söndag 13 januari 2013

V Ahlström " Det blir ett helt annat lugn"


(Victor Ahlström inledde målskyttet. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE)

Fyra raka förluster i bagaget och endast ett gjort mål i fyra av de fem senaste matcherna. Förutsättningarna inför AIKs bortamatch mot tabellfyran Färjestad vad ju allt annat än bra.

Då slog AIK till med först en 3-0-ledning och sedan den första segern (3-2) vid full tid i Karlstad sedan 1998. Då vann man – enlig eminenta sajten domarna.se den 28 februari med 4-3.


– Ja det var inte den lättaste matchen att vinna men det var skönt ändå att få den. Nu kan vi bygga vidare på det här, nu vet vi att vi KAN slå alla lag ändå även under svåra förutsättningar med många borta, konstaterar Victor Ahlström.

Det var han som drog igång målskyttet med sitt fjärde mål för säsongen (för övrig lika många som brorsan Oscar har).  Målet kom halvvägs in i första, sedan fyllde Jonas Liwing på med 2-0 tre sekunder före andra pausen. Tredje perioden hann inte mer än starta så var Nicklas Jensen framme efter 36 sekunder och tryckte in 3-0.

Och så många mål är man ju inte vana vid att se AIK leda med den här säsongen:

– Nej jag vet inte ens om vi har haft en 3-0-ledning någon gång i år? Det är ju ytterst sällan vi har nått totalt tre mål i en mach också, konstaterar Victor Ahlström.

Bloggen kunde inte heller dra sig till minne någon 3-0 överläge men om jag letat rätt nu i statistiken så finns det faktiskt en match till, matchen den 17 oktober mot Brynäs då AIK gick från 1-1 till 5-1 då Fredrik Hynning, just Victor Ahlström, Joakim Nordström och Jonas Liwing (igen) fixade ett fyra målsstort övertag. Och seger med samma siffra.

Men varför det lossnade just mot svårspelade Färjestad kan inte Victor Ahlström förklara:

– Vi hade väl turen på vår sida… funderar han.

Men något mer än tur måste det ju vara?!
– Ja, jag skämtade lite men vi har ju jobbat hårt på att komma in framför mål och skapa chanser. Nu fick vi betalt för det, men samtidigt så hade de många lägen och en massa stolpskott men vi lyckades hålla tätt bakåt och sätta dit några framåt.

Det var ju kul att se med tanke på hur hårt många har hållit klubborna nu på senaste tiden?
– Jamen så har det ju varit och vi har haft så många lägen, spelat jättebra senaste fem matcher och hade vunnit flera av dem om vi bara hade satt våra chanser. Men istället har vi gått ner oss direkt när motståndarna har gjort mål. Det har väl med självförtroende att göra, att man direkt börjar tänka att nej nu är det dags igen men det hoppas jag vi fått ordning på nu.

Christopher Aspeqvist sa just häromdagen att det ”vore skönt att få leda med 2-3 mål någon gång så man har lite marginal, att det inte är någon katastrof om man släpper in en kasse”. Känner du så också?
– Ja, det är ju inget vi är vana vid men det är otroligt skönt att ha en sån ledning i ryggen, att få ta med sig ledningen i ryggen till nästkommande period. Det var ju viktiga mål också, de kom nära slutsignaler (för pauserna). Det var skönt att gå in i periodpausen och ha den ledningen i ryggen, då kan man samla ihop sig och snacka igenom läget, då har man det där målet och lugnet med sig.

Varför är det extra skönt att få mål precis innan en paus?
– Det blir en som energikick, då kan man gå in i omklädningsrummet och ladda batterierna. Man får övertaget när man går in samtidigt som motståndarna. Vi går in glada och sådär, det ser dem vi ser att de ser. Det är skönt.

Agerar man annorlunda i omklädningsrummet under pausvilan om man leder med 2-0  eller något mål till jämfört med 1-1?
– Jomen det blir ett helt annat lugn. Man stressar inte på, fortsätter jobba som man gör istället för att ligga lika eller under och börja ändra något för det blir mer stressat på något sätt. Man får ett helt annat lugn, alla får självförtroende och våga göra det lilla extra. Istället för att bara spela jätteenkelt så vågar man till exempel utmana en back istället för att gå till byte. Man kan spela ut på ett annat sätt än när det är jättetajt.

Och ändå var det två snabba mål som Färjestad gjorde, bara två minuters mellanrum i tredje? – Ja jag tycker vi klarar det bra, men de fick lite pp som de gjorde mål på. Det var inte så att vi gick bort oss sådär jättejobbigt utan det blev inte oroligt förrän de tog utmålvakten och spelade 6 mot 4 på slutet.

Det kändes inte som nej inte nu igen när de gjorde målen då?
– Nej jag tycker inte det var den känslan i dag. Jag brukar bli jättestressad, men vi höll uppe spelet bra och krigade på bra tycker jag.

Målet var Victors fjärde den här säsongen. De tidigare har kommit mot Brynäs den 18 september, Rögle den 2 oktober och som nyss nämnts Brynäs den 17 oktober. Han gjorde fyra mål förra säsongen också och har tar därmed tangerat den siffran men är inte nöjd själv med det:

– Det var skönt att det (fjärde målet) kom. Äntligen! Jag har haft så många chanser att jag borde ha gjort minst fem, sex mål till så det här var skönt. Nu ska jag försöka göra fler, jag hoppas jag ska kunna bygga vidare på det här.

AIK har just nu ett litet halvläge i tabellen. Man gick visserligen om Växjö och Frölunda förlorade men det är 14 poäng upp till Göteborgslaget på åttondeplatsen och åtta pinnar ner till elvan Timrå på kvalserieplats.

– Vi känner ju av både det flåset som vi har bakom oss men känner väl också att lyckas vi ta några matcher nu så kanske vi ändå kan vara med och kriga om det uppåt. Alla matcher – i alla fall de nästkommande – blir ju viktigare nu. Så jag får väl säga en gammal klyscha att vi får ta en i taget…

Men självförtroendet måste ha fått sig ett litet lyft i alla fall?
– Så är det alltid när man vinner, då kommer man in i nästa match med bra självförtroende.  Det var väldigt skönt eftersom vi hade fyra förluster i rad, nu höjer vi självförtroendet betydligt mer till nästa match.

Och den matchen, mot Luleå på hovet, spelas märkligt nog inte förrän på torsdag. Varför AIK har ett minibrejk på fem dagar vete tusan men så är det.

– Det hade varit skönt att få spela på direkt, jag hade personligen hellre spelat tisdag än vänta till torsdag men det är inget vi kan göra åt det så det är bara att lada till torsdag, gnugga på och ha lite roliga träningar fram till dess och sedan köra över dem, he, he. Det är ju dags att vi vinner hemma också!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Marie för dina ständigt bra återkommande artiklar.

Anonym sa...

Två korrigeringar,

Liwing mål kom med 3 sekunder kvar (inte minuter)
Du skriver att det är skönare att gå in med 3-0-ledning i paus än 1-1. Du menar väl 2-0.

Annars, toppen som vanligt.

Marie Hallman sa...

Anonym 1: tack du, det värmer :)

Anonym 2: Ah men helvete. Helt rätt noterat av dig, har ändrat nu! Bra att du sa till. Tack för att du läser :)