måndag 20 juli 2009

Silly season SSK: "Vi tittar på en spännande back, det gör vi"

En vecka kvar tills SSK samlas för gemensam träning igen. Men det saknas en back... som sportklubben nu letar frenetiskt efter.

SSK:s klubbdirektör Stefan Jonsson kunde (självklart inte) gå ut med vilka namn de tittar närmare på men det är ju intressant att veta vilken typ av spelare man letar efter och så vidare.
Så jag slog en pling och fick det här svaret på frågan vilken typ av back som SSK letar efter för att få en komplett trupp:
- En bra spelare självklart... ha ha, nä men vi behöver en spelande back. En som är bra både offensivt och defensivt och en som bör spela bra i power play.

Hur ser marknaden ut på den fronten då?
- När det gäller den spelartyp som vi söker efter så känns det som om alla letar efter just en sån spelare så det blir nog tufft att få en kille med toppkvalitet. man ska lite flyt för att hitta en sån spelare men ... det är inte omöjligt att vi har det flytet...

Utan att nämna namn (jag vet att du inte kan) finns det någon särskild spelare som ni har ett extra öga på redan nu?
- Ja, vi tittar på en spännande back, det gör vi.

Oddsen på att ni får just honom?
- Oj, det .. det känns bara onödigt att säga några odds. Det går liksom inte, det kan vara 90 procents chans eller tio eller två. Det är helt omöjligt att säga.

När vet du besked om det kan bli något avslut med just den här killen då?
- Inom en vecka hoppas jag... men jag vill säga att det är ingen "stjärnspelare" det här, utan snarare en som vi hoppas ska kunna bli en en sån.

Så fansen ska inte hoppas på något så kallat "stornamn"?
- Nej, det här är mer en kille som vi hoppas ska bli riktigt bra.

Jag vet att även ni blev erbjudna den här ryska backen Dmitrij Jusjkevit, är han intressant för SSK något mer?
- Nej, han passar inte in i det vi vill ha. Det har inte bara med spelartyp att göra, det är ålder (37 år), att man passar in i gruppen... det är möjligt att han skulle passa in i gruppen men vi bör bedömningen att vi inte vill chansa på att han gör det eller inte, så nej, han är inte aktuell längre.

De nya spelarna som har klart med kontrakt, är de med när ni kör i gång på måndag? (27 juli)?
- Jadå, de har varit med redan före också, var med och körde lite fram till semestern.

Okej, nu när jag ändå har dig på tråden. Forwarden Daniel Despotovic, jättetalangen som det snackats om länge i SSK. Hur blev det med honom egentligen?
- Jag vet inte. Jag hoppas han hittar ett kontrakt i en allsvensk klubb men vi gör bedömningen att han inte klarar att ta en skjorta i vår trupp nu. Jag hoppas han kan vara mogen för elitserien om ett år men han är inte mogen för ett ordinarie a-lagskontrakt i år. För att göra det skulle han behöva spela mycket, det kan han inte göra hos oss och därför vore det bra om han fick spela mycket i en allsvensk klubb i ett år.

Vad fattas för att han skulle ta en plats?
- Det är väl det sista steget. Det är lite grejer här och lite där. Han har talang, absolut men det är inget lätt steg att ta. Det är extremt få som tar det och går direkt från juniorlag till att ta en ordinarie plats i ett elitserielag. Och vi har en så tunn trupp ändå. Får vi skador kan vi inte förlita oss på att alla juniorer som vi plockar upp ska fylla en ordinarie plats.

- Sedan, när man är en offensiv talang som Despo så krävs det ännu mer. Det är sällan man kastar in en sån spelare i fjärde kedjan. Där sätter man de (juniorer) som man vet orkar jobba hårt för laget, de som inte är så kreativa men som tar ett stort jobb för laget. Despo har mer avslutarens roll, då är det ännu svårare att ta sig in som ordinarie. Sånt där är ju lite beroende på spelartyp. Man kan inte säga att den ena spelare är bättre än den andra utan man måste kolla på vad han (Daniel Despotovic) har för roll också.

- Och det är så klart inget kul besked att ge en sån kille, att truppen är fulltalig, att han inte får plats. Men vi hade inte önskat något hellre än att han skulle vara färdig och att han kunde ta en plats men det gör han inte. Det är den bedömnign som våra tränare och det elitråd som vi har satt ihop har gjort. Det finns säkert andra som tycker annorlunda men vi kan inte lita på andras bedömning, vi måste lita på vår egen bedömning.

Framöver då kanske?
- Ja, som sagt. Förhoppningsvis, i framtiden, kanske om ett år, så hoppas vi kunna se Despo i truppen igen. Men vid den tidpunkten är det inte bara upp till oss, då är det upp till honom också. Om han fått spela mycket i en allsvensk klubb och då är så duktig som vi tror han kan bli så är det inte säkert att han vill hem (till SSK). Är han så bra då så är säkert andra klubbar med och hugger också. Så, återigen, det är inte så att vi inte tror på Despo, utan det är mer så att vi inte har möjligheten att ha med honom just nu. Truppen är fulltalig, förutom den back vi söker, och ekonomin tillåter inte att vi har honom på ett kontrakt och lånar ut honom även om det kanske hade varit det bästa. Men det (att ha kontrakt och låna ut) det har vi tyvärr inte råd med som läget ser ut i dag, avslutar Stefan Jonsson.

Som var vänligt och tog tid av sin semester för den här intervjun. Eller semester.. jo han HAR semester men är som alla andra klubbledare i elithockeybranschen ständigt standby för att hålla koll på spelare och hitta den där sista pusselbiten....

... jag vet att Djurgården också letar. Och jag vet att ni är många som skulle vilja ha en intervju med bland andra DIF:s sportchef Janne Järlefeldt på samma tema som den här, angående den forward och back som saknas men jag har inte fått tag på honom i dag. Får se om det går under veckan.

8 kommentarer:

-daniel- sa...

Alltid lika intressant läsning...!

Om du pratar med Järlan i DIF så får du gärna höra dig för angående Janne Pesonen för den sista forwardplatsen som det florerat lite lösa rykten om, samt då så klart Yushkevich. Mika Hannula vore också intressant att höra om han kollat något på för den där beryktade forwardsplatsen.

TACK!

Peter sa...

Pesonen kan DIF glömma. Punkt.

Mika Hannula tror jag inte mycket på han beräknas vara tillbaka i augusti, sen tar det en stund innan han är tillbaka till 100%, sen känns inte han som den spelartypen DIF behöver iaf enligt mig och det hoppas jag Järlan och grabbarna också tycker.

marie hallman sa...

Daniel, Peter: Klart jag kan ta upp de namnen. Jag har (precis som Peter) svårt att tro på Hannula just nu då han är skadad och inte kan spela förrän en bra bit in på hösten, samt på Pesonen som jag tror är för dyr, men jag lovar fråga :0) så får vi se vad han säger.

-daniel- sa...

Tack, låter bra.

Ja, kan inte säga att jag själv direkt tror på någon av de namnen men Pesonen skulle verkligen vara en kanonvärvning. Precis vad vi skulle behöva, men han är som sagt med allra största sannolikhet för dyr...tyvärr.

Marie Hallman sa...

Daniel: Nu så har jag snackat med järlan ombland annat Anger och Pesonen. Dock via SMS, så det blir lite korthugget, men förhoppningsvis bättre än inget :0)

SSKaren sa...

Hej! Jättebra hockeyblogg du har! :) Mkt bra läsning ;) Skulle du inte kunne intervjua Hallin? Skulle vara kul :)

Marie Hallman sa...

SSK:aren: Halloj själv och tack för de orden :0). Jorå, men vilken av dem? Mats eller per???

SSK:aren sa...

Oj då, glömde skriva vem... heheh ;) Men gärna Per :)