söndag 18 mars 2018

Djurgården krossade Linköping i första kvarten


(Marcus och Jonathan Davidsson. Den glädjen! FOTO JOHAN SAHLÉN)

 Linköping gjorde första målet. Sedan körde Djurgården över sina gäster, vände och vann med 6-1. I centrum, som så många gånger förr den här säsongen, Jonathan och Marcus Davidsson samt Axel Jonsson Fjällby.

Den där spralliga ”ungdomskedjan” som inledde säsongen med gasen i botten har växt ut till en av de tyngre kuggarna i DIF-hjulet och har nu inte bara sprall i benen utan ett tänk i spelet som mognat under säsongen och som är svårläst inte bara för farten utan för den rörelse man har inom kedjan som gör dem svåra att markera och stänga ner.


(När man är så glad att man inte vet vart man ska ta vägen. FOTO JOHAN SAHLÉN)

Det går så undan när brorsorna är på isen att det helt enkelt blir svårt för såväl utespelare som målvakt i det andra laget att hänga med  svängarna.

Som vid Djurgårdens kvittering till 1-1. Linköpingskeepern Jonas Gustavsson åker bakom målet för att … ja jag vet inte vad men lyckas inte få kontroll över pucken som plötsligt ligger lös. Det ser Marcus Davidsson som hugger som en nyss upptinad gädda i vassen. Gustavsson hinner inte med, hans utspridda medspelare gör det inte heller när Marcus är framme och får fram pucken till Jonathan som får öppet mål och gör sitt första SM-kvartsfinalmål i karriären.

Efter den sekvensen var det Djurgården för hela slanten på ett sjungande gungande Hovet. 

(Fullsatt på Hovet och 1 800 i klacken Mäktigt! FOTO JOHAN SAHLÉN)

Och det är fantastiskt att se vad som kan hända på ett år.

Säsongen 2016/2017 slutade DIF på en tionde plats och åkte sedan ut efter 1-2 i matcher mot Färjestad i åttondelsfinalen eller play in hette det väl då.

DIF då var ett lag som inte fick ihop det riktigt som det var tänkt, det skälldes rejält på tränaren Robert Ohlsson och Adam Reideborn men som tur var hade Djurgårdsledningen nog med is i magen för att ha tålamod med den process som inletts och som man ser frukten av nu.

Förra säsongen gjorde Djurgården 110 mål framåt i grundserien, släppte in 128 och var minus arton totalt.

Den här säsongen har man gjort 153 mål i grundserien, alltså 43 fler och släppt in 111 mål och landade på totalt plus 42.

Förutom Adam Reideborns makalösa lyft ligger brorsorna Davidsson och Axel Jonsson Fjällby bakom en stor del av den förändring som skett inte minst i antal mål och poäng.

Men det var inte bara den trion som klev fram mot ett Linköping som såg stundtals chockat ut efter den där 1-1 kvitteringen.

Backen David Bernhardt var inblandad i tre av Djurgårdens sex mål.

(Linus Hultström. Som han längtat efter det målet!! FOTO JOHAN SAHLÉN)

Och backkollegan Linus Hultström som landade på fem mål i grundserien klev nu fram och bombade in 2-1 från backplats i power play och jublade med en sån glädje att väggarna på Hovet vibrerade.

Ja okej, Djurgårdsfansen hjälpte till med det sistnämnda men det var slående vilket självförtroende hemmalaget spelade med. Allt ser så självklart ut på något vis, som när Marcus Davidsson var starkast bakom LHC-målet, fick hjälp av Axel Jonsson Fjällby att skarva fram pucken till Jonathan Davidsson som ännu en gång bara dök upp i slottet och gjorde sitt andra mål i kvartsfinal ett.

Att Linköping bytte målvakt från Jonas Gustavsson till Jacob Johansson efter att Markus Ljungh kyligt hållit i och sedan placerat pucken i plockhandskrysset till 4-1 gjorde ingen större skillnad i matchbilden.

Linköping var steget efter i det mesta och lyckades inte samla ihop sitt försvar eller sin offensiv. När det blev trångt framför Linköpingsmålet fick defensiven backen Alexander Urbom av alla fram pucken till Calle Ridderwall som i gröten var starkare än alla andra och bara skulle få in femman också.

 (Inte mycket hjälp till Linköpingsmålvakten från utespelarna där inte FOTO JOHAN SAHLÉN)

Axel Jonsson Fjällby avslutade målskyttet med sitt andra hemmamål för säsongen - det första kom i oktober mot Örebro, resterande sex mål i grundserien gjordes alla på bortaplan.

Djurgården fick hålla pucken inom kedjorna precis som man vill göra och kan man hålla i det här spelet så blir det en kort kvartsfinalserie trots att Andreas Engqvist inte kan spela på grund av sviterna av sin hjärnskakning och trots att Rene Bourque inte heller är given till spel på grund av familjeskäl.

Eller som Robert Ohlsson sa på presskonferensen " Det var mycket som var bra i vår period ett och två som jag kan se att vi kan fortsätta med". (Årets understatement?)

 (Bistra Linköpingsminer och en dos frustration.  FOTO JOHAN SAHLÉN)

Men. Det är bäst av sju som gäller. Linköping har de fem senaste säsongerna (alltså före denna) haft blandande framgångar i kvartsfinalspelet med två respass (förra och förrförra säsongen) och tre avancemang (våren 2013, 2014 och 2015)..
Oavsett hur det har gått så har det oftast varit rejält trögt i match ett, faktum är att Linköping inklusive årets inledande kvartsfinal bara har vunnit en av de sex senaste förstamatcherna i ett kvartsfinalspel.

Säsongen 2012/2013 stod LHC dessutom för en sanslös förvandling då man förlorade med 0-6 i första matchen mot HV71 men sedan slog ut Jönköpingslaget med 4-1 i matcher efter att ha vunnit de fyra följande matcherna med 6-1, 5-4, 5-4 och 6-1.

Så det gäller för Djurgården att inte slappna av. Än kan mycket hända.

(Axel Jonsson Fjällby trampar gasen i botten. FOTO JOHAN SAHLÉN)

DJURGÅRDEN - LINKÖPING 6-1 (2-1, 3-0, 1-0)
MATCHEN: MMMM
MÅLVAKTERNA: Adam Reideborn, DIF 94,44 % och Jonas Gustavsson, Linköping 80 % & Jacob Johansson, Linköping 86,67 %
PUBLIK: 8 094
DOMARE: Andreas Harnebring och Linus Öhlund

BÄST I DIF
MMM Jonathan Davidsson, f, Marcus Davidsson, f , Axel Jonsson Fjällby, f
MM Adam Reideborn, mv
M Linus Hultström, b

BÄST I LINKÖPING:  Chad Billins, b och Jakob Lilja, f

 (Markus Ljungh. FOTO JOHAN SAHLÉN)

MÅLEN
FÖRSTA PERIODEN
0-1 (10.26) Jakob Lilja (Andrew Gordon, Derek Roy)
1-1 (12.21) Jonathan Davidsson (Marcus Davidsson, David Bernhardt)
2-1 (19.26) Linus Hultström (Niclas Bergfors, Markus Ljungh) Spel 5 mot 4

ANDRA PERIODEN
3-1 (04.50) Jonathan Davidsson (Axel Jonsson Fjällby)
4-1 (08.45) Markus Ljungh (Gustav Possler, David Bernhardt)
5-1 (12.35) Calle Ridderwall (Alexander Urbom, Linus Johansson)

TREDJE PERIODEN
6-1 (15.56) Axel Jonsson Fjällby (Patrik Lundh, David Bernhardt)

SKOTTEN I MATCHEN:  35-18 (10-6, 16-7, 9-5)

 Citatet: 
”Det är bara kasta den här i soptunna och gå vidare. Från match till match kan det svänga oerhört mycket
(Rutinerade Linköpingsforwarden Sebastian Karlsson ville inte ödsla energi på förlusten.)

FLER FINA BILDER AV JOHAN SAHLÉN FINNS HÄR.

Inga kommentarer: