tisdag 13 mars 2018

SSK hängde på samtidigt som Pantern hängdes av


(Bra tryck på läktarna och tifo på SSKs sida. Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Vilken match! Tempo, intensitet, passion. Lååångt ifrån några av de såsiga matcher som spelats under grundserien.

AIK vann skotten med 32-19, SSK vann matchen med 5-3 efter en match där AIK ägde matchen i första och andra perioden men där SSK lyckades lyfta sig själva ett snäpp högre än gästerna och såg till att vända matchen och stå emot när AIK fick upp farten igen i slutminuterna.

Att sedan George Sörensen gjorde en sådan stå på huvudet match lyfte så klart SSK. Men det är också så att Södertälje spelat sina bästa matcher mot AIK, Leksand, Björklöven och Modo den här säsongen. Kanske för att man slipper föra matchen och vara konstruktiv utan i stället ka spela ut och spela med hela hjärtat och nyvässade hörntänder att gå lite extra hårt på.

(Foto www.hockeymedmariehallman.se)

Några intressanta noteringar:

# SSK-forwarden David Åslin klev av rätt tidigt. Haltade betänkligt efter matchen och något vajsing är det på nedre halvan, oklart vad. Det är ju inget han eller SSK ville gå ut med i det här läget.

# AIKs tränare Thomas Mitell brukar hålla ihop känslorna – nästan lite väl mycket kan jag tycka – efter matcherna men jävlar vad det brann i ögonen nu. Mitell försökte diskutera med domarna efter matchen, var tydlig med att just den sista utvisningen var ett lågvattenmärke i en rörig match ur domarsynpunkt sett. Jag brukar faktiskt inte klaga på domarna numera men jag förstår ilskan. Sedan var det å andra sidan konstiga beslut till SSKs nackdel också så jag tror det var rätt lika fördelat där.

# SSK-forwarden Lucas Carlsson blev tvåmålsskytt när han gjorde mål igen efter en tids måltorka. Det var lustigt nog mot AIK på Hovet som Lucas senast nätade den 12 februari men när jag frågade honom efteråt om det konstaterade han själv att det nog var hans första tre mål på Gnaget.

# SSK:s skyttekung Thomas Valkvä Olsen hade inte heller nätat sedan den där AIK-matchen. Nu bröts en månadslång måltorka, viktigt för Sportklubben om man ska lyckas hänga på toppstriden med början nu på onsdag mot Almtuna i Uppsala.

# Apropå att växla upp… Eric Castonguay! Forwardsstjärnan spelade fram till två av AIKs mål, räddade ett baklängesmål på tennis (och åkte ut för hög klubba för det). Men det syns att såväl han som Mathias From och Anton Holm trivs bra tillsammans. From pratade ju lite om det i min intervju senast, kunde inte sätta så jättemånga ord på det men ibland trivs folk bara ihop. Det verkar ha klickat där från första träningen. Måste även påpeka att backen Clay Wilson har växlat upp två senaste matcherna. Välbehövligt och på tiden!

# AIK:forwarden Mathias From gjorde förresten ett mål (AIKs andra) och en assist (vid AIKs första). Har därmed gjort mål tre matcher i rad och 1+1 i två matcher i rad. Om ni missat intervjun från i lördagsmed honom så gå gärna in och lyssna om vad som ligger bakom hans lyft.

# Det är lätt att missa små saker som ger stor effekt. Vill därför lyfta två spelare som verkligen visade hjärta i den här matchen. Två spelare som betyder oerhört mycket för sina lag (finns fler men tar dessa två nu): AIK-forwarden Christian Sandberg och SSK-backen Marcus Bohman. 

”Sampa” vann 18 av de 22 tekningar han tog. Så otroligt viktigt för att kunna bygga anfallen, hålla i pucken och sätta press. 

Bohman spelade å sin sida nästan nonstop (liksom backkollegan Stefan Johansson) men det är inte istiden som imponerar utan drivet, hur han lyfter, jagar och peppar de andra i laget som verkligen gör skillnad i en sån här match.

(Foto www.hockeymedmariehallman.se)


Läget efter två matcher i slutspelsserien ser ut så här efter måndagens omgång där för övrigt Björklöven vann borta mot Almtuna vid full tid och Oskarshamn gjorde detsamma mot Pantern.

.1)  Oskarshamn, 6 poäng, målskillnad + 6
.2) Björklöven, 6 poäng, målskillnad +3
.3) AIK, 5 poäng, målskillnad -1
.4) Södertälje, 3 poäng, målskillnad -1
.5) Almtuna, 3 poäng, målskillnad -3
.6) Pantern, 1 poäng, målskillnad -4

Värt att veta är att under de tre tidigare slutspelsserier som spelats sedan kvalserien skrotades så har det segrande laget samlat ihop fjorton respektive elva och fjorton poäng. Första året gick tre lag vidare till fortsatt kval, men det berodde ju på att man utökade SHL och att det var lite annat upplägg då.

Då två senaste åren har segraren i serien gått vidare till playoff till direktkvalet till SHL. Och där har det varit så tätt när toppstriden har avgjorts att det har varit målskillnad som har avgjort vilket lag som fått chansen att fortsätta jaga en kvalplats i playoff mot förloraren från allsvenska finalen. Förra året var det ett enda mål som var skillnaden mellan AIK:s avancemang och att Västervik hade spelat färdigt. Jag tror det kan bli lika tajt igen.

Återstående matcher:
SSK: Almtuna borta, Björklöven hemma och Pantern borta.
AIK: Pantern hemma, Oskarshamn hemma och Björklöven borta.

Apropå Pantern har det under onsdagskvällen seglat upp något som nog kan bli jobbigt för lagets tränare Joby Messier som enligt uppgift ska ha hotat att nita en funktionär som han var missnöjd med – helt galet såklart, och extra korkat då funktionären i fråga inte hade något att göra med det som Panterntränaren var missnöjd över.

 (Foto www.hockeymedmariehallman.se)SSK- AIK 5-3 (1-2, 1-0, 3-1)

MATCHEN:  MMMM
MÅLVAKTERNA: George Sörensen, SSK  90,62 % och Linus Lundin, AIK 77,78%
PUBLIK: 3 422. Härligt tryck på läktarna, tack för det!
DOMARE:  Peter Lyth

BÄST I SSK
MMM George Sörensen, mv  
MM Lucas Carlsson, f, och Fredric Weigel, f
M Marcus Bohman, b

BÄST I AIK:  
MMM Eric Castonguay, f
MM Christian Sandberg, f
M Mathias From, f och Anton Holm, f  

(Foto www.hockeymedmariehallman.se)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (09.57) Clay Wilson (Mathias From, Eric Castonguay)
1-1 (10.31) Marcus Bohman (Fredric Weigel, Christopher Bengtsson)
1-2 (12.03) Mathias From (Albin Johansson)

 ANDRA PERIODEN
2-2 (14.20) Lucas Carlsson (Ludwig Blomstrand, Nicklas Grossman)

TREDJE PERIODEN
3-2 (07.38) Lucas Carlsson (Stefan Johansson, Stefan Gråhns) Spel 5 mot 4
3-3 (15.19) Anton Holm (Eric Castonguay, Christian Sandberg) Spel 5 mot 4
4-3 (18.26) Thomas Valkvae-Olsen (Ludwig Blomstrand, Fredric Weigel) Spel 5 mot 4
5-3 (19.47) Christopher Bengtsson (Thomas Valkvae Olsen)

SKOTTEN I MATCHEN:  19-32 (9-14, 4-8, 6-10)

Citatet: 
”Lyths beslut där på slutet avgör matchen. Klart att det är frustrerande. Ska han ha den nivån så kan vi spela tre mot tre hela matchen tror jag”
(Thomas Mitell till Hockeypuls/LT efter matchen.)

Inga kommentarer: