fredag 31 juli 2009

Tre Kronors nya vapen -kanadensaren som ska hjälpa Sverige till nytt OS-guld.

Jag har ju utlovat lite intervjuer från NHL-minglet i Göteborg. Här kommer den första, en artikel om Tre Kronors nya videocoach Jonas Plumb, som presenterades under träffen på Hotell Avalon.

**********************************************

Han är kanadensare, från Vancouver.
Och hjälper gärna Sverige att ta ett nytt OS-guld i februari.
- Jag ska lära mig nationalsången så jag kan sjunga den när vi står där på slutet, säger Tre Kronors nya videocoach Jonas Plumb.

Det var när Bengt Åke-Gustafsson var på rekogniceringsresa i Nordamerika i vintras som förbundskaptenen gjorde kapet som kommer väga tungt när kanadensare, finländare och amerikaner ska besegras i Vancouver.

- Jag lärde känna Benke (Bengt-Åke Gustafsson) är han var och hälsade på i Washington. Hotellet som han bodde på hade inga hockeykanaler, så han hängde med mig och kollade matcherna i stället. Vi spenderade rätt mycket tid tillsammans, både under och vid sidan av matcherna både i Washington, i Vancouver och i Nashville. Efter ett tag frågade han om jag ville jobba för Sverige i OS, berättar Jonas Plumb för bloggen.

Hur lång betänketid som kanadensaren behövde på den förfrågan?
- Två sekunder. Jag tänkte i två sekunder sedan sa jag, great! Självklart, jag kommer älska att jobba för Tre Kronor under OS.

Tre Kronors nya videocoach har ingen formell tränarutbildning men han har desto mer praktisk erfarenhet att luta sig emot i stället.

I våras var han en av orsakerna till att Washington slog ut NY Rangers ur Stanley Cupslutspelet.
Plumbs detaljerade kartläggning av bland andra Tre Kronors målvaktsstjärna Henrik Lundqvist spelade en viktigt roll när Washington vände ett 1-3 underläge och vann åttondelsfinalen med 4-3 i matcher.

- Det är ju alltid laget som gör det, men visst spelade min kartläggning roll. Vi kartlade hans rörelser in i minsta detalj, det är klart det bidrog, medger Plumb.

I Vancouver ska han samla in allt material om motståndarnas spel, lägga extra vikt vid power play, boxplay och målvakterna och där kartlägga varje detalj som Bengt-Åke Gustafsson kan tänkas behöva. Sedan är det upp till förbundskaptenen att använda informationen på smartast taktiska vis.

Men det är inte Svenska Ishockeyförbundet, utan SOK, Sveriges Olympiska Kommitté som står för lönekostnaden:
- Bengt-Åke kom till oss och frågade om det var något vi kunde bidra med, eftersom det låg utanför deras budget. Och vi ser det som något extra, något viktigt som vi ville bidra med, berättar Glenn Östh på SOK.

Man kan ju undra vad Plumbs landsmän kommer säga om hans hjälp blir, bokstavligt talat, guld värd för Tre Kronor.

Men Plumb har inga betänkligheter:
- Nej för mig spelar det ingen roll vilken nation man kommer från i ett sånt här läge. Jag är proffs och tycker dessutom det ska bli spännande att få vara del av ett OS, som dessutom går i min hemstad Vancouver. Det här är min chans att få vara med i ett OS och jag tycker bara det är häftigt att få vara del av ett så starkt lag som det svenska, säger Plumb.

Som dessutom satt upp ett personligt mål för sitt deltagande i OS.
- Jag måste ju lära mig nationalsången så jag kan sjunga den när vi vinner. Det är inte lätt, jag har försökt och måste fixa det på egen hand, men det ska gå. När OS är över lovar jag att du ska få se mig stå där efter matchen och sjunga hela Du gamla Du, fria. Absolut, avslutar Jonas Plumb med ett brett leeende.

Inga kommentarer: