onsdag 21 mars 2018

Ett lika efter maratonmatchen i Linköping

(Jesper Pettersson gjorde ett av DIF:s två mål. Här jublar han på Hovet vid en tidigare match. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Det såg så enkelt ut när Djurgården vann första kvartsfinalen i söndags med 6–1 och var så överlägsna i matchen att den tredje perioden mest såg ut som en transportsträcka till slutsignalen.

Men man får inte låta lura sig. Stortorsk i första för att sedan vinna i andra är ett vanligt scenario i hockey i slutspelstider och när det nu är matchserier så handlar det inte bara om att vinna matchen på isen. Det handlar lika mycket om att vara bäst utanför densamma mellan matcherna.

Jonas Gustavsson byttes till exempel ut av Linköpingstränarna efter en tabbe på Hovet. Ingen jättetabbe men ändå. Till kvartsfinal två hade samme målvakt inte bara rensat huvudet och kom ut som den gigant han kan vara och som en gång i tiden gav honom smeknamet ”Monstret”.

LHC-målvakten tog nu 53 av 55 skott och det krävs en rejäl styrka mentalt att göra den prestationen.
Djurgårdens mål gjordes av Jesper Pettersson och Gustav Possler. Just Pettersson spelade näst flest minuter av alla i DIF 37.44. William Lagesson loggade mest tid 38.52. Det är nu man som spelare är glad över att man alla de där tunga fyspassen före och under säsongen som var tråkiga då men ger en lätta ben nu.

Allra flest minuter i matchen hade dock Chad Billins – totalt 39.49 – som inte bara tog matchen till förlängning med sin 2–2 kvittering med tre minuter kvar av ordinarie tid utan även var den som avgjorde 8.38 in i den tredje övertidsperioden dvs efter 108 minuter och 38 sekunders spel. I power play.

På utvisningsbänken satt Djurgårdens Linus Johansson för en knätackling. Linus noterades under matchen för sju skott – flest av alla. Segerskytten Chad Billins var tillsammans med Djurgårdens Henrik Eriksson och Niclas Bergfors tillsammans närmast där med sex skott vardera.

Antar att Linus grämde sig en aning över att inget av de där sju skotten gick in. Men så är det ibland eller som Djurgårdens assisterande Mikael Håkansson summerade avslutet efter matchen för DIF:s hemsida:

– Vi får ett långt byte på en kedja som gör att det blir boxplay och LHC avgör matchen.

1–1 i matcher nu i den här kvartsfinalserien som fortsätter på Hovet på torsdag.