men det är också svagt att man har så svårt att få in pucken i mål även när spelet sitter bättre än det gjort på ett tag – enligt tränaren Thomas Mitell.

Målen gjordes av Kalle Jellvert som både öppnade och avslutade AIK:s målskytte, Jesper Frödén gjorde 3-2. Skönt för Kalle som i intervju på hemsidan inte mindes när han dubblerat målskyttet i en match senaste och skönt då han – enligt mig – varit en av de bättre spelarna senaste månaden trots att han inte gjort ett enda mål i november. Det känns som att han skapar, eller i alla fall har skapat i de matcher jag har sett.

Jag var i Gävle och skrev Brynäs för TT så jag kan inte säga något om hur matchen såg ut men ur statistiken kan man utläsa att Clay Wilson fortsätter göra poäng, hade andra assist både vid 1-0 och 3-2. Enormt viktigt att han kan börja växla upp nu.

Han såg trög ut i början men detta var elfte matchen i AIK-tröjan och nu börjar det bli upp till bevis och han har visat senaste matcherna att han både kan skapa välbehövlig stabilitet nu när Fernholm och Norin är skadade och börjar även poängen trilla in så är det bara att gratulera till en fin värvning. Just stabilitet och förhoppningsvis bra ledarskap som lyfter och stöttar de yngre i laget är vad AIK behöver.

Apropå Nyförvärv så nätade Alexander Deilert i sin AIK debut men var också inne på två mål. Nu var han inne på Jellverts 1-0-mål, spelade fram Jesper Frödén vid 2-1 och var inte inne på några baklängesmål (enligt statistiken i alla fall). Bra om han börjar känna sig hemma. Fick stort förtroende av coacherna, spelade 21.10

Stort förtroende fick även nyvärvade forwarden Erik Nystrom som hade 20.10 i istid. Hade bara ett skott på sina 24 byten och där finns att jobba på.

En detalj som brukar vara viktig när AIK tar poäng är att tekningarna funkar. Mot Troja hade Christian Sandberg 9-3, dvs 75% vunna och Eric Castonguay 10-6 = 62,50 %. Tekningar är väl inte så värst sexigt sådär att titta på men en bra tekning sätter tonen för det efterföljande spelet både mentalt inte minst i och med att man kan ta initiativet och – förhoppningsvis behålla det och styra spelet dit man vill. Sånt som är bra och definitivt en anledning till att AIK i lördags äntligen fick med sig tre pinnar från en match där effektiviteten annars lämnade mycket att önska.
Inga kommentarer: