fredag 31 juli 2009

Nu finns alla siffror på bordet -så ska AIK bolagiseras

Ni kanske minns intervjun jag gjorde med AIK:s ordförande Mats Hedenström för några veckor sedan om ekonomin.

Redan då kunde jag berätta att det skulle föreslås en bolagisering av verksamheten för att komma tillrätta med det negativa kapital (8 317 000 kronor) som AIK dras med efter den gångna säsongen och som bara måste ner till minst plus minus noll (och såklart gärna vara på plus) den 30 april 2010, dvs inom ett år, annars väntar indragen elitlicens och degradering.

Nu har AIK lagt ut alla papper och därmed alla siffror kring både säsongen som gått samt detaljer angående den föreslagna bolagiseringen på sin hemsida (http://www.aik.se/) inför årsmötet som hålls torsdag 13 augusti klockan 19.00 på Radisson Blu Royal Park Hotel i Frösundavik.

I den verksamhetsberättelse som nu är officiell kan man läsa att AIK förväntar sig dra in 20 miljoner kronor genom den bolagisering i två delar (se nedan) som man hoppas att medlemmarna ska säga ja till på årsmötet.

Enligt verksamhetsberättelsen skulle en eventuell bolagisering av föreningens elitverksamhet innebära "att föreningens spelrätt för herr- och damlag flyttas till bolaget. Juniorlagen och ungdomslagen blir kvar i föreningen."

Samt att:

"Bolagiseringen har, om den genomförs, som mål att dra in 20 miljoner kronor till det nybildade AIK Hockey AB. Det kommer i så fall att ske i två delar, där den första delen, riktad mot kapitalstarka AIK-vänliga företag och privatpersoner, beräknas dra in tio miljoner kronor och genomföras direkt efter årsmötet i augusti. Fler kontakter har redan tagits för att säkerställa att detta kapital kan erhållas. En andra etapp, som riktas publikt, beräknas dra in lika mycket."

Enligt det prospekt som finns kommer AIK hockey (föreningen ) gå in med 400 000 kronor, övriga investerare väntas stå för resten, dvs totalt 19 600 000 kronor. Eftersom det rör sig om A och B-aktier (A-aktien = tio röster per aktie, B-aktien = en röst per aktie) kommer AIK hockey enligt förslaget ha 71,4 procent av rösterna i det nya bolaget och övriga investerare 28,6 procent av rösterna i bolaget. (För mer detaljer kolla in prospektet)

Lite intressant att läsa i verksamhetsberättelsen föresten att AIK först väntade sig 18 miljoner i marknadsintäkter för den gångna säsongen som sedan förväntades landa på 12 miljoner som sedan utlovades hamna på 7-8 miljoner kronor men i slutändan i verkligheten blev ynka två miljoner kronor. Viss skillnad det...

I årsredovisningen (som också finns på hemsidan, liksom bolagiseringsförslaget och verksamhetsberättelsen) kan man för övrigt se att kostnaderna för löner, arvoden och pensionsavsättningar (obs det är inte bara spelarlöner utan även löner till tränare, kanslipersonal och övriga ledare runt laget bland annat) mer än fördubblats (!) från 6 331 237 kronor (exklusive sociala avgifter på 1 764 954 kronor) för säsongen 2007-2008 till 14 160 334 kronor (exklusiva sociala avgifter om 3 169 792 kronor) för den gångna säsongen.

Om man då tittar på den havererade marknadssidan (se ovan) så förstår man att det lyser rött i det egna kapitalet för närvarande. Med totala intäkter på drygt 26 miljoner kronor och kostnader på totalt drygt 34 miljoner spänn så måste det in stålars pronto. Det räcker inte med mer publik (vilket dock givetvis skulle underlätta för AIK). Det är därför AIK ser bolagisering som en väg ur eländet.

Den som vill läsa årsredovisningen, verksamhetsberättelsen och förslaget till en bolagisering kan gå in på AIK:s hemsida där det finns länkar till alla dokument i PDF-format. Stort tycker jag.
Varken SSK eller DIF har velat lägga ut sina papper på samma öppna sätt, men nu kan alla AIK-fans sätta sig in i ekonomin och gå till årsmötet och säga vad man tycker. Det är nu ni har chansen, ta den!

Inga kommentarer: