måndag 7 januari 2013

Eklund: "Det är vinsterna som bygger självförtroendet"


(Christian Eklund avgjorde. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Djurgården åkte till Leksand med ett lag decimerat av skador och magsjuka. Med sig hem blev det tre poäng och nu är det bara sju pinnar upp till SSK ovanför direktkvalstrecket.

– Vi – eller rättare sagt Tony – sa innan att det får se ut hur fan som helst, bara vi får med oss tre poäng. Nu fick vi det så det är vi nöjda med, säger en glädjestrålande Christian Eklund.


Backen Elias Granath blev magsjuk redan innan resan och därför fick junioren Marcus Bohman kliva in i ett av tre backpar. Micke Holmqvist skulle spela men blev magsjuk på vägen upp, sedan skadade sig Fredrik Bremberg på värmningen, så det blev tre centrar och tre och ett halvt ytterforwardspar som kom till spel.

– Jag tycker att vi spelar bra ändå. I första perioden blev det ju lite folktomt, vi fick vem man utvisade och eftersom vi kom dit med tre femmor så blev det lite glest. Det satt väl en fem, sex man i spelarbåset. Det kändes som att man var tio år igen. Då var vi lite trötta men i andra är v bättre än Leksand och i tredje spelare vi smart. Vi behöver inte skämmas för den här segern, säger Christian Eklund.

På vilket sätt spelar ni smart?
– Vi ligger på rätt sida om pucken, ger dem inte så mycket, går lite på kontring. Släpper till lite chanser visserligen men inga jättechanser och så har vi fem man på rätt sida om pucken hela tiden. Vi spelar ingen glädjehockey direkt men så får man göra ibland för att få med sig poängen hem.

Slagsmålet som tömde båset kom halvvägs in i första, i samma sekund som Leksand började jubla för det 1-0 mål som Fredrik Händeman precis hade gjort.

Exakt vad som tände gnistan kan Eklund inte säga, han var inte inblandad, men kollar man reprisen så ser man hur Petr Kalus knuffar omkull Händemark, Martin Janohls knuffar omkull Kalus och där var kalabaliken i gång. Plötsligt var alla tio utespelarna inblandade i bråket, dessutom knuffade Händemark omkull Djurgårdens målvakt Chet Pickard när kanadensaren tog hans klubba…

Alla tio utespelarna blev utvisade 2+2 för roughing. Senaste det hände var – enligt eminenta sajten domarna.se – i november 2004 mellan Modo och Mora.

– Jag vet inte varför domaren tog ut alla, han gjorde det väl lätt för sig. Det var ju tufft för oss som hade så få spelare. Det var väl inte vad vi behövde men det var bra för då kom man in i matchen och fick lite mer istid. Det blev ju vartannat byte i fyra minuter, åtta byten istället för tre, fem extra. Det kändes sedan, perioden ut, får jag väl säga, men man får se till att det blir många avblåsningar och försöker mest få tiden att gå.

Var du sugen att hoppa in i fajten?
– Jo men det får man ju inte göra… inte när man sitter på bänken och jag var ju inte inne men det hade varit kul, ha, ha. Nä men nu fick jag lira mycket istället. Och det är moral att vinna en sån här match. Det är svårt att vinna här, svårt att komma hit med bara tre femmor – Linkan, Honken, Wennis och några till – det var många borta och ändå krigar vi till oss tre poäng.

Var både Bremberg och Holmqvist magsjuka?
– Nej, Linkan gjorde illa sig på värmningen, vad vet jag inte. Och Honken åkte med upp men blev magsjuk på vägen så nu får han sitta nere med tränarna så att han inte smittas. Vi får väl köra handsprit och ta en whiskey när vi kommer hem så man klarar sig, säger segerskytten med ett skratt.

Leksand vann skotten med 18-7 och målen med 1-0 i första. I andra kvitterade Marcus Söresen 6.30 efter pausen och 13.49 in i tredje kom Eklunds avgörande 2-1-mål.

Matchen var hans andra på flera månader då han har rehabat en nerv som varit i kläm i nacken och som har gjort att armen inte gått att använda som den ska. Och även om han kan spela nu så märker han emellanåt av skadan fortfarande.

Hemma mot BIK Karlskoga, i comebacken, fick han kliva av efter ett byte i tredje men vägrade gå ut i omklädningsrummet utan satt och mös i båset i stället.

– Ja jag var kvar på bänken matchen ut, det var så härligt att sitta där och höra fansen så jag ville inte gå in (i omklädningsrummet). I dag känns armen okej även om det fortfarande är lite stelt i armen. Men det ska göra ont att spela hockey så…

Men du tappar ju styrka?
– Ja, jag har dålig känsel efter ett tag och då är det svårt men i dag var det okej. Det kändes mer några gånger i båset sådär och när man ska teka hugger det till men det är ingen fara och inget som påverkar spelet.

Du såg stel ut efter förra matchen?
– Ja då blev det så, det låste sig men då klev jag ju av. Man får känna i båset hur det känns och det känns mest efter matchen att man är stel. Jag känner att det är på väg åt rätt håll så det är bara köra. Det är så tråkigt att gå vid sidan av, säger Eklund.

Nu var det som sagt han som avgjorde, på en retur som visade sig vara en intränad variant.
 – Det var inte så svårt att göra mål i det läget.

 Men du stod rätt?
– Ja det gäller att vara där när skottet kommer och det blir retur. Det var jäkligt skönt, det är så sällan jag gör mål. Nu var det bara att raka in pucken, det var svårare att missa än att göra mål. Jäkligt skönt var det, de tre poängen var viktiga för oss.

På vilket sätt var det intränat?
– Det var ett bra skott av Turbo (Tim Eriksson) som sköt för retur. Det var smart gjort i det läget och jag såg vad som var på väg att hända så jag var beredd.  Vi hade bestämt innan och snackat lite att kommer vi i det läget så kör vi. Jag har spelat så länge med Turbo, känner honom väl och vet att när han är för långt ut för att göra mål då skjuter han på bortre benskyddet och då studsar pucken rakt ut.

Men det kräver ändå viss precision?
– Ja man måste träffa ytterst på benskyddet så returen kommer rakt ut. Motståndarna brukar ha en back som crosscheckar bort en men nu missade de det så jag kunde skjuta, he, he.

Djurgården har nu elva vinster på 14 matcher, man kliver uppåt och knaprar in det försprång som finns upp till direkt platserna.

– Det där betyder jättemycket för självförtroendet, det känns skönt att veta, det är sånt som sätter sig i ryggmärgen plus de spelvändningar som vi har gjort senaste matcherna. Det är bara ta med sig det till nästa match och nästa, det är vinsterna som bygger självförtroendet.

Inga kommentarer: