lördag 25 juli 2009

Marie möter.... Daniel Larsson: "Jag har inte uteslutit något"

Ni som följt bloggen ett tag vet att jag har ett extra gott öga till målvakter. I vintras följde jag ju bland andra Jhonas Enroths och Danne Larssons äventyr i AHL.
Och det kommer jag göra i vinter också. Men man undrar ju hur de har det på sommaren med.
Slog därför en pling till Danne Larsson, målvakt i Detroit/Grand Rapids som var ute och körde bil, på väg till en affär där det skulle köpas plankor till ett altanbygge…

Och sommaren den har varit:
- Nog har den varit bra. Vädermässigt har det väl inte varit den bästa men det har ändå varit okej.

Vad har du gjort hela sommaren?
- Jag har hållit på med huset lite sedan har jag varit och tränat i Norge och i Stockholm. I Norge var det ett målvaktsläger med en finsk målvaktstränare som bjöd in mig dit, i Stockholm var det läger med (kanadensaren) Francois Allaire.

Allaire? Det är han som är värsta målvaktsgurun ju?
-Jo de säger det, ha, ha. Men jag vet inte… alltså nog var det bra men det blev två lite olika skolor där. Först den finländska, där de har mer rörelse i spelet. Den kanadensiska stilen är lite annorlunda, det är mer bara gå ner på knä och ta puckarna på bröstet och låta de studsa vars den vill.

Aha, ha, ha, det är inte riktigt din stil va?
- Nja, ibland, men det går ju inte att spela så hela tiden, he, he.

Vad tycker du annars att du blivit bättre på under första säsongen i AHL?
- Jag har blivit bättre på att ta skotten, blivit snabbare runt målet och på att följa pucken så att när den tar på spelare framför en, när det blir returer så är man snabbare på att följa upp vars pucken tar vägen.

Har du ändrat spelstil tycker du?
-Nej, inte har jag väl ändrat den så mycket, men man vrider och vinklar kanske upp mer mot skytten nu än jag gjorde här hemma. För där borta skjuter de mer och direkt, det är sällan de passar och man täcker av målet mer om man vrider ut kroppen mer. I Sverige där det är mer passningsspel, där det är sällan någon skjuter så där direkt, då kan man inte vrida upp kroppen så där för då tappar man tid och hinner inte med när de passar.

Är du samma Danne, som person alltså, som innan du åkte eller har du ändrats något av att bo där borta i ett år?
- Eeeeh jag vet inte, he, he. Sånt där är så svårt att säga men det är skönt att vara hemma och träffa alla kompisar i alla fall. Jag vet inte om jag ändrat mig som person men jag tror jag är ganska lik mig sedan tidigare….

Det låter så i alla fall, ha, ha.
- Ja men det är ju skönt det, ha, ha.

Vad tror du om kommande säsong föresten?
- Jag vet inte, jag kommer i alla fall att åka till campen, sedan får man se vad som händer och hur det blir. Men det blir att vara kvar det här året (i Nordamerika) i alla fall. Jag har ju bara tvåårskontrakt, det här är andra året så jag ska väl spela klart det, sedan får man se.

Det ryktas att Jimmy Howard kommer bli uppflyttad till Detroit?
- Ja, de säger att han blir det men jag vet inte säkert.

Vad betyder det för dig i så fall?
- Att jag får spela mer i AHL (Grand Rapids) och sedan lär väl inte (Chris) Osgood spela så mycket till, han börjar ju bli gammal, ha, ha. Så då blir det ju en öppning för mig.

Ja känns det som det finns en chans eller känns det bara hopplöst?
- Nej hopplöst känns det inte. Jag har ju bara varit där en säsong och de (Detroit) vill ju att man ska vara helt förberedd innan man går dit oc det är väl helt okej.

Hur länge fick Jimmy Howard vänta?
- Fyra år. Så länge vet jag inte om jag har planerat att stanna där nere, ha, ha.

Jamen sedan då? Vill du stanna i Nordamerika även om det blir fortsatt AHL?
- Jomen det beror ju på vad det kan erbjuda en för kontrakt om ett år. Om de vill fortsätta satsa på mig eller inte. Det vet man ju inte förrän då och får man ett skitkontrakt så får man ju se om det kanske blir något annat. Allt beror ju på vad man har för alternativ, går det dåligt i vinter så har man nog inte så mycket att välja på där borta, ha, ha.

Jag såg en artikel i Västerbottens Folkblad där det lät som att du kunde tänka dig komma hem och spela med Skellefteå?
- Jamen (suck) de skriver lite som de själva vill ju. Det ringde en kille därifrån och frågade om Skellefteå kunde vara ett alternativ någon gång i framtiden och då sa jag att det är klart det är ett alternativ. Liksom många andra alternativ. Mer än så var det egentligen inte.

Jag har fått lite frågor från DIF-fans som blev lite bestörta och undrade varför inte Djurgården är ett alternativ. Är det det?
- Ja det är klart att Djurgården också är ett alternativ, precis som Skellefteå. Jag har inget emot någon av de klubbarna.

Så då kan du alltså tänka dig Djurgården när du kommer hem också?
- Ja, absolut. Jag har inte uteslutit något. Men du vet hur det är en del vrider och vänder på det man säger, man får ta allt med en nypa salt.

Okej, en helt annan grej. Du är med i den här stora ursprungliga OS-truppen. Tankar om det?
- Ja nog är det skoj. Det är nog inte alla som är påtänkta för det där ändå så jag tycker det är kul att få vara med i det där gänget i alla fall.

Henrik Lundqvist är väl given etta, men annars, vad har du för chanser att komma med i den slutliga truppen tror du?
- Ingen aning. Det är väl beroende också på hur det går där borta i vinter. Om det går riktigt bra så kanske man har en liten fördel av att vi spelar där borta, att vi är vana vid små rinkar och levnadssättet och allt där borta. Men chanserna är nog inte så stora. Fast man kanske kan ha tur och komma med som tredje keeper i alla fall?! Ha, ha.

Nu kommer du försäsongsträna med Skellefteå, det var aldrig tal om att åka ner till till exempel Puddinglägret? (Det läger som Tre Kronors materialförvaltare Anders Pudding Weiderståhl har varje år)
- Nä, för det är ju mest ploj, de kört mest smålag och det är inte lika bra träning som att köra med ett lag som kör i gång på allvar som Skellefteå gör nu.

Kommer du vara med fullt ut eller på ett hörn på SAIK:s träningar?
- Jag vet inte, men jag ska väl komma in och avlasta de andra om de kör hårt. Jag har inte fått schemat än men det blir väl något sånt, avslutar Danne Larsson.

Som kommer köra en 15-16 mil enkel resa till varje träning (blir inte alla dagar) för att kunna träna med SAIK. Imponerande. Men vill man satsa hårt så vill man och det vill Danne.
Jag kommer som sagt att fortsätta följa hans öden och äventyr i Nordamerika i vinter också, ni får hålla utkik efter det.

2 kommentarer:

M sa...

Mats Pudding Weiderståhl? Är det den riktige Puddings brorsa eller vad? Han heter ju Anders Pudding Weiderståhl.

marie hallman sa...

M: Så klart, sorry, kallar aldrig pudding annat än pudding. Blandade i hop dem i huvudet, tack att du sa till :0) ska ändra..