onsdag 18 september 2019

AIK-tankar inför HA-premiären

(Premiär för AIK i kväll, här är mina tankar om Gnaget inför första nedsläpp. Foto: www.hockeymedmariehallman.se)

Premiär för AIK mot Vita Hästen i Hockeyallsvenskan i kväll (onsdag) på Hovet. Ett AIK som tappat större delen av truppen, som har 17 nya spelare och verkligen är ett oskrivet blad inför den kommande säsongen.

Jag fick några frågor av en Björklövenblogg om just AIK och hur jag svarade kan ni läsa nedan. Löven4ever har gått igenom alla lag och vill ni ha deras tankar om såväl AIK som andra lag så finns de HÄRTankar om truppen som Jussi Salo har att förfoga över idag
Intressant gäng. AIK har tvingats bygga om rejält, dels då några av förra årets toppspelare lockats till SHL och SM-liiga och dels av ekonomiska skäl. 

Sjutton nya spelare (varav några juniorer som nosade på spel men ej var ordinarie förra säsongen) gör att AIK kommer behöva tid att spela ihop laget och knappast kan ses som något av topplagen. Att många av de nya dessutom är 18-20 år gör att förväntningarna bör hållas nere. Landade nyss meriterade John Henrion som kommer bli viktig.

Jag tycker att Gozzi har värvat bra efter förutsättningarna men Gnaget lär knappast parkera i toppen som man gjorde i vintras.

Tankar kring försäsongen och lagets resultat
AIK inledde med bedrövliga 1-6 mot Västerås. Vann mot SSK och förlorade mot LHC. Spelade tre dagar i rad i Skoda Trophy där man vann mot Leksand, förlorade mot Brynäs och hade helt tomt i tanken mot SSK. Nollades i genrepet mot Mora. Väldigt blandade förutsättningar för de här matcherna. Dessutom hårt nertränade med 2-3 pass om dagen. Går inte att dra några växlar alls av försäsongen.

Någon spelare som stuckit ut lite extra så här långt?
Målvakten August Hedlund, blott 19 år. Har stått i sex av sju försäsongsmatcher. Lång, täcker isen fenomenalt, fyller ut målet bra, spelar mycket på magkänsla och  har varit överraskande bra.

Forwardsduon Kim Tallberg (ny från Taif) och Marcus Karlberg (sent inkommet lån från Leksand) har skapat mycket och kan bli sevärda offensivt.

Några enskilda spelare man bör ha koll på i AIK + nyckelspelare + säsongens utropstecken
August Hedlund bör man ha koll på. Har även potential att bli det stora utropstecknet.

Målvakter är ju alltid nyckelspelare och då Johannes Jönsson vara spelat en försäsongsmatch (mindre skador enligt honom själv) och August klivit fram i Johannes frånvaro så kanske det blir junioren som får ta det största ansvaret i bak trots att han aldrig har spelat seniorhockey tidigare.

August verkar sakna nerver, var riktigt bra även mot SHL-lagen, har sett säker ut och verkar minst sagt hungrig. på att ta förstaspaden redan nu.

I övrigt känns Kim Tallberg och Marcus Karlberg spännande, två kreativa spelare. De som minns Mikael Karlberg i Leksand kommer känna igen ett och annat genidrag samt spelsinnet hos sonen. Ska bli kul att se om Henrik Rommel verkligen har blivit ”elakare” under sina år i BIK. 

Backen Oscar Drugge är ibland lite väl offensiv men är riktigt bra i power play. Kommer få mycket förtroende och jag tror han kan få ett rejält lyft här.


Var tippar du Gnaget?
Jag har inte gjort någon ranking men topp åtta borde man landa på. Kan bli allt möjligt inom det häradet, tror att de kommer åka lite hiss upp och ner bland de åtta översta platserna.

Inga kommentarer: