onsdag 15 juli 2009

Josef Boumedienne: "De försöker driva det (Minsk) som en NHL-klubb"

På måndag sätter sig Josef Boumedienne, 31, med familj på planet mot Minsk i Vitryssland. Bom-Bom spelar ju i just KHL-laget Minsk i vinter och jag ville passa på att snacka lite om det innan de drar...

Boumedienne är ju en fan av Nordamerika så vitryska Minsk blir en helt annan påse än den han är van vid. Å andra sidan... så brukar han passa in bra var han än spelar.

Men varför just Minsk då? undrade jag och fick det här svaret av Josef Boumedienne.
- Jomen det kändes som ett grymt bra alternativ. Tränaren (Glenn Hanlon) är min gamla tränare från Washington. Och han som är sportchef i Minsk är också från Washington, plus att jag känner många spelare i laget. Och så verkar det som om de försöker driva laget som ett NHL-lag. Allt verkar jäkligt seriöst och proffsigt, det känns bra.

Hur märker man det då?
- Det märks på all information man får, hur allt är tänkt att skötas, vilken vision de har. Klubben får en helt ny arena med 15 000 sittplatser i höst som invigs i november till exempel. Allt är genomtänkt... vi har bland annat fått hela träningsplaneringen till hösten, till säsongen drar i gång, redan nu. De har två fystränare från Edmonton och så vidare. Det känns som de försöker driva det som ett NHL-lag.

Men det blir en himla skillnad att bo i Vitryssland ju, jämfört med att bo i Nordamerika. Vid sidan av isen menar jag.
- Ja, fast alla jag pratat med säger att Minsk är en grymt bra stad att bo i. Jag har inte hört en enda negativ grej av de som bott där. Alla som jag har kollat med har höjt staden till skyarna. Jag kanske har en FÖR positiv bild av den, ha, ha.

Familjen?
- Den följer med. Min fru känner flera av spelarna och deras fruar och det finns en amerikansk skola och så också.

Amerikansk?
- Ha, ha, ja ungarna pratar ändå bättre engelska än svenska och jag tror inte det finns någon svensk skola. Sedan är det inte så långt hem, det tar två timmar med flyg. Och man kan även ta båten till Riga, sedan är det bara 40 mil. Minsk ligger sydost om Riga, åker man bil så åker man genom Littauen, efter Vilnius är det bara 15 mil kvar.

Okej, men det blir kanske en lite omställning att spela med ryska spelare. Eller?
- Jag vet inte... men det går nog fortare fast på ett annorlunda sätt. Jag vet inte hur man ska förklara riktigt men jag tror inte spelet ställs om lika snabbt som i Nordamerika men samtidigt så är det mer ytor och fart på varje spelare. Om man kan säga så. Det är mycket full åkning på stora ytor, spelarna har högre hastighet i KHL fastän spelet i sig går fortare i NHL. Man kan väl jämföra med bandy, där åker spelarna fortare fast själva spelet går snabbare i hockey än bandy.

Fast jag tänker lite på att ryska spelare brukar vara väldigt individuellt inriktade och köra offensivt själva och kanske inte alltid ta så stor ansvar bakåt, hemåt. Då blir det en del för dig som back att göra?
- ja, fast vi har fyra utländska backar så här långt och jag tror de försöker signa en till utlänsk back så... sedan är tränaren och och andrecoachen nordamerikanska så... de har ju sina system som de vill köra. Och som jag är van vid så det blir nog inte så mycket nytt för mig. Jag tror de kommer ha en väldigt disciplinerad defensiv om jag känner tränaren rätt, ha, ha. Sedan är det upp till spelarna att anamma den stilen. Men det ska bli kul. Minsk har en ny målvakt också, Andrei Mezin, som spelar i Vitryska landslaget och som togs ut som bästa målvakt i VM nu senast. Han är ruggigt bra av det jag sett honom i landslaget, även om jag inte känner honom personligen på något sätt. Sedan har de en svensk målvaktstränare också som heter Michael Lehner (pappa till Frölundamålvakten Robin Lehner).

En sak jag undrat är ju om Sverige någonsin var ett alternativ när du valde klubb?
- Nej, inte nu, det ska jag inte påstå. Alltså jag trivs så jättebra utomlands, sedan tycker jag det är kul i Sverige på sommrarna, ha, ha... Sedan spelar pengarna så klart in. Plus att jag inte har så jättebra erfarenheter av elitserien. Jag har spelat i två lag som legat i botten då (SSK och Brynäs), det var väl inte så kul...

Sedan då,efter Minsk, fortsätter du spela utomlands eller kommer du hem sedan?
- Det är svårt att säga. Allt handlar om vad man har för alternativ och vad man känner är det bästa både sportsligt, ekonomiskt och socialt. Men alltså... jag kan absolut tänka mig att komma tillbaka till Sverige och spela igen men det är inte givet, det är det inte.

Att fortsätta i AHL/NHL då? Är den karriären över?
- Ja, det känns väl lite så. Jag har varit skadad minst två månader varje säsong som jag spelat där efter NHL-lockouten. Jag har inte haft det rätta flytet, när det har gått bra så har jag blivit skadad. Det har varit samma sak varje år och nu känns det som jag börjar bli lite för gammal. Å andra sidan... är man frisk och får ha en kanonsäsong här och kanske spela VM och visa upp sig där så.. jag menar, skulle jag få chansen igen. Om en NHL-klubb till ta över en igen, då är det klart att man skulle vilja spela där igen.

Men det (spel i NHL) är inte målsättningen längre?
- Nej, det känns som det är för sent för att ha det som målsättning nu. Speciellt med alla skador som man har haft. Skadorna gör att (NHL) klubbarna blir lite skeptiska.

En bra grej med att du spelar i KHL i vinter är ju att du blir tillgänglig för landslaget eftersom ryska ligan har samma speluppehåll som elitserien. Tror du att (Tre Kronors förbundskapten) Bengt Åke Gustafsson hör av sig nu?
- Oj, ingen aning. Men det vore trevligt om det skulle hända, ha, ha.

Så om han ringer och frågar om du är intresserad av decemberturneringen i Moskva?
- Jo men det är klart att jag skulle åka om han skulle vilja ha med mig och om jag var frisk. Om man spelar bra och känner sig pigg och frisk och kan prestera bra så spelar jag hellre med landslaget än bara tränar i tio dagar, avslutar Josef Boumedienne.

Han är som ni kanske vet lika sjukt intresserad av hockey som jag och skulle bli en bra expertkommentator när den egna hockeykarriären är över. Jag hoppas kunna göra lite regelbundna kollar i vinter med honom om hur livet är där borta. Så håll utkik efter det.

2 kommentarer:

Bengan sa...

På VILKET SÄTT känner hans fru flera av spelarna? Det hade väl varit en relevant fråga i sammanhanget? ;-)

marie hallman sa...

Bengan: Ja du... med tanke på att han berättar det själv så är det väl genom Josef då. Han känner ju flera av spelarna så hon har lärt känna dem och deras familjer. Inget konstigt med det.