lördag 17 mars 2018

Tre lag på samma poäng, nu väntar en galen avslutning


(Erik Källgren gjorde en stormatch men tvingades ändå se sitt AIK besegrat. Foto Jesper Zerman/arkiv)

Ishockey är sannerligen en grym sport. AIK ledde matchen och slutspelsserien med två poäng ner till närmast jagande lag med två och en halv minut kvar av ordinarie speltid.

Mathias From kommer fri men sumpar chansen att punktera matchen och därmed ge AIK guldläge inför den avslutande omgången. Det blir istället en spelvändning, och i nästa sekvens jublar Oskarshamn hej vilt över kvitteringen till 1-1.


Samma Oskarshamn som mestadels haft ingenting att komma med i matchen. Men. I ishockey är det inte carpediem, fånga dagen som gäller. Det är fånga sekunden, fånga läget när det råkar dimpa ner framför en och det gjorde ju verkligen Oskarshamn.

Efter en mållös förlängning där AIK hade 6-1 i skott! Blev det straffar. AIK skickade fram Jens Jakobs, Eric Castonguay och Jesper Frödén. Tre vanligtvis skickliga straffskyttar. Två av straffarna går i målburen. Erik Källgren tar straff ett, straff två men den tredje sitter och plötsligt är Oskarshamn nu i guldsits – inte minst tack vare sin fina målskillnad.

En målskillnad som AIK borde och verkligen kunde ha byggt upp på samma sätt men istället för att dra nytta av alla sina lägen  inte minst mot Oskarshamn och Pantern senast så får man knappt in pucken. Bara i de två matcherna kunde och borde AIK ha gett sig själva fem, sex mål plus i målskillnad.

Nu står tre lag på nio poäng.  Oskarshamn har plus fem, SSK plus två och AIK minus ett. Det innebär att AIK inte riktigt har sitt öde i egna händer längre även om man är en pinne före Björklöven som man möter på söndag i sista omgången.

För även om AIK vinner och tar en trea och Oskarshamn och SSK gör detsamma så måste AIK ta in fem mål på Oskarshamn.

Hand upp den som tror att Gnaget gör det, speciellt som AIK inte har rosat marknaden direkt när det gäller målskyttet senaste månaden. Faktum är att AIK inte ens har lyckats ta tre poäng i två matcher i rad sedan månadsskiftet januari, februari då AIK vann med 5-3 mot pantern och 4-2 mot Almtuna. Efter det har man visserligen lyckats vinna tre matcher i rad i inledningen av februari men det var på övertid, vid full tid och på straffar.

I slutspelsserien har AIK kört varannan vinst/ varannan förlust och det talar ju då visserligen för vinst men som sagt, om inte ett avsågat Almtuna slår Oskarshamn borta så måste AIK ta in så många mål att det krävs ett smärre mirakel för att lyckas.

Men man vet aldrig!! Det blir en minst sagt svettig avslutning på den här slutspelsserien. Innan den drog igång låg all press på AIK sades det, nu ligger all press på Oskarshamn med SSK och AIK smygandes som gäddor i vassen. Galet spännande!

(Foto www.hockeymedmariehallman.se/arkiv)

AIK - OSKARSHAMN 1-2 efter straffar (0-0, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1)

MATCHEN:  MMM+
MÅLVAKTERNA: Erik Källgren, AIK 92 % och Christoffer Rifalk 97,37 %
PUBLIK: 4 211
DOMARE: Johan Nordlöf

BÄST I AIK
MMM Erik Källgren, mv
MM Christian Sandberg, f
M Anton Holm, f   

BÄST I OSKARSHAMN: Christoffer Rifalk, mv, Niklas Johansson, f, Marcus Björk, b

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
-

ANDRA PERIODEN
.1-0 (09.14) Jens Jakobs (Christian Sandberg, Anton Holm)

TREDJE PERIODEN
.1-1 (17.39) Niklas Johansson (Markus Persson)

FÖRLÄNGNING
-

STRAFFAR
.1-2 Marcus Björk på Oskarshamns tredje straff. Den ende av sex skyttar som fick in pucken.

SKOTTEN I MATCHEN:  38-25  (12-8, 11-1, 9-14, 6-1, 0-1)

Citatet: 
” Jag har tränat på min straff ganska länge så jag visste vad jag skulle göra”
(Oskarshamns segerskytt Marcus Björk till Hockeypuls efter avgörandet på Hovet.)

Inga kommentarer: