tisdag 14 juli 2009

Marcus Nilson: "Det känns som det kan bli något jävligt bra"

Jag har inte sett några intervjuer förutom den på Djurgårdens hemsida med Marcus Nilson efter att landslagsforwarden skrev på för klubben och var därför lite sugen på att prata mer med honom nu när jag är i närheten av en fungerande uppkoppling...

..och nu har jag gjort det då "Mackan" var vänlig och la lite semestertid på en intervju med bloggen.

Det har ju snackats i månader om att han var klar för DIF och alla har ju undrat varför det tog så låååååång tid innan kontraktet blev officiellt. Men det har en förklaring. Så här svarar Marcus Nilson på frågan varför det tog så lång tid innan signingen var påskriven, klar och officiell:

- Lång tid? Alltså jag förstår inte varför alla tycker det har tagit ett tag att göra det. Det är ju fortfarande inte mer än mitten av juli, jag tycker det är tidigt jag. Isträningen har ju inte ens börjat, ha, ha. Nämen, jag har faktiskt inte funderat så mycket på någonting egentligen. Bara tagit det lugnt och haft semester. Sedan har det väl känts länge att det skulle bli Djurgården men det har inte varit någon panik, varken från min eller deras sida....

Men det har ju snackats sedan i april/maj att du varit klar men att det inte varit officiellt än och det är väl det många tänker på. Att det tagit tid att bli officiellt?
- Fast det har inte varit klart i månader. Jag skrev på häromdagen, då när de kom ut hit (till Nilsons landställe i skärgården) i fredags, så det så. Så är det faktiskt.

Okej, att du har stort Djurgårdshjärta vet nog de flesta men ändå, varför blev det Djurgården just precis nu då?
- För att det kändes bra bara. Det ligger rätt... alltså just nu känns det rätt både hockey och familjemässigt. Det känns bara som att det kan bli bra för mig (hockeymässigt). Jag har varit borta så länge nu att jag ville komma hem och göra ett bra år, sedan får man se vad det blir sedan.

Och familjemässigt så antar jag att du tänker på babyn som är på väg?
- Ja, det är väl det i grund och botten också, att man vill flytta hem nu när vi ska ha ett barn till. Är man borta utomlands så... det är klart att det funkar men man är ju själv på ett annat sätt. Är man hemma har man mor och farföräldrar som man kan få lite stöttning av på så vis.

Hur bra koll har du föresten på elitserien nu?
- Ingen alls, jag har ingen aning, ha, ha. Men man får väl lite koll när vi kör igång. Ledarna och de andra killarna i laget vet ju bättre än jag hur de andra lagen är .

Det är många fans som varit överlyckliga över att du kommer hem, det är lite frälsarstämpel på dig nu. Känner du förväntningarna?
- Nej men alltså... det är bara en spelare som kommer hem till ett lag. Och det är inte så att en spelare kan komma in och göra underverk. De som tror det får ju tro det men det är en lagsport, det funkar inte så.

Vad kommer du bidra med mest?
- Vi får väl se men jag tror jag kan bidra med ledarskap och så. Det viktigaste för laget är att vi vinner hockeymatcher. Sedan hur det går till är oväsentligt.

Jag har sett på forumet att det är några som vill hylla dig i första matchen, för att du kom hem.
- Jasså, tror du verkligen det?

Ja det tror jag. Sedan får man väl se hur mycket de verkligen gör av det men jag vet att många är glada nu.
- Jasså, he, he. Nämen det är väl kul om det är så, att de tycker så, svarar Nilson och låter lite generad fast han inte vill medge att han blir det...

Vad tänker du om laget då? Du känner väl många där nu?
- Ja, det gör jag sedan såg jag en tre fyra matcher förra året och jag tycker det (laget) ser intressant ut. Hade de varit skadefria så hade de säkert gått till slutspel. Nu är större delen av laget kvar och de unga killarna som var med förra året kommer säkert kunna ta ett steg till. Men ALLA måste höja sedan också. Sedan har vi tappat Linkan (Fredrik Bremberg) och det är en tuff förlust men vad ska man göra? Det är så den här businessen ser ut.

Kan du dunka in 60 poäng som han?
- Nej men man kan inte jämföra spelar på det sättet. Vi två är helt olika spelartyper. Och för mig handlar det om att vi vinner matcher och tar oss till slutspel. Tar vi oss bara dit så har vi chansen att vinna SM-guld. Hur många poäng man tagit på vägen dit är ju oväsentligt i det läget, bara man har poäng nog att ta sig dit.

Och då kan man inte ha de här svackorna som Djurgården haft varje vinter de tre senaste säsongerna. Och som sänkt laget förra säsongen och för två säsonger sedan...
- Nej, så är det ju. Alla lag har svackor, ibland går det sämre men de får inte bli så långa och djuga, det får inte gå så dåligt att de håller i sig jättelänge, det håller inte. Man får försöka göra de där svackorna som alla får, så korta som möjligt.

Att Hardy kom tillbaka som tränare, spelade det roll för ditt val att komma hem?
- Alltså i grund och botten spelar det ingen roll. Jag hade kommit hem ändå. Men jag tycker det är kul att han är här nu. Det är jäkligt kul att han är tilbaka. Vi har kvar tränarna från förra året plus en så jäkla erfaren kille som Hardy... det känns som att det kan bli något jävligt bra av det.

Men vad ska man tro inför säsongen då?
- Alltså man ska inte sticka under stol med att... du pratar inte med någon i Färjestad nu... så målsättningen kanske inte är SM-guld men tar man sig till slutspel så har man ändå chansen att ta det (guldet). Det är ju målet och ju högre upp i serien man kommer desto bättre chanser har man med lottning och hemmafördel och så men det är svårt att sitta här nu och säga en målsättning. Jaag har ju inte ens träffat alla i laget än. Så en målsättning får man göra när man har träffat laget och ledarna och komma fram till en realistisk målsättning utifrån det lag man har.

Ja apropå det.... har du någon koll på den här forwarden och backen som Djurgården säger är på väg in.
- Nej jag har ingen aning om vilka de tittar på, jag hoppas bara det är ett par spelare till på väg in, ha, ha. Nämen tanken var ju att Linkan skulle vara kvar. De ville verkligen ha honom kvar, det vet jag. Men nu vart det inte så tyvärr. Så jag hoppas de får in en riktigt bra forward istället då.

Den här ryssen, 37-årige Dmitrij Jusjkevit, som det ryktats om, men som DIF häromdagen dementerade, känner du honom?
- Ja jag känner honom och tycker han är bra. Sedan om han är på väg in eller inte, det har jag ingen aning om, avslutar Marcus Nilson.


 

16 kommentarer:

-daniel- sa...

Tack för intervjun, känns underbart att Mackan är tillbaka minst sagt!

Hoppas Yushkevich ansluter (även fast det känns något tveksamt i nuläget, och trots alla spekulationer). Tror det skulle kunna bli en kanonförstärkning på backsidan. Förstavalet är fortfarande Ossi Väänänen men det känns ännu mindre troligt.

Forwardsplatsen känns det ju inte riktigt som det finns några alternativ just nu, tror det kommer sluta med Anger men hoppas pengarna räcker till en vassare forward. Hörde rykten om Mathias Tjärnqvist men känns inte alls som den som behövs i vårt läge (inget ont om Mathias, gillar honom skarpt men han är knappast någon poängspruta).

Difaren sa...

tror inte Anger blir kvar i laget, Järlan har nå på G som han håller inne =) hoppas det blir nå riktigt bra.

Marie Hallman sa...

Daniel: Tack själv för att du läser :0) Jag är lite kluven till den där ryssen pga åldern. VIsst, Ragnarsson är också 37 men... han är lite unik i hur välbehållen han är fysiskt efter alla dessa hockeyår. Nu säger ju Marcus att ryssen är bra men ändå... så är jag lite skeptisk. Å tredje sidan...vad är alternativet???

Difarn: Nä Anger känns som ... det är kört där. Eller så får DIF böna och be lite kanske...? Eller så har Järlefeldt något i bakfickan som du säger men då är det väl dags att hala fram det nu då...

Bengan sa...

Det känns lite ändå som om DIF glömmer att stärka upp på den viktigaste positionen - målvaktssidan. Varken Wesslau eller "lill-Riddarn" övertygade sådär jättemycket och gjorde flera fantommatcher i följd, som de flesta lags målvakter brukar göra. En hållen nolla totalt är för klent. Nej, DIF borde stärka upp målvaktssidan innan de ägnar sig åt försvaret. Både Wesslau och "Lill-Riddarn" känns ju som två andremålvakter.

Det spelar ingen roll hur många poängmaskiner och brunkare a la Nilson de värvar om de har såll i kassen.

Marie Hallman sa...

Bengan: Hårda papper där du :0) Jag förstår hur du tänker men Ridderwall och Wesslau hade kontrakt även över kommande säsong så det är ingen fråga som ens varit uppe vad jag vet. Nu tror ju jag att båda två har mycket hockey i sig och att båda kan vara bättre kommande säsong så det ska inte behöva vara någon katastrof. Stefan hade tex en massa skador i vintras som gjorde säsongen ryckig för både honom och Wesslau. Det är bara hoppas de slipper sånt strul i vinter.

Robin S sa...

Dessutom finns det mycket lovande juniormålisar som jag hoppas får chansen. Sandberg gjorde ett stabilt inhopp i en storsatsning förra året. Owoya gjorde mycket bra ifrån sig i Almtuna och sedan finns ju Due-Boje i J18 som skall vara väldigt lovande..

Marie Hallman sa...

RobinS: Ja precis, bra poäng där. Mark är ju med på försäsongen och slåss om en plats. Den av de tre (Mark, Stefan och Wesslan) som inte tar en plats i a-laget kommer få stå i Örebro och den rollen kan även komma att växla under säsongen. Tim gjorde som du sa ett bra inhopp och Due-Boje finns redan med i landslagsprogrammet så det blir spännande se de också. Sedan kanske det är lite mycket av ungt och lovande i DIF, kanske skulle behövas någon med mer erfarenhet. Å andra sidan... så finns det en hunger i de här killarna som kanske kan uppväga bristen på ålder och erfarenhet.

Bengan sa...

Det har väl inte hindrat någon klubb förut att låna ut målvakter, även om man har dem under kontrakt. Finns alltid någon klubb som har behov av en keeper. Jag hade helst sett att DIF gjorde en framstöt mot Daniel Henriksson och sedan lånade de ut/sålde Wesslau och har "Lill-Riddarn" som backup till Hento. Mark in da Park kan de också skeppa åt h-vete. Maken till fladdrig keeper har jag aldrig sett tidigare. Har aldrig sett storheten i honom, däremot håller jag med om att Sandberg kan bli något men han är för ung och fjunig också för att vara någon att lita på över en hel säsong.

-daniel- sa...

Målvaktssituationen är som den är i DIF, nog lika bra att acceptera den. Verkar som ledningen har fullt förtroende för Wesslau (speciellt) och är beredd att ge honom förtroendet från start den här säsongen. Jag tyckte han stundtals gjorde en skaplig säsong men saknade helt klart jämnheten...men trots det var han klart jämnare än Ridderwall som stundtals var riktigt jävla usel. Kan DIF strama upp defensiven och verkligen hjälpa till i försvarsspelet så kan det fungera, men jag hade absolut föredragit en annan målvakt i ett tidigare skede. Jag var ärligt talat riktigt förbannad att man inte högg hårdare efter Henrik Karlsson då han gick från Malmö till Södertälje i våras - där hade man en riktigt ypperlig chans att plocka hem en riktigt bra målvakt. Tror han kommer lyckas otroligt bra i Färjestad, en modern målvakt som egentligen har alla förutsättningar att blomma ut till en riktig bjässe.

Anonym sa...

Svenska Dagbladet hade en lång intervju med "Mackan" samma dag som han skrev på.

Marie Hallman sa...

Bengan: Jovisst kunde man lånat ut men klubbledningen verkar tro på sina målisar. Jag håller inte med dig om Mark dock, han var riktigt bra i Almtuna förra vintern. Och problemet med att låna ut och ta in nytt hade nog varit att den nya hade velat ha mer i lön än de befintliga målvakterna har...och jag tror DIF ville lägga pengarna på utespelare i stället.

Daniel: Jo Henke är ett fynd men nu är de som det är och jag tycker du är lite hård mot Stefan. Han hade sjukt mycket skador som störde förra året också. Jag tycker både han och Wesslau har bra grunder, och mycket mer hockey i sig än de visat. Och förväntar mig att de tar fram det nu.

Anonym: Aha, den missade jag. Har inte sett den, men ska se om jag hittar den på nätet. Tack för info!

-daniel- sa...

Ja, som sagt... Målvaktssituationen lär vi få tampas med. Du har inte hört något mer rykten om forwards / backplatsen Marie? Vore intressant att höra hur Järlan tänker och om dom har något "på gång".

Marie Hallman sa...

Daniel: Jo det vore kul att höra. Han är tyvärr inte så pratsam när det gäller sånt där Järlefeldt... jag har försökt dra ur honom ett och annnat men får mest "vill inte prata om spelare förrän det är klart" och så vidare.

Jag har inte hört så värst mycket från annat håll heller men det kan ju vara saker på g ändå.

Men jag ska försöka på tag på honom igen här inom kort. Man undrar ju!

-daniel- sa...

Nä, vet att han inte är världens mest pratsamma karln (när det inte är på hans initiativ) men vore ändå intressant. :)

Marie Hallman sa...

Daniel: Jag har inte glömt bort! Bara varit lite sommarslö och meckat en del med sajten också. Kommer försöka få tag på Järlefeldt kommande vecka. Lovar!
:0)

Anonym sa...

Ta det lugnt Marie, du ger oss så många intressanta artiklar / intervjuer så du behöver verkligen inte känna någon panik!

Keep up the good work.