torsdag 24 januari 2013

Larsson " Jag har ingen aning om hur fan det gick till, ha, ha"


(Larsson fixade ena poängen, Lundström den andra. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Växjö vann skotten med 39-24. Och för tredje matchen i rad blev det kamp om bonuspoängen. Matchvinnare – AIK:s båda målvakter, Daniel Larsson och Niklas Lundström – som säkrade en pinne vardera.

-Vi hade snackat redan tidigare om att känner någon sig extra het att ta straffarna så kommer han att göra ett byte. Och mig spelar det inte så stor roll, bara vi vinner! säger Daniel Larsson med ett skratt.


Efter en strafförlust mot Luleå för två omgångar sedan och torsk i förlängningen mot Modo senast var Daniel Larsson såklart glad över att AIK på tredje gången gillt fick med sig bonuspoängen. För segern satt hårt inne som vanligt numera.

-Jo det är ju så jävla tajt! Det är lite, för lite tajt, ha, ha.

Är det pressande att vara målvakt när man märker att det nog inte blir mer än ett mål i de här matchen heller?
-Nej jag tänker inte något mer på det, på så sätt. Utan man får göra sitt ändå och jag lägger ingen energi på det. Jag har fullt upp med mitt.

Men det lämnar ju inget utrymme för misstag för er målvakter? Eller hur?
-Jo så är det ju, det kan bli förlust men när man spelar så tänker man inte på det. Jag tror det är värre för de som är runtikring, för spelarna i båset och de andra som inte är på isen. Men själv är man så inne i spelet så man har inga tankar på det där då.

Och tur är väl det. AIK har inte precis öst på med mål utan har det blygsamma målsnittet 1,44 mål per match sett över de tio senaste matcherna. Så här har de slutat:

26/12  Modo (b) förlust 0-2.
28/12 Timrå (h) vinst 1-0
30/12 Skellefteå (h) förlust 1-4
5/1 LHC  (b) förlust 1-3
7/1 Rögle (b) förlust 3-4
10/1 Frölunda (b) förlust 1-3
12/1 Färjestad (b) vinst 3-2
17/1 Luleå (h) förlust e straffar 2-3
19/1 Modo (h) förlust 1-2 i förlängning
23/1 Växjö (b) vinst e straffar 2-1

Och Danne Larsson som stod under ordinarie speltid och under förlängningen mot Växjö på onsdagskvällen fick stundtals agera bläckfisk för att få stopp på puckarna som kom från alla håll.

När det stod 15.20 på matchklockan i tredje gjorde Larsson en helt galen trippelräddning och bara två och en halv minuter efter det kom nästa superräddning:

Men går vi tillbaka till den första trippelräddningen så hängde ett mål bokstavligt talat i luften när Larsson fick sträcka ut åt alla håll på en och samma gång och lyckades plocka puckar man inte trodde var möjliga eftersom han kom lite fel:

-Ja jag har ingen aning om hur fan det gick till, ha, ha men pucken stannade utanför målet i alla fall. Men vad jag gjorde? Jag vet inte. Jag kollar igen videon nu, får se då. Men man får sprattla på när man är lite överspelad, ha.ha.

Tankar som hinner flyga på någon hundradels sekund när man lyckas vara överallt som bläckfisk?
-Man hinner inte tänka alls, försöker bara komma så nära pucken som möjligt så att man täcker den så att den inte kommer in i mål.

Vet du var pucken är i såna där lägen?
-Nej jag hade ingen aning om vars den var. Jag visste att det var till höger om mig så det var mer att bara försöka göra något bra i stridens hetta så får man se vad som hänt sedan när det har lagt sig. Det är då inget man hinner tänka på då.

Men det måste ge en liten mental bost under matchen att göra en sån där monsterräddning?
-Jo, helt klart. Det är skönt när man får göra såna där räddningar som är avgörande i ett skede i matchen. Det är skönt att klara av det och kunna minnas det som stärkande.
  
Sedan hade du en monsterräddning till drygt två och en halv minut efter där trippelräddningen?
-Ja men den minns jag inte. Jag vet inte vilket läget det var överhuvudtaget utan jag körde bara på där.

 Varför gillar målvakter att ha mycket att göra, jag tycker att det logiska borde vara tvärtom!
-Jo så kanske det verkar på sätt och vis men om an tänker efter så är det svårare att ta pucken då. Det blir lite enklare när du får en del avslut på dig istället, när du får känna på pucken, så hinner du inte stå och bli kall. Sedan kan det ju komma något ströläge som är livsfarligt men har man inte känt på pucken då så blir det svårt. Har man hunnit känna på pucken i början så är man inte lika orolig.

Vilken räddning minns du bäst efter den här matchen?
-Hm jag minns ju den där trippelräddningen men mest för att jag gjorde fel, tekniskt sett fel. Jag tappade balansen lite och hamnade bakklänges - nästan på rygg - det var inte det jag strävade efter.

Å andra sidan räddade du upp det på ett helt galet bra sätt?
-Ja men inte så som man vill göra det, ha, ha.

Säg en bra räddning av dig i matchen då?
-Nog finns det några. Första avslutet som Växjö hade  - var ett inspel där de kastar in pucken framför kassen, sedan en hög styrning i höjd med ribban på det. Då blev det en bra räddning. För det var ett sånt läge och för att han fick en så bra styrning i ett svårt läge. Det är svårt läge när pucken kommer i full fart in mot mitten och så gör någon en styrning. Den hade nog gått in ribba- krysset om jag inte tagit den.

Men det gjorde Larsson som ordnade första poängen av två i matchen genom att bara släppa in ett mål bakåt under ordinarie tid och förlängning. När det var dags för straffarna bytte AIK-tränaren Anders Eldebrink målvakt. Ut med Larsson och in med Lundström.

-Jag visste inte att han tänkte byta precis nu men Nicke har ju bra stats på straffar från JVM och allt. Han gillar att köra straffar och för mig spelar det ingen roll. Vi måste bara ta poäng, så byta går bra bara vi vinner. Vi måste få in alla poäng vi kan få.

Inga kommentarer: