tisdag 7 juli 2009

AIK gör en förlust på åtta miljoner och har drygt åtta mille i negativt eget kapital

Jag blev lite förvånad i morse när jag såg att SvD skrev att AIK går åtta miljoner back.
Förvånad då jag tjatat ett tag nu på Mats Hedenström om att få alla siffror på bordet och han då sagt att de ville lägga ut dem på AIK.se före han gav de till media.
När vi pratades vid i går måndag på eftermiddagen, kom ämnet upp igen och då sa han att det skulle komma men visste inte när.

Men nu ligger de där på klubbbens hemsida.
Jag har precis (tisdag förmiddag) pratat med Mats och han har förklarat att han ville få tag på alla ansvariga i klubben och styrelsen innan han gick ut med förlustsiffran på AIK.se och att han till slut kunde göra det på kvällen.

Och AIK gör alltså en förlust på åtta miljoner kronor för det gångna verksamhetsåret. Det negativa kapitalet (Mats Hedenström berättade om det på bloggen utan att gå in på siffror för ett tag sedan, klicka på AIK etiketten och scrolla neråt så hittar ni det inlägget) är enligt Mats nu på morgonen också drygt åtta miljoner kronor. (Var plus 100 000 förra året).

MEN licensreglerna är ju såna att man får ha negativt kapital i ett år om man förbinder sig att återställa det till noll eller plus senast om ett år och en sån handlingsplan har AIK skickat in till Hockeyallsvenska nämnden som beslutar om licensen.
AIK bör alltså kunna få sin licens om inget annat dyker upp.

Varför det gått så mycket back?
Det kan ni läsa om dels i inlägget med Mats som jag hänvisar till här uppe men också om ni går in på den här länken på AIK:s hemsida: http://aik.se/ishockey/aikindex.html?/ishockey/200910/herrar/lasvart/090706_ekonomi.html

Största minuset kommer enligt AIK från marknad, sedan har materialet för A-laget skjutit i höjden plus att B-juniorernas guld visserligen var roligt för klubben men även förde med sig kostnader man inte räknat med. Nu fick man ju högra intäkter då publiksnittet blev högre än beräknat men som Mats Hedenström säger i inlägget här i bloggen för ett tag sedan (ledsen att jag inte kan länka till just det, så scrolla!! Har inte kommit på än hur man gör med internlänkar) så väger, enligt honom, inte publikintäkterna upp det stora tappet på bland annat marknadssidan. Som verkar ha gjort ett katastrofår.

Jag tycker det är bra att AIK nu lägger förlustkorten på bordet. Hela bokslutet och årsredovisningen finns inte ute än men de kommer att lägga ut inom kort, förhoppningsvis inom en vecka sa Mats Hedenström nu på (tisdag) morgonen.

Bra så. Ju rakare information om siffror, desto mindre spekulationer. Det tjänar alla på. Framför allt AIK och deras fans.

6 kommentarer:

Peter sa...

Undrar hur det ligger till med självkritiken hos Hedenström och grabbarna? Skyller på marknadssidan, riktigt lågt gjort som jag skrev tidigare något är mycket fel hos aik precis som i DIF man undrar vad det är med Stockholm och ekonomi.

Marie Hallman sa...

Peter: jo det kan man undra (om sjtälvkritiken alltså) även om det ÄR en tuff annonsmarknad just nu det vet om inte alla som jobbar på tidningar och där det skärs ner och läggs ner (läs City tex...) men sedan är det tufft som fan att få ekonomin att gå ihop i stockholm. finns ju mer folk här vilket talar för att det borde vara lättare å andra sidan finns det fler lag att hålla på och många inflyttade som håller på andra lag och inte alls samma kommunala uppbackning här som ute i landet. Det är några av förklaringarna. Plus att varken DIF eller AIK tjänar några större summor på kringförsäljningen på arenan, tex, som klubbar ute i landet gör. Finns mycket att ändra på om det inte ska gå åt skogen här.

Peter sa...

Såklart det är en tuff annonsmarknad just nu men att backa 8 miljoner är ingeting som går i en handvändning.

Anonym sa...

varför skriver du aldrig om tidigare kolleger som kunde blivit hockeyproffs? tycker det är lite dåligt....

marie hallman sa...

Peter:Nä förvisso, ska bli intressant att se HELA bokslutet, blir kanske lite klarare då.Vet inte.

Anonym: ja du....är väl mest Tomas Ros och så du Nicke :0) som var tillräckligt bra för det. ;0)ha ha, eller kanske ett par till. Men Stor kram på dig om du är den Nicke jag tror du är :0)

Anonym sa...

du klarade det galant marie. ville bara testa dig för att se om du va vaken. spelade senast i city men vi åkte rka vägen ur seriesystemet ner i nån serie som ingen känner till.