fredag 3 juli 2009

Linkan om flytten till Atlant " Det blir en utmaning"

Ni har säkert sett att det var ryska KHL-laget Atlant Mytischi som jagade Fredrik Linkan Bremberg. Och som han nu har skrivit kontrakt med. Vi snackade lite idag (fredag) om hur det kommer bli framöver.

Atlant är samma lag som Linköpingsbacken Magnus Johansson spelade i den gångna säsongen och Linkan berättar att han kollat läget i klubben med landslagsbacken:
- Jag snackade med honom några gånger och kollade lite hur det var där borta. Han hade bara positivt att säga, hade trivts bra både med laget, tränare och ja allting. Det var bra för mig att få höra det.

Hur känns det att lämna Djurgården för Ryssland då?
- Det blir en utmaning. Men det är kul och något som jag ser fram emot.

Vad blir svårast omställning från elitserien till KHL tror du?
- Jag tror det kan gå lite snabbare där. Men jag har några procent till att plocka ur kroppen, så jag kan höja mig ha, ha, ha. Annars så … jag har ju mött ryssar när jag spelat i landslaget och vet hur de spelar så det blir nog ingen chock, ha, ha, ha. Men det är många bra spelare och mycket snabbt passningsspel, det kan nog passa mig.

Men det är inga andra svenskar i laget väl?
- Nej, men Mikko Luoma (back som spelat i HV och Linköping) är ju där. Honom har man ju snackat med när han spelar här så det blir nog bra.

Annars blir det väl till att lära sig ryska?
- Ja, ha, ha. Tränaren kan tydligen inte ett ord engelska så det får man väl försöka lära sig lite.

Du har ju en dotter som är fem, hur ska det funka med henne?
Nä men hon kan komma över med familjen. Att Atlant ligger i Moskva underlättar ju. Det är bara två timmars flygresa så det är enkelt att ta sig dit. Så det ska nog gå att lösa. Sedan har hon inte börjat skolan än och är anpassningsbar och så spelar de lite som i NHL, med en rad matcher hemma och sedan är man ute på turne och när jag är hemma så kan ju hon vara där, det kommer vi lösa på allra bästa sätt.

Vad tror du om livet vid sidan av isen annars då?
- Alltså det kan kanske bli lite tufft socialt men det är lite roligt att komma ut och känna på annat också och så är det ju så nära, inte så långt bort som USA, det är ju inte världens ände man åker till, folk kan ju komma och hälsa på.

Okej. Du det blev ett ettårskontrakt. Hur mycket pengar tjänar du?
- Jag vill inte gå in på några summor men kan väl säga att jag är nöjd i alla fall… Och jag var ju lite inställd på att testa att spela utomlands. Jag har pratat lite med Atlant till och från men kände att det skulle vara ett bra kontrakt om jag skulle åka och det fick jag. Men det är bara de här som jag pratat med. Det här att jag skulle haft bud från en klubb till vet jag inte var folk har fått ifrån.

Hur känns det att lämna Djurgården då?
- Det är tråkigt så sitt sätt. Jag trivs ju jättebra i klubben och det känns ändå som jag bidragit med en hel del under de här året. Nu kände jag att jag ville ha en ny utmaning och när vi inte kom överens så … då kändes det rätt att göra så här. Men det finns inga hard feelings mellan oss, inga alls. Vi var inte överens om ett kontrakt bara.

Tror du att du kommer komma tillbaka igen?
- Det vore jättekul att göra det. Fast jag vet inte om det kommer hända. Men jag känner mig fräsch och tror nog att jag några års hockey kvar i kroppen. Så skulle det bli så att jag får komma tillbaka så skulle det vara kul. Men det går ju inte att säga hur det kommer bli, bara att det vore kul men nu kör jag det här i Ryssland ett år så får vi se sedan hur det blir efter det, avslutar Linkan.

*********

Jag (Marie) försökte för övrigt pressa Linkan lite på vad han tjänat i Djurgården och om det finns någon sanning i ryktena om att han skulle ha krävt en topplön i elitserien, dvs mellan 300 000 och 400 000 kronor för kommande säsong.
Men han ville som vanligt inte gå in på det där med löner. Utan konstaterade bara att han och DIF inte kunde enas.
Men…det finns ju andra än Linkan att fråga och såväl spelare som agenter och andra hockeyfolk runt om i elitserien har hyfsat bra koll på vad de andra tjänar.
Och stämmer deras uppgifter, vilket jag tror att de gör då jag hört samma sak från flera olika håll, så har Linkan haft en uppseendeväckande låg lön. Inte jämfört med oss vanliga Svenssons men jämfört med andra elitseriespelare som är på hans nivå när det gäller poängproduktion.

Och de där ryktena om krav på en monsterhöjning till 300 000 – 400 000 kronor verkar inte heller stämma. Tvärtom.
Vilket ju gör att man undrar hur Djurgården ska kunna hitta en likvärdig poängproducent som ersättare.

Antingen finns det mer pengar än man erbjudit Linkan och då går man verkligen över ån efter vatten. Eller så försöker man trolla med knäna men då tror jag man kan glömma tex en Jason Krog. Finns, enligt flera olika källor som jag pratat med, flera andra klubbar som kan bjuda bra mycket mer än vad DIF erbjöd Linkan i alla fall.

2 kommentarer:

lan-kan sa...

Linkan kommer alltid vara välkommen tillbaks. Han har stulit mitt hjärta :)

marie hallman sa...

lankan: det förstår jag. Tror han stulit de flestas. Jag har sagt åt honom att han kommer att bli saknad av många fans som du. Vet att han uppskattar det.