lördag 19 januari 2013

Dick Tärnström "Det finns så många bra minnen"


(Dick Tärnström. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)

Det har väl hängt lite i luften ett tag men under fredagen kom beskedet att AIKs lagkapten och backklippa Dick Tärnström lägger skridskorna på hyllan. Det här diskbråcket som vägrar ge med sig ligger såklart bakom beslutet.

Jag pratade med Dick tidigare i dag och då sa han så här om…

… när han tog beslutet att lägga av med hockeyn:
– Det var väl för en liten stund sedan. Det har väl växt fram så småningom men det var ingen särskild dag sådär utan det har växt fram och nu gick vi ut med det.

… det var den avbrutna comebacken för några matcher sedan som blev avgörande?
– Ja det funkade inte. Det hade ändå gått nästan tre månader sedan jag började köra rehab och smärtan kom tillbaka ganska fort. Det gick bra i första matchen, det var okej, sedan dagarna efter började smärtan komma. Det gjorde ondare och ondare och mot Skellefteå kände jag till slut att det kommer inte att hålla mer så då klev jag av. Och blir man inte bättre än så på tre månader då tänkte jag att då blir man nog inte bättre senare under resten av säsongen heller då var det lika bra att ta beslutet.

… det var en skönt, en lättnad att bestämma sig?
– Ja jag tro att efter idag och kanske matchen i morgon så slipper jag alla frågor om skadan och det tror jag blir skönt. Nu är beslutet taget, det är väldigt skön samtidigt som det är väldigt tråkigt och sådär men hela en här skadegrejen har varit lite jobbig. Jag har inte haft något datum att gå på. Har man brutit fingret så får man en dom på si och så många veckor, nu har jag inte haft något datum utan har gått och gått och det har inte känts bättre så är man tillbaka på ruta ett igen. Det finns inget slut det bara fortsätter, det har varit jobbigt.

… hur ont han har haft?
– Det har gjort ont från och till hela tiden. Det är allt i från när jag tränar till att jag sitter i soffan. Ena dagen känns det jättebra nästa känns det värre.

… det var ett svårt beslut att ta?
– Jag tror jag var mest less på att aldrig bli bra någon gång. Det är mer så att det är skönt att få ett beslut, sedan är beslutet inte roligt men det var nödvändigt att ta det och det blir nog skönt efter den här dagen.

(Dick och Daniel Bång på en träning förra säsongen. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)


  … det funnits tankar på att avstå just den här säsongen och göra nytt försök till nästa säsong?
– Man ska aldrig säga aldrig och jag kanske är jättesugen då men som det är nu så är vägen tillbaka så lång, så lång så det känns ändå rätt att få ett slut på det än att man tragglar sig genom ett år till med skador.

… Dick var med och valde eller rekommenderade vem som skulle ta över kaptensjobbet?
– Hm… det är ju ett beslut från tränare och sportchef men visst, absolut så fick jag en fråga om vem jag tycket skulle vara lämplig och Patrics namn kom upp. Det passar bra tror jag.

… varför han tror Patric Blomdahl blir en bra lagkapten?
– Han ger alltid hundratio både på och utanför isen. Han behöver ju inte vara som jag men han har helt rätt inställning för att leda ett lag. Han är en kille som har varit med ett tag och en kille med ett stort AIK-hjärta som tar mycket ansvar även vid sidan av isen.

… bästa AIK-minnet?
– Åh det är så svårt att sätta fingret på bara ett! Det finns så många bra minnen som när vi har gått upp till elitserien från allsvenskan, det har varit kul hela tiden. Och slutspelet som vi har gjort senaste två åren har varit fantastiskt kul att spela, så dem har man många bra minnen från sådär. Och publikens stöd och stödet som man har fått från många personer, framför allt från AIK:are.

… bästa minnet i karriären?
 – Det är ju samma sak där. Jag har varit med så länge så jag har ändå fått spela några VM-finaler och någon Stanley Cup, när vi har tagit upp AIK som sagt och … Jag har så många bra minnen!

(Dick jublar ikapp med bland andra Richard Gynge  förra säsongen. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)


… beslutet för några år sedan att skriva på för AIK i HockeyAllsvenskan:
– För mig var det rätt beslut. Det är klart att det var tungt det året jag kom hem från NHL och andra året i allsvenskan var tufft när man kom där bortifrån och trodde att det är väl inte så svårt att gå upp. Det blev jobbigt men så här i efterhand så var det värt det. Den stämningen som var på Hovet när vi gick upp var fantastisk.

… om han kommer längta tillbaka till hockeyn snabbt?
– Så blir det nog. Jag har pratat med andra som har slutat och så blir det.

… vad han kommer sakna mest av de stora matcherna vs lagkompisarna och alla runt laget.
– De man spelat med, samtidigt som det är klart att det har hänt mycket på isen också. Som i vissa av derbymatcherna sedan vi gick upp, med den inramning som har varit. Det är så mycket man kommer att minnas.

 … han kommer ha en fortsatt roll i laget resten av säsongen?
– Nja, inte så att jag kommer finnas med någonting runt laget. Jag lär väl åka ner ibland och hänga lite med grabbarna men det finns ingen formell roll, det har vi inte pratat om alls. Utan vi har ett ledarteam som funkar bra just nu. Sedan har vi så bra grupp killar så jag vet inte om det finns något jag kan göra utöver det de gör.

(Tack för allt Dick!!. FOTO WWW.JESPERZERMAN.SE/ARKIV)


… vad han ska göra nu?
– Jag har ingen aning om vad jag vill göra! Det är klart att man har funderat under åren på olika saker men man fattar nog inte förrän man har lagt av att det är annorlunda. Vi får se hur det kommer att bli, hur dagarna ser ut med saker som man vill göra. Jag ska ta det lugnt nu ett tag så får det växa fram sedan, då får vi se.

… det blir något med hockey kanske?
– Jag har alltid hällt på med hockey så det vore ett enkelt val att kliva upp och göra det, det blir en enkel värld att komma in i igen men jag vet inte, jag behöver lite tid att fundera på det. Sedan har jag två söner, sju och tio år, som spelar hockey båda två, så det känns som man står i en ishall dygnet runt ändå, ha, ha.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Upp med Tröjan I Globens tak tillsammans med Kung Huselieus!

Marie Hallman sa...

Anonym: Dicks tröja definitivt! Men Huselius? Efter typ tre matcher? GÅr ju inte.