fredag 24 juli 2009

Försäsong SSK: "Det är medicinen som gör att han inte kan träna med laget eller spela matcher"

Nu har jag fått tag på SSK:s läkare Björn Waldebäck och fått utrett vad som är fel med SSK:s landslagsback Topi Jaakola och det handlar om en blodpropp i ena armen.

Så här berättar Waldebäck om vad som hänt:
- Topi har fått en propp i ena armen, det är sånt som händer ibland bara. Varför det händer får man utreda men det kan hända vem som helst och i bland kommer man inte fram till varför, det bara händer helt enkelt.

Vad händer nu?
- Topi får behandling för proppen och tar en medicin som tunnar ut blodet. Under tiden man tar den medicinen får man inte hålla på med kontaktidrotter. Så han mår egentligen bra, det är medicineringen som gör att han inte kan träna med laget eller spela matcher.

Varför inte?
- För att den blodförtunnande medicin han tar i sig ökar risken för blödningar. Han kan träna enskilt men kan inte riskera att få smällar. Får han en puck i huvudet eller tar en hård tackling så kan det bli en blödning som i sig blir ett mycket större problem än den här blodproppen som han har haft.

Vad kan han göra?
- Han kan springa, köra enskild styrka, till och med köra på is så länge han kör enskilt och jag vet att han tränar på så jag tror han kommer vara i bra form ändå när han får börja köra med laget igen. Jag tror inte han kommer att tappa så mycket.

När kommer han kunna delta i lagträningarna och spela matcher?
- Svårt att säga eftersom det är finländska läkare som håller i behandlingen men normalt brukar det ta ett par månader och sedan är det klart och han fick ju den här proppen för ett tag sedan så runt slutet av augusti skulle jag tro.

Det finns uppgifter om slutet av september, till och med slutet av november?
- Jasså men det har inte jag hört och så länge borde det inte ta. Att säga att han är borta hela hösten är verkligen att ta i. Men det där vet egentligen Topi bäst själv alla detaljer kring men vi får se, jag hoppas han är tillbaka till seriespelet i alla fall.


Varför kommer han vara hemma i Finland ett tag nu och träna?
- Blodproppen upptäcktes i Finland och då behandlas den där men sedan… alltså det där ska du egentligen fråga SSK - vad de har gjort upp med Topi om. Sedan om han ändå inte kan delta i gruppträning så är det kanske bättre att träna själv hemma (i Finland), det ligger ingen värdering i det, men var han kommer träna och när får du ta med SSK.

När han väl är frisk, kan det bli nya problem då om han får hårda smällar där proppen suttit?
- Nej, när man väl är frisk och behandling väl är klar så finns det inga risker alls. Då är det bara att köra på som vanligt, avslutar SSK:s läkare Björn Waldebäck.

Inga kommentarer: