lördag 5 januari 2013

Robin Press " Det har varit bra för min utveckling"



(Robin Press. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)



Tredje raka segern i serien och tredje raka mot Karlskrona för SSK som tog klivet över strecket till topp tre igen. Segerskytt - sjundebacken Robin Press som var inne i sitt fjärde byte när han satte sitt matchvinnande 3-2 mål i en match som slutade 5-2 till sist.

– Det var en tekning i anfallszonen. Fredde (Andersson) vann den klockrent bakåt så jag fick rätt mycket tid.
Jag försökte bara skjuta högt och förbi första killen, såg inte riktigt hur pucken gick in men jag tror att målvakten tappar in pucken. Att han inte kunde hålla den. Det var nog en skymning som ställde till det för honom, säger 18-åringen.

Det står på i swehockeys officiella siffror att han har gjort två mål men det stämmer inte säger han själv. 3-2-målet mot Karlskrona var hans första i HockeyAllsvenskan överhuvudtaget och det första i en seriematch för SSK.

Så någonstans på vägen fram till idag har han fått ett extramål någonstans. Men lagkompisen Fredric Andersson hade koll, hämtade pucken åt honom och efter målet var Robin Press både lättad, glad och lite uppspelt. Som sig bör.

– Målet kom i slutet av första jag hade väl gjort fyra byten och det var nog mitt andra skott som gick in. Jag hade ett skott till som det var en styrning på som var rätt nära att gå in faktiskt. En styrning är ju alltid farlig.

Som sjunde back har man ju ofta begränsad speltid men målet belönades med lite mer tid på isen:

– Ja i dag fick jag spela väldigt mycket, framför allt på slutet då vi ledde med 5-2. Vi brukar ju köra med tre backpar, sedan går en sjunde back in och avlastar då och då om någon är trött eller har täckt skott. Men i dag fick jag spela mycket på slutet.

Nu är inte platsen som sjunde back något han klagar över. Tvärtom. Robin Press har tagit den roll han har fått på bästa sätt, det finns ju ett J20-lag för 18-åringen att spela med också.

– Ja, det har funkat rätt bra i höst. Jag har visserligen inte fått spela jättemycket på slutet som jag gjorde i början men då har jag lirat mer med J20 istället och det är ruggigt bra hockey där med. Vi har ett bra lag där jag får både spela och träna bra, det är fortfarande bra hockey så jag utvecklas där också.

Vad hade du för förväntningar inför säsongen?
– Alltså jag visste ju att det kunde vara så här. Det var rätt tunt på backsidan i början, då fick jag spela mer. Sedan kom Fredrik Sonntag tillbaka (från skada) och NHL-lirarna kom in och då var det självklart att jag fick kliva ner i J20. Det var inget konstigt med det, man kan inte tjura ihop för en sån sak. Och i J20 är det skitkul, det har varit bra för min utveckling.

Att SSK:s J-20 lag har haft en bra höst har förstås gjort saken ännu bättre. Laget tog sig till topp tio, där de fem bästa lagen från söder och norr möts nu. Robin Press har hela tiden fått träna med A-laget, ibland har det blivit både träning och spel med både A-lag och J-20.

– Det är väldigt jobbigt fysiskt men samtidigt så är det väldigt roligt. En sak som är kul med J20 är ju att de är i samma ålder, många av killarna har man mött genom uppväxten och det är kul att vara med och träna med dem.

Blir det inte konstigt att träna med A-laget och sedan spela med ett annat lag (J20)?
– Nä jag har kommit in bra i J20, grabbarna är så justa så det är inget problem. Vi träffas ju i hallen och gymet varje dag ändå så det är inga konstigheter.

Har du lärt dig något av NHL-backarna (Jonte Ericsson, Nicklas Grossman och Cam Fowler)?
– Ja verkligen, det är alltifrån vad de gör på isen och spelar hockey till hur de beter sig utanför och hur de förebereder sig. Det är väl allt de gör som man lär sig av egentligen.

Har du frågat dem om tips och så då?
– Hm, jo men pratat med dem gör man väl men det blir kanske inte att man frågar så mycket om råd utan man surrar väl lite med dem i omklädningsrummet. Sedan är det klart att man kan fråga om man vill men det är mer att man ser vad de gör så tar man efter mer än att man ställer frågor.

Apropå J20 så har du ju spelat med William Nylander där, som nu ska spela i A-laget. Kommer han platsa?
– Ja han har absolut tekniken och huvudet för det. Det som man får se är hur han klarar det fysiska spelet. Men jag tror inte det är något problem heller, för han är smart. Det märker man på hur han ser spelet, han tänker hockey på sånt sätt att han löser problemen på de sätt som krävs. Kommer det en bjässe så ser han möjligheterna, inte problemen, så jag hoppas och tror han kommer att klara det galant, säger Robin Press.

Som när han får frågan vad han utvecklats mest på själv, den här säsongen, har en hel del att rada upp:

 – Det är nog spelet i egen zon och försvarsspelet överlag. Sedan försöker jag vara lite mer aktiv på planen, åt båda håll. Dels med puck för att inte bli stillastående och stå och titta och leta lägen när man ska röra på sig och dels utan puck, då jag rör mer på fötterna för att ligga rätt i banan hela tiden.

Vad hann du tänka vid första målet då föresten?
– Jag såg inte hur den gick in, det åkte lite folk i vägen men jag var mest glad. Man hinner inte tänka så mycket innan alla kommer fram till en men det var klart att det var skönt.


1 kommentar:

uu sa...

I swehockeys statistik fick Robin ett mål i premiärmatchen mot Mora. Det målet styrdes dock in av Jakob Dahlström på Robins skott, så Jakobs nolla i poängstatistiken borde också åtgärdas. Det var hans första mål!