onsdag 23 januari 2013

Hjelm "Det är väldigt kul att spela i SSK just nu"


(Hjelm gör sin poängbästa säsong så här långt. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Det var en och annan som undrade om Michael Nylander hade kvar det där extra. Det har han. Mot Mora spelade han fram till tre av kvällen fem mål och var inne på isen vid alla fem.

– Han har en unik spelstil. Det är inte många som är som han med de där vändningarna och blicken för spelet, konstaterar SSK-backen Andreas Hjelm.


Och fortsätter:

– Vi har en unik sits som har honom i laget, det ser men inte minst i dag i pp då han lägger flippmackor som sitter direkt på bladet. Det sitter i ryggmärgen på honom, det är fantastiskt att se hur han får till det.

Med en lång skadelista och fem juniorer på isen var seger mot Mora en svår uppgift men SSK tog nionde raka trepoängaren och fortsätter ånga på. Liksom backen Andreas Hjelm.

Visst, Nylander blir bara bättre och bättre för varje match och Damien Fleury älskar att ha lekkompisar som först Hagelin och Read och nu ”Nyllet” men det är den markanta höjningen av övriga spelare i laget som är basen som framgångarna nu vilar på.

Just Hjelm har till exempel hittat en nivå han nog inte trodde han hade. Förra året gjorde den offensive backen 14 pinnar (7+7) på 47 matcher. Den här säsongen är han redan uppe på 26 (5+21). Det blev en assist mot Mora (vid Fleurys första mål av fyra (!)) och ett stolpskott som var ytterst nära att gå i mål.

– Jo, det klingade till bra där! Det var nära. Synd att pucken inte gick fem centimeter till vänster, säger Hjelm med ett skratt innan han konstaterar att:

– Jag har fått göra massor med poäng (den här säsongen). Det är jättekul, speciellt när det går bra för laget också. Det känns jätteroligt att få vara med och bidra.

Vad ligger bakom ditt lyft?
– Ja du… jag tycker väl att jag har hittat en bra spelstil i laget och en roll i laget som passar mig. Jag har fått mycket speltid i pp och det klickar rätt bra för oss i pp, då är det stor chans att man får göra poäng när man är delaktig i power play, konstaterar Hjelm och fortsätter:

– Sedan har jag hittat en bra form, fast jag är lite förkyld så är jag pigg på isen och orkar köra på. Vi har väl försökt träna på bra hela vägen, även när det gick som sämst i början. Sedan har vi kunnat slappna av när vi har den här vinststreaken. Vi hade många borta i dag så det var inte många som förväntade sig att vi skulle gå in och vinna med 5-2 mot Mora men vi kan trots läget slappna av och spela ut. Och juniorerna som var med – det är väl fyra, fem stycken som kommer in – de gör det jättebra och avlastar de som måste vila nu när vi har så kort manskap. Så det är väldigt kul att spela i SSK just nu!

Den här spelstilen som du sa passar dig, vad tänker du på då?
– Att jag är den som oftast tar upp pucken och åker med i uppspelen. Sedan har jag fått bra hjälp av mina backkollegor i defensiven som är min lilla svaghet, fast jag har blivit bättre där med. Men det är viktigt att ha bra kemi med backkollegorna och centrarna så man kan ta sig ur situationer nerifrån snabbt.

Hur kommer det sig att du gillar just det offensiva backspelet?
– Jag är väl offensiv i grund och botten sedan vill vi ju som lag givetvis spela i deras zon. Vårat mål är att komma ut ur våran och in i deras zon så fort som möjligt med pucken och det har vi gjort bra sista tiden. Vi känner oss lugna fast vi får press mot oss och reder ut den ganska okej.

Du kanske borde vara forward istället?
– Nej, he, he jag känner mig inte helt bekväm som forward eller center. Jag prövade det i ett halvår när jag hade Nygge (sportchefen Per Nygårds) som tränare i J20 och fick kliva upp för att vi hade för många backar. Men jag kände mig lite för obekväm med hur man ska komma i bågar och så, speciellt som jag har spelat back hela livet. Då tänker man mer defensivt och så är det mycket jobbigare att vara forward. Man är lite mer bekväm som back, he, he.

Jasså? Backarna spelar ju mycket mer per match?
– Jo men det är ju för att vi går mer på att ligga rätt och att vara i skottlinjen medan forwards ska checka, backchecka och allt vad det är och så ta sig upp snabbt igen. Det är mycket mer skridskoåkning som forward, säger Hjelm med ett skratt.

Det är verkligen kul att spela i SSK just nu och inte blev det sämre av att puckvirtuosen Michael Nylander kom in i laget. Han må ha varit ringrostig tempomässigt i början men nu börjar han få upp farten också.

– Rosten såg man lite i början, han visste inte vad han skulle göra i alla situationer men å andra sidan så gör han saker i många andra situationer som vi andra inte ens tänkte på eller visste var möjliga. Och med sina vändningar så får han mycket tid att vända och titta upp. Det är inte många som kan vända på en femöring som han gör.

Det var någon på twitter som beskrev hans insats i kväll som magisk. Håller du med?
 – Ja det gör jag. Han har en fantastisk blick för spelet och man känner att när man har en möjlighet att göra något så känner man sig mer bekväm att ta den för man vet att hans pass kommer att komma bra. En vanlig ishockeyspelare har tänkt en eller två gånger innan han hade slagit den passningen för den är riskabel men han är så säker med pucken så det spelar ingen roll. Han bara kör.

Och hela laget bara öser på. SSK ligger efter 40 spelade omgångar på andra plats med 83 poäng. Nu haltar tabellen en del men det är 13 pinnar ner till Västerås och Djurgården under strecket. Där har VIK en match färre spelad medan DIF har spelat 40 matcher precis som SSK.  Och visst börjar det lukta kvalserie nu men Hjelm vill inte ta det snacket:

– Vi har vunnit nio i rad nu men kan inte förvänta oss tolv i rad. Det kan lika gärna komma en förlust, så får man en negativ trend med två, tre, fyra förluster och då får man panik igen. Så vi ska inte tänka på poäng över huvudtaget. Vi har Oskarshamn nu på fredag och de har vi bara tagit en poäng emot så det blir riktigt tufft. Det vet vi. Vi får hoppas att vi tar två eller tre pinnar mot dem, det vore fantastiskt.

Å andra sidan, vad talar emot att ni ska ta det här?
– Jag tänker inte så. Vi har gått som tåget men det finns många matcher som vi lika gärna kunde ha förlorat som vi har vunnit. Nu har vi haft stolpe och in och gjort bra defensiva matcher plus två målvakter som har spelat fantastiskt. Det har funkat bra men vi om några vet att det vänder på två sekunder, sedan är man nere i skiten igen. Så vi ska inte slappna av nu utan fortsätta försöka ta så många poäng som möjligt.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack...bara tack! Keep up the good work!

Anonym sa...

Enligt hockeyallsvenska.se har Hjelm gjort 6+24 (30p tot)...leder p-ligan för backar.

Gnagetmannen sa...

Bra att det poppar upp så fina talanger och sånt hos SSK så att vi kan dränera laget på alla talangfulla spelare till kommande säsong. Ser gärna Hjelm hos oss och Gozzi får gärna byta ut Beech mot Fleury.

SSK får gärna fortsätta vara en plantskola åt oss högre upp i seriesystemet.

Anonym sa...

Gnagetmannen!
Du tänkte inte på att ni spelar ju i HA nästa säsong :)Det blir vi som plockar era russin ur kakan, hahaha.

Täljemannen sa...

Gnagetmannen

Vi ses i Kvalserien !

Det ska bli otroligt intressant och roligt att se vad Fleury, Nyllet och Hjälm mfl kommer att göra för att vinna mot ditt elitserie-svaga AIK, i en krampartad Kvalserie för er, men en efterlängtad hockeyfest för
vårat hungriga unga SSK ;)

Anonym sa...

Intressant...
AIK har gått som skit hela säsongen och du häcklar oss i välmående Södertälje?

Tillåt mig gapskratta!

Kommentarer överflödiga