lördag 14 september 2019

"En kväll då de mindre profilerade namnen lyste starkast"


 (DIF vände och vann i SHL-premiären. Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Premiärmatch mot Linköping och en kväll då de lite mindre profilerade namnen lyste starkast.

Inte för att Jacob Josefson och SHL:s tyngsta värvning Patrik Berglund gjorde bort sig på något vis för det gjorde de inte. Men jag tycker att det var andra som lös starkare i Djurgårdens 4-2 vinst i SHL-premiären mot Linköping hemma på Hovet.

Som till exempel trotjänare som Henrik Eriksson (taggad som aldrig förr och det vill lite säga lite, landade på två assists), Niclas Bergfors (bröt målnollan direkt), doldisar som Michael Haga (blir den här säsongen hans genombrottsår?) och Manuel Ågren (doldis än så länge men kanske inte så länge till) som visade vägen när DIF gick från 0-1 och till slut vann med 4-2. Gott så.

Jag tycker det var lite spretigt överlag i DIF i inledningen av matchen och Niklas Svedbergs retur rakt ut till SHL-debuterande finländske 29-åringen Jaakko Rissanen som såklart gjorde mål på en sådan bjudning efter 18.40 in i första perioden kändes lite shaky.

Men sedan spelade både Svedberg och DIF:s utespelare upp sig, tog över och vände både spelet och resultatet.

De flesta var kanske nyfikna på Patrik Berglunds insats, är man utsedd till den bästa/mest spännande/viktigaste värvningen så är man ju.

Han gjorde en helt okej insats men det var inte någon woawfaktor än – den stod spelare som bland andra superlöftet Alexander Holtz för. Den speluppfattningen!

Utan  Patrik Berglund kände sig för, fick 19.16 i istid, noterades för ett skott på mål, ett skott utanför mål, en tackling och vann den enda tekning han gjorde i matchen¨
”Bulans” istid var för övrigt femte längsta efter backarna Marcus Högström (22.25), Olle Alsing (20.46), Jesper Pettersson (20.17) och Jacob Josefson (19.40).DIF vs LHC  4-2 (0-1, 3-1, 1-0)

MATCHEN: MMM+
MÅLVAKTERNA: Niklas Svedberg, DIF 90,48% och Jonas Gustavsson, LHC 89,19 %
PUBLIK:  7 018
DOMARE:  Mikael Holm, Patric Bjälkander.   

BÄST I DIF
MMM Michael Haga, f
MM Anton Hedman, f
M  Niclas Bergfors, f

BÄST I LHC: Jaakko Rissanen, f.


!!!!!! MANUEL ÅGREN
Förra säsongen blev ett enda långt sjukdomselände för Manuel Ågren som bara hann spela en SHL-match. Nu har han fått bukt med problemen, kan ses som ett nyförvärv och vilken härlig start han fick på säsongen med mål – hans första i DIF-tröjan oavsett vilken sorts match det är – då han kvitterade till 2-2 i andra perioden. Ett fint mål dessutom då Ågren först fastande på en LHC-spelare men var stark, tryckte sig förbi, fortsatte ner mot målet och kvitterade. Snyggt!

ROOKIEKOLLEN:
Alexander Holtz slog till med sin första poäng i DIF-tröjan när han spelade fram Michael Haga till 1-1 i andra perioden. Det lär bli fler framöver. Holtz loggade 12,39 i istid i premiären, hade ett skott på mål och som sagt en assist. Fick spela i samma kedja som Sebastian Strandberg och Michael Haga.
Albin Grewe var uppsatt som extraforward och fick bara 33 sekunders istid enligt SHL:s statistik från matchen. Grewe hann bli utvisad för en tackling under sin korta tid på isen. Jag hade gärna sett honom komma in lite mer, osar ju energi om killen.

SIFFRAN: 10 som i Niclas Bergfors tröjnummer.
Han fick en mer defensiv roll i DIF förra säsongen och noterades endast för sex mål i grundserien då.
Nu kom första målet redan i SHL-premiären efter en rörig sekvens som avslutades med att Michael Haga lastade in en puck i slottet som landade framför fötterna på Niclas Bergfors som därmed gav DIF ledningen för första gången i matchen med sitt 3-2 mål i pp.
Lustigt nog… så var det just mot LHC som Bergfors gjorde sitt första mål även förra säsongen, då gjorde han 3-2 i pp borta mot Linköping. Nu kom det första målet förvisso hemma på Hovet men även i år 3-2 i pp mot just LHC. Spooky.


EN SAK TILL
Linköpings 2-1 mål. Någon kanske undrar hur det kunde godkännas då DIF-målvakten Niklas Svedberg fick målgöraren Robin Johansson över sig.
Johansson, värvad till LHC från Mora, styrde in 2-1 med kroppen och på reprisen ser man hur pucken var över mållinjen innan LHC-forwarden är i målgården och kolliderar med DIF-keepern. Därav godkänt mål.

Citatet: 
”Helt okej. Jag måste säga att jag var ganska nervös inför matchen men ju längre det gick kom jag in i sättet jag ville spela i alla fall. Det är godkänt i dag. Jag var nervös, det var länge sedan jag spelade en riktig match med grym atmosfär så det är klart. Sedan har jag sett fram emot det så mycket så det blir lite pirrigt när det väl är dags. Då vet man att man lever.” (Djurgårdens stjärnvärvning Patrik Berglund till media efter sin första match i såväl SHL som DIF-dressen.)

I SJUKSTUGAN: Kalle Östman (som skadade sig mot Vienna Capitals, oklart hur och var), Simon Johansson (hjärnskakning), Andreas Engqvist (hjärnskakning)

PÅ VIFT: Tobias Björnfot är och visar upp sig i NHL, Jason Garrison ansluter i november pga artistkontrakt)

Inga kommentarer: