torsdag 10 januari 2013

AIK-FRÖLUNDA 1–3 (1-1, 0-2, 0-0) 
(Deppigt i AIKbåset. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)

Matchen: MM
Målvakterna: Niklas Lundström, AIK, 83,33 % / Daniel Larsson, AIK, 100 %  och Julius Hudacek, Frölunda, 96,43 %.
Publik: 4 021
Domare: Wolmer Edqvist och Christer Lärking

BÄST I AIK
MMM Christopher Aspeqvist, b.
MM Daniel Larsson, mv.
M Fredrik Carlsson, b,

BÄST I FRÖLUNDA: Julius Hudacek, mv och Oliver Bohm, b.


FÖRSTA PERIODEN

… Bra start av AIK med ett par bra chanser direkt, först Broc Little och sedan Christopher Aspeqvist.

… AIK hade några chanser till där och jobbade sig även till ett pp men det var väldigt taffligt i slottet när man väl hade chansen att trycka in pucken, det var mest en väldans massa klubbor som fastnade i varandra.

…efter ett tag såg det ut som att AIK fått in pucken men en videogranskning visade att Nicklas Jensen stötte in pucken med handleden så det dömdes bort.

 (FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

…AIK fortsatte trumma på och efter 8.27 hade Frölunda inte fått i väg ett enda skott på AIK-målet där Niklas Lundström som gjorde sin första match efter JVM-finalen. Magnus Kahnberg sköt förvisso ett skott, men det täcktes av en AIK-spelare.

… Och apropå ingenting så var det här Lundströms 20:e födelsedag!

… Och till slut blev det utdelning på spelövertaget:

… 1-0 (10.18) Christopher Aspeqvist (Edgars Klavins, Björn Melin) Aspeqvist hänger med upp, står mitt i slottet och styr in pucken.

 (1-0. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 

… Det här var för övrigt Christophers första mål den här säsongen, han dubblade därmed sin poängskörd för den här säsongen då han endast hade en assist sedan tidigare.

…Och Frölunda tog timeout efter målet. Försökte väl väcka liv i laget.

…Bra försvarsspel av AIK som var framme och högg och bröt så fort Frölunda försökte snirkla sig in framför AIK-målet.

…Med knappt 16 minuter spelade fick 31 Frölundas bästa chans så långt, men där var Lundström med och parerade blixtsnabbt med benskyddet. Det krävdes å andra sidan bara ett par passningar till så satt pucken i nätet.

…1-1 (16.07) Oliver Bohm (Mathis Olimb, Nicklas Lasu) Genomspel rakt genom slottet och direkt skott. Enkelt men ack så effektivt. Var några AIK-klubbor som snuddades av pucken men som var riktigt där och satte stopp för anfallet. Målet var Bohms första i elitserien.

…Klart bättre fart på Frölunda efter målet. Nu rejäl press mot AIK-målet i stället fram till pausvilan.

  (FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE)ANDRA PERIODEN
… Lite ovanlig start på andra när alla fick stå och vänta på att Oliver Bohm skulle få fast hakremmen. Det gick inte alls och efter ett visst fummel blev det en tur till båset och in med Henrik Tömmernes som en av två backar vid nedsläppet i stället.

…Annars en avvaktande inledning av andra. Var mest bök längs sargen tills Jari Tolsa kom fri och tog ett initiativ som det hände något.

…1-2 (2.48) Mats Roselli Olsen (Mikael Johansson, Jari Tolsa) Tolsa grep tag i pucken, trampade upp farten, bröt in framför Lundström och sköt ett skott som AIK-målvakten lämnade retur på. Roselli Olsen plockade upp det skottet,  vände tillbaka och lyfte i gröten framför målet in pucken i nät.

… Fint två mot ett läge när Mattias Janmark kom på vänsterkanten och passade diagonal in till Nicklas Jensen men skottet gick lite för långt fram och dansken fick inte fram klubban. Synd, var öppet mål där annars!

…Joakim Nordström var inte på isen, men det var brorsan Dennis som fick en bra chans sju minuter in i andra. Fick tyvärr inte till skottet riktigt men piggt försök.

… Blev en liten tempohöjning i matchen  mitten av andra. Bra, det behövdes verkligen. Det fick även lite fart på publiken.

   (Oscar Ahlström. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) … Fredric Carlsson hade bra skott chans men klubban gick av när han tog ett slagskott, men där var AIK-backen snabbtänkt. Åkte i fatt den Frölunda spelare som snodde åt sig pucken och prejade verkligen in honom i sargen så att det blev stopp för det anfallet. Såg ut som han höll ett stadigt grepp om Frölundaspelarens klubbad där ett tag också.

…AIK hade ett par småchanser till nere hos Hudacek men hade märkligt svårt att få grepp om pucken så fort det blev lite rörigt så de chanserna rann ut i sanden mest.

… Jag tycker ofta att det är för mjäkigt agerande framför målen, inte minst av AIK men knappt 14 minuter in i mittenperioden visade Victor Ahlström så pass stor vilja att  AIK fick en utvisning med sig och pp, bra där.

.. Nu lyckades inte AIK utnyttja överläget, Frölunda tryckte ut Gnaget så pass att det mest blev försök till spel ute i hörnorna och längs sargen. Och inte mycket till målchanser över huvudtaget.

… Fin målchans men ändå bättre plock däremot när Sebastian Collberg kom helt ensam med Niklas Lundström, hade god tid på sig, kanske för god för det skottet vid främre stolpen läste Lundström perfekt.

…Men nästa läge, det vann Frölunda.

… 1-3 (18.25) Joel Lundquist (Dick Axelsson, Christian Bäckman). Fin pass av Dick Axelsson till Joel Lundqvist som kom med fart mitt i banan. Och swoschade in trean. Kliniskt. Man får ju säga att Frölunda var det klart bättre laget när det gällde att ta vara på chanserna, bättre avslut när det väl blev några. 


  (Aspeqvist. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE) 


TREDJE PERIODEN
…AIK gjorde målvaktsbyte i pausen, Larsson fick ingripa direkt och rädda en bra Frölundachans med både pannan och plocken.

…Farlig dubbelchans för Frölunda när Dick Axelsson både fick ta skott och sedan även tog hand om returen som Larsson släppte men då sköt utanför.

…Kalasläge för Mikael Johansson efter sex minuter att stänga matchen men skottet går utanför, möjligen fick Larsson på en skridskospets eller något och styrde ut pucken.

… klockren höfttackling av Jonas Liwing på Nicklas Lasu som gjorde en sträckt volt framåt landade på baken men som studsade upp direkt. Lite sådär som man själv gör om man drattar på ändan bland folk och känner sig lite dum att man gjorde det.

… Det var mest bara Frölunda i tredje tycker jag. Ett ständigt snurrande runt Larsson med ett par enstaka kontringar åt andra hållet. Och inte så värst vassa kontringar heller tyvärr för AIKs del.

…Det är som att det är för jämngrått. Man sitter och saknar någon som kan göra det oväntade. Som får med sig laget. Mattias Janmark, Broc Little och Nicklas Jensen har gjort det framåt de senaste matcherna men när inte ens de hade någon riktigt bra dag då blir det blekt offensivt.

…Tobias Viklund klev av i tredje. Anders Eldebrink förklarade detta med att Viklund varit sjuk, haft feber och inte mådde bra.

…Anders Gozzi bekräftade efter matchen för bloggen att man skrivit kontrakt med Kris Beech för resten av säsongen. AIK har därmed tre nordamerikaner i truppen men bara två som får spela. Läs mer i separat text.

…Det här var AIKs fjärde raka förlust. Det var också fjärde matchen av fem där AIK bara gjorde ett mål framåt.

SKOTTEN I MATCHEN: 28-21 (10-5, 10-8, 8-8)

2 kommentarer:

Urbanen sa...

Det tråkiga med ES i år är att det redan känns avgjort vilka som åker ner i kvalet och vilka som går till slutspel. aik kommer att hamna som bäst 9:a i år. Risken är väl att dom hamnar i kvalet om dom ska fortsätta så här. Deras räddning är att Timrå & Rögle är väldigt svaga i år.

Jones sa...

Tycker spelet ser riktigt bra ut emellanåt men ingen av spelarna "käkar taggtråd" för att få in pucken!? Inte heller hemjobbet är speciellt intensivt, inte av forwards i alla fall.

Vi behöver spelare som visar att de har hår på bröstet just nu, spelare som gillar läget och som kan se den sköna utmaning som finns i de omgångar som återstår. Inte Stureplansglidare som bara åker runt och väntar på nästa lönecheck....