tisdag 8 januari 2013

Janmark: " Vi har visat mer energi, tagit för oss mer "


(Janmark har tålamod. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIVBILD)

Tredje raka förlusten –trots att AIK vann skotten med 44-27.

-Jag tycker väl att vi är det bättre laget egentligen men vi slarvar lite för mycket i försvarszonen, gör enkla misstag, släpper markeringar och det straffar sig. Plus att vi inte gör mål på alla chanser, då blir det som det blir, säger Mattias Janmark.


Han själv sköt fyra skott på mål och satte ett av dem, 1-0, och spelade fram till 2-1, båda målen i första perioden.

Men det hjälpte inte att AIK tog ledningen tre gånger om och tidvis dominerade matchen för Martin Gerber stod på huvudet samtidigt som spelare som Juha Matti Aaltonen förvaltade sina chanser.

-Vi har skjutit många skott i de senaste matcherna men det har inte varit tillräcklig många. Vi måste fortsätta jobba på, det jobbet kommer ge mer självförtroende än vi har just nu hoppas jag.

Men det blir ju lite moment 22 det där, man måste vinna för att få självförtroendet och måste ha självförtroende för att vinna så hur ska ni få det om ni inte vinner?
-Det är svårt att säga men vi måste våga vara lite kyliga när lägena kommer, försöka hitta en trygghet i spelet. Det är svårt men mycket är mentalt så det är bara att fortsätta jobba och jag tycker att vi har spelat bättre i de här två senaste matcherna, vi skapar bra målchanser och till slut kommer puckarna trilla in så vi får en seger och kan bygga på det. I dag är många borta, det är lätt att man grottar ner sig i det, säger Mattias Janmark.

Man kan ju inte påstå att AIK har flyt med skador i alla fall, snarare ett väldans oflyt, möjligen i kombination med något feltänk i uppbyggnadsträningen. Mot Rögle var följande AIK spelare borta: David Lillieström, hjärnskakning, Josh MacNevin, hjärnskakning, Christian Sandberg, höft, Kristian Huselius, höft, Dick Tärnström, diskbråck, Christopher Aspeqvist, Esa Pirnes, sjuk. Tobias Viklund, feber, Joakim Nordström, feber, Alexander Hamberg, feber, Patrick Blomdahl, avstängd.

-Det är klart det är tungt med många skador i laget men sånt där går i vågor ibland är man bra, ibland är man sämre, det är bara att jobba på, säger Mattias Janmark.

Det låter rutinerat, trots att AIK-forwarden bara är nyss fyllda 20 år. Han har en snittistid på 18,06 – det kan jämföras med Fredrik Carlssons snitt tid om 18.09. Så han har fått dra ett rejält lass den här hösten. Som det ska vara, säger han själv:

-Det är bara kul att få spela mycket, sedan är det tråkigt att det inte går bra för laget. Det är väl det som betyder något. Jag hade hellre fått mindre förtroende och speltid bara laget hade gått bättre då. Det är ju bara det man vill, man vill vinna, sedan spelar det ingen roll hur mycket speltid man får själv. Mängden istid kommer tvåa när man jobbar för att försöka hjälpa laget att vinna och får mycket förtroende av tränaren för det. Så länge man kan jobba hårt så vet man att det kommer komma segrar också.

Men du har väldigt mycket istid för din ålder också?
-Äh jag vet inte. Jag har spelat mycket i juniorlagen också, tycker bara det är kul. Får man spela mycket i en match och det blir jobbigt så får man spela smart så att man orkar. Det är bara kul att få förtroendet, jag hoppas jag kan prestera och forsätta få det förtroendet.

Kedjan med Mattias Janmark som center mellan Broc Little och Nicklas Jensen var AIKs klart bästa mot Rögle och gav Gnaget ledningen tre gånger om. Men Rögle var snabba på att kvittera varje gång och det var inte förrän segermålet (4-3 av Lasse Kukkonen) som hemmalaget fick leda matchen.

-Det är olyckligt att deras mål kommer så knappt inpå men samtidigt så beror det på våra misstag. Det gäller att inte gräva ner sig även om det så klart är tungt att få mål emot sig och att inte få behålla ledningen. Det gäller att koppla bort sånt och bara jobba byte för byte, säger Janmark.

Att AIK bytte tränare har inte påverkat varken hans roll eller spel så värst mycket. Det är detaljer här och där som har justerats men i grunden försöker han bara att spela sitt spel.

-Det har varit lite upp och ner (under säsongen). Jag har varit inne i en svacka i några matcher nu men det har gått över förväntan på slutet och i och med att jag har fått mycket förtroende så har det lossnat lite mer för mig personligen.  

Du gjorde fler mål under hösten, har ”bara gjort totalt tre mål sedan 1 december. Hur hanterar du det?
-Jag är ingen jättemålgörare i grunden så det är inget jag tänker på, speciellt inte om laget vinner. Sedan är det så klart lättare att få mer självförtroende i sitt spel om man gör många poäng – eller bra matcher utan poäng – så det är klart att det hjälper.

Vad kan ni göra för att bryta den här miniförlustsviten då?
-Åh massor. Vi kan vara noggrannare i försvarszon och i försvarsarbetet över hela banan. Det finns massor att jobba på. Vårt spel har sett bättre ut mot LHC och Rögle än det gjorde innan så det är bara jobba på och ta bort misstagen.

Vad har varit bättre i de här matcherna tycker du?
-Att vi har visat mer energi, tagit för oss mer, har legat högre och skapat chanser genom det. Vi har skjutit många skott och skapar chanser. Det är bara det sista lilla i anfallsspelet som måste dit och sedan har det ju inte varit så bra försvarsspel men det slarvet hoppas jag vi får bort till torsdag för sånt måste man jobba bort annars förlorar man så  här tajta matcher.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Marie: Nästa gång du pratar med "Janmark" så kan du väl fråga honom varför han inte byter namn på riktigt. Han är ju trots allt myndig och behöver inte ha låtsasnamn.

Marie Hallman sa...

Anonym: Låtsasnamn? har pratat med honom förr om det där han är inte så brydd så varför ska någon annan vara det?