torsdag 8 mars 2018

AIK tog tredjeplatsen och de tre extrapoängen


(Jesper Frödén och Eric Norin jublar tillsammans med Jens Jakobs under en tidigare match. FOTO Jesper Zerman/Arkiv)


Att göra första målet brukar vara en bra start. För AIK har det blivit precis tvärtom i en rad matcher fram till… onsdagskvällen för nu blev det två snabba mål och även om Troja Ljungby reducerade tre gånger om var det inget snack.

AIK var bättre, AIK vann med 5-3 och AIK fick med sig tre poäng in i slutspelsserien. Och viktigast av allt: inget ras när det kom ett mål bakåt, AIK behöll sin ledning matchen igenom och svarade snabbt på Trojas reduceringar.


Spelet såg betydligt bättre ut nu än vad det har gjort senaste två veckorna. Kanske är Gnaget uppe ur gruvan nu. Kul att Nils Höglander satte två kassar, hans blott andra och tredje för säsongen. Den första gjorde han 6 december mot BIK Karlskoga.Sjuttonåringen kanske kan bli en joker nu i spelet framöver..

Men det finns alltid saker att jobba på. Ta till exempel det faktum att Troja fick göra samtliga tre mål i powerplay och seriens skyttekung Tor Immo gjorde som han brukade – mål och assist. Gjorde första och sista målet för gästerna, spelade fram till mål nummer två. Och vid det här laget vet alla att Tor Immo ger man inga ytor i pp. Eller borde veta. För ytor fick han och mål gjorde han.

Troja Ljungby kommer att tvingas kvala för att hålla sig kvar. Tor Immo som alltså vann skytteligan med sina 27 mål kommer bli otroligt viktig där.

(Anton Holm levde upp till förväntningarna, i topp både i skytte och poängligan. Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Apropå skytteligan:
.1) Tor Immo, Troja Ljungby 27 mål på 52 matcher
.2) Jonathan Dahlén, Timrå 23 mål på 44 matcher
.3) Thomas Valkvae Olsen, SSK 23 mål på 50 matcher
.4) Anton Holm, AIK 23 mål på 52 matcher
.4) Emil Molin, Modo 23 mål på 52 matcher

AIK:s Eric Castonguay slutade sjua, Jesper Frödén delad tolva.

Poängligan vanns av:  Emil Molin med 51 poäng på 52 matcher. För AIKs del blev det en tredjeplats för Eric Castonguay (44 poäng på 52 matcher), en nionde plats för Anton Holm (39 poäng på 52 matcher), trettonde Jesper Frödén (35 poäng på 52 matcher).

Men allt det där är historia nu.

För AIK väntar nu tre hemma och två bortamatcher enligt detta schema (som blev klart efter en hel del råddande):

Lördag 10 mars: Almtuna, hemma kl 18.00
Måndag 12 mars: SSK borta, kl 19.00
Onsdag 14 mars: Pantern hemma, kl 19.00
Fredag 16 mars: Oskarshamn hemma, kl 15.00
Söndag 18 mars: Björklöven borta kl 19.00

Som ni ser blir det två hemmamatcher i rad och avslut borta, detta beror på att DIF redan bokat Hovet för kvartsfinal söndag 18 mars. Nu kanske Djurgården inte landar tvåa utan trea i SHL och då spelar de kvartsfinal på måndagen men det spelar ingen roll. AIK behövde få besked då SHL inte avgörs förrän på lördag och då är ju denna slutspelsserien redan i gång och därför tog de ansvariga i HockeyAllsvenskan det säkra före det osäkra och gjorde så här.

AIK inleder serien med tre poäng, Almtuna startar på två poäng och Björklöven på en pinne. Oskarshamn, Pantern och SSK inleder med noll poäng. Man tar inte med sig någon målskillnad från grundserien.

Förutsättningarna är enkla, seriesegraren spelar vidare i playoff mot det lag av Leksand och Timrå som förlorar den allsvenska finalen. Resten får ta semester och tidig försäsong. Spännande!

