torsdag 9 juli 2009

AIK:s elitlicens klar. Nu föreslås bolagisering.

Efter en viss tids väntan och inskickande av papper så har nu AIK fått sin elitlicens bekräftad och klar även på pappret av allsvenska nämnden. Och så får således spela i hockeyallsvenskan kommande säsong.

Men det är med kravet om att ordna ekonomin hängande över sig, för man får bara ha negativt kapital ett år, sedan måste det vara noll eller plus.

Så här står det på AIK:s hemsida " AIK beviljades under torsdagen elitlicens för säsongen 2009/10. Allsvenska nämnnden konstaterar att AIK har ett negativt eget kapital per den 30 april 2009 och att detta måste återställas under kommande säsong och måste vara positivt 30 april 2010. AIK är därmed definitivt klart för spel i höstens Hockeyallsvenska"


För att få in mer pengar och därmed klara licensen nästa år så kommer nu AIK att föreslå på årsmötet i augusti att klubben bolagiserar elitverksamheten, det berättade ordföranden Mats Hedenström när vi pratades vid i dag, torsdag kväll.
Bolagiseringen ska vara både publik och riktad, dvs det ska dels gå att köpa aktier som privatperson men klubben kommer även vända sig till några utvalda fiansiärer.

Vad aktierna kommer att kosta, hur stor majoritet klubben kommer ha och övriga såna detaljer ville Mats Hedenström vänta lite med att gå ut med. AIK kommer lägga ut ett prospekt på klubbens hemsida, enligt AIK-ordföranden inom kort, med all info och alla detaljer.

En sak man kan undra är ju hur AIK kunde räkna med att ta in 12 miljoner i intäkter den föregående säsongen. Det förklarar Mats Hedenström med att det faktiskt finns många allsvenska klubbar som gör även om AIK verkar ha legat väldigt långt ner i intäktsligan i serien. Men Mats Hedenström säger också att:
- När det gäller det marknadsmässiga utfallet så gäller dels för styrelsen, under min ledning, att vi rannsakar oss själva dels vad gäller att rekryteringen till marknadsavdelningen inte gick bättre än den gjorde och dels för att vi hade en orealistiskt hög budget vad gäller intäkter på marknadssidan. För även om styrelsen skrev ner den (intäktsbudgeten) i april, så var den för hög, medger AIK-ordföranden.

Det har ju funnits rykten om att en stor del av de uteblivna intäkterna skulle bero på att en stor sponsor drog sig ur i våras. Men det stämmer inte riktigt, hävdar Mats Hedenström.
- Det som hände var att vi hade en sponsor som drogs med i den isländska bankkrisen, men det var redan under hösten och inte alls på den nivån att det kan förklara de ekonomiska tillkortakommandena vi hade i maj, säger Hedenström.

6 kommentarer:

Peter sa...

Det kanske finns en viss självkritik trots allt om än liten sådan av det man kunde utläsa av din intervju.

Keep up the good blogging!

Marie Hallman sa...

Peter: Jo nog tycker jag man börja skönja lite sånt, självkritik alltså. Aldrig fel. Men viktigast nu är ju att hitta en hållbar väg framåt och att inte göra om misstagen oavsett om det blir stålars in genom bolagisering eller inte. Tack för slutorden där föresten, jag kämpar på om än för dagen en bít ut i spenaten :0)

Erki sa...

Hmmm... jag är skeptisk till bolagiseringar av idrottsklubbar.

Vad ska de göra nästa gång finanserna är dåliga? Nyemmission? Det blir nog inte de gamla aktieägarna så glada över, eller så förlitar man sig på att det är hardcore-fans som köper aktier utan vinstintresse. Och som köper nya när AIK behöver pengar nästa gång.
AIK-aktier får ju isländska bankaktier att framstå som en stensäker investering.

Tror inte att 4:e AP fonden kommer att köpa några större mängder.

Marco (WWS) sa...

Frågan är hur en förening kan sätta sig i samma situation igen? Har man inte lärt sig något alls ifrån förra gången?

Anonym sa...

Mackan klar för DIF nu Marie! Dags att luska ut vilka de andra 2 blir...


Härligt med nya bloggen!

//Jepe

marie hallman sa...

Erki: Jo dra in stålar via en emission är en sak, det svåra jobbat börjar sedan... fråga DIF.. går inte att nyemittera hur mycket som helst, man måste få en hållbar ekonomi också även om om en bolagisering förhoppningsvis är starten på det då...

Marco: ja DET är verkligen en berättigad fråga. Det har ju låtit helt annorlunda, att ekonomin absolut inte skulle äventyras ny är man där igen.Tröttsamt.

Jepe: Tack du, jag ska göra ett försök :0)