Jag fick en fråga om var AIK-forwarden Erik Nyström var och har undrat detsamma. Han var ombytt men fjortonde forward i förra matchen och inte ens med i truppen mot Troja.

På en rak fråga om detta till Thomas Mitell blev beskedet att han var ”utanför truppen på grund av att det är en konkurrenssituation”, dvs han var bänkad. Detta då Mitell ville ”få mer fokus på defensiven” i de två avslutande matcherna. Jag antar att det var därför backen Andreas Hjelm fick spela center i sista grundseriematchen.

(Foto www.hockeymedmariehallman.se/arkivbild)

Backen Eric Norin var tillbaka i spel efter den där smällen mot målburen för ett par matcher sedan. Hans backkollega Alexander Deilert är däremot en bit ifrån att vara spelbar.

AIK är lite hemliga om den skadan som alla kunde se (som såg matchen mot Leksand) var någonstans i de nedre regionerna då AIK-backen hade svårt att stödja på ena benet när han klev av efter att själv ha satt in en tackling. Hur illa det är och hur nära spel han är återstår alltså att se då det inte gick att få svar på den frågan under onsdagen.

Apropå kvällens dramatik så lyckades inte Modo hålla sig kvar på åttonde platsen trots att man hade det i egna händer. Tingsryd vann den matchen, slapp kval och det gjorde i sin tur att SSK som vann matchen tog åttondeplatsen.

BIK Karlskoga som legat typs sist hela säsongen vann mot Västervik, det gör tillsammans med AIKs seger på Hovet att BIK klarade kontraktet, Västervik och Troja Ljungby får kvala sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Till sist. Det var färre åskådare på den här matchen än det var på försäsongsmatcherna. Och jo, spelarna i AIK är tacksamma för de trogna som alltid backar upp sitt lag, de imponerar även på mig men jag lovar att spelarna önskar att fler slöt upp. Det betyder mycket för dem att ha fansen där, att få det trycket med sig i ryggen. Den önskan borde räcka för att fylla läktarna, för alla AIK:are vill väl se sitt lag gå hela vägen. Eller?

(Nils Höglander och Joakim Thelin blev båda målskyttar mot Troja. Här  jublar de  tillsammans under en tidigare match. FOTO Jesper Zerman/Arkiv)

AIK–TROJA LJUNGBY 5-3 (3-1, 1-1, 1-1)

MATCHEN:  MMM+
MÅLVAKTERNA: Linus Lundin, 88,89 %  och Robin Johansson 84,38 %
PUBLIK: 2 657 sålda biljetter
DOMARE: David Bergman

BÄST I AIK
MMM Nils Höglander, f
MM David Berg, b
M Linus Lundin, mv   

BÄST I TROJA LJUNGBY: Tor Immo, f och Anton Johansson, b

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
1-0 (02.55) Mathias From (Jesper Frödén, Eric Norin)
2-0 (04.07) Nils Höglander (Emil Lundberg, David Berg)
2-1 (18.59) Tor Immo (David Rundqvist, Anton Johansson) Spel 5 mot 4
3-1 (19.20) Anton Holm (Christian Sandberg, Jens Jakobs)

ANDRA PERIODEN
4-1 (06.51) Joakim Thelin (David Berg, Max Lindholm)
4-2 (10.34) Jens Holmström (Tor Immo, Anton Johansson) Spel 5 mot 4

TREDJE PERIODEN
5-2 (08.02) Nils Höglander (David Berg, Emil Lundberg)
5-3 (10.23) Tor Immo (David Rundqvist, Anton Johansson)

SKOTTEN I MATCHEN:  32-27 (10-7, 14-9, 8-11)

Citatet: 
”Vi ska försöka ställa till oreda i den här finalserien ”
(Almtunatränaren Marcus Ragnarsson till hockeypuls inför matchen mot AIK)


Fler fina bilder av Jesper Zerman finns bland annat här.

Inga kommentarer: