fredag 4 januari 2013

Eldebrink: " Vi måste vara bättre förberedda när de släpper pucken"


(Eldebrink har en del att jobba med  hos sitt lag. FOTO WWW.HOCKEYMEDMARIEHALLMAN.SE/ARKIV)

Vad ska man säga om AIK egentligen? Ena stunden ser det ut som att Anders Eldebrink fått in tydligheten i rollerna, fått in ett snabbare och bättre spel. Nästa stund, eller nästa match, är det rakt ner i källaren igen. Det är antingen himmel eller helvete typ.

Matchen mot Skellefteå var mer någonstans på helvetesskalan… Spelarna såg ängsliga och framför allt stressade ut – inte minst i första.


Det blev bättre i period två och tre men det är ändå för mycket gamla välkända synder nu som jobba en och en, göra hårresande bjudningar i sämsta möjliga läge. Jobba, jobba men med huvudet under armen.

Och – om vi ska se något positivt – ett riktigt bra boxplay. Tyvärr dominerade minusposterna i den här matchen.

Jag pratade hur som helst med Anders Eldebrink. En handfull av svaren här nedan är från presskonferensen, resten är från min egen intervju. Så här säger Eldebrink om…

… torsdagens insats mot Skellefteå:
– Jag är mindre nöjd. Nä men det är klart att de fick … vi ger de två mål i första perioden. Vi har pucken sedan ger vi bort den och det är det som har varit vårt stora problem. Det måste vi eliminera om vi ska ta oss ur det här, annars kommer det bli tufft den här våren.

… att spelarna inte var redo när matchen startade:
– Vi har jobbat med det på träningarna och vi hoppas vi kan förbättra det, vi har pratat om det nu efter matchen att vi måste vara bättre förberedda när de släpper pucken. Alla måste spelare måste vara det.  Vi vet ju att Skellefteå spelar med ett bra lag, flyttar pucken snabbt i tempo och sådär så det är liksom inga nyheter utan killarna måste själva också vara förberedda till det som kommer hända. Och i första bytet ladda upp adrenalin men det är i det läget vi är.

… den största skillnaden mellan AIK och Skellefteå i dagsläget:
– Det är ett lag med självförtroende och ett utan självförtroende. Så kan man nog säga. Vi måste förbättra det alltså, vi kan inte ge bort puckar. Det har varit många matcher som vi har gjort det ganska bra men under tio matcher så har vi gett bort en fem, sex puckar i egen zon som de andra har gjort mål på eller som har blivit livsfarliga situationer av.

… att AIK ser så stressade ut att det rasar tidvis:
– Det är klart de är ängsliga och sådär. Det är små misstag och det blir vi straffade för. Skellefteå är skickliga och har en bra målis. Så det gäller att vi minimerar såna där misstag, att vi spelar enklare och accepterar att spela enklare.

… AIKs problem:
– Vi har lite att jobba med. Det är vissa saker, självförtroende och ängslan och sådär. Är man gammal spelare så vet man det, men vi ska jobba på och försöka snacka lite i morgon och försöka träna lite och åka till Linköping och få en bättre förstaperiod. Och sedan försöka få med det in i matchen. Sedan måste alla göra sig spelbara så att den som har pucken har någon att spela till. Annars blir det lätt att man blir stressad och sätter sig i problem. Det är vi själva som sätter oss i problem och där måste vi göra bättre.

… Vad han kan/hinner göra åt bristerna i spelet nu?
– Nämen vi tränar på det och vi pratar lite om det på träningar och sådär. Så vi jobbar på det. Vi kan inte göra annat än det och försöka och få killarna att slappna av lite när de spelar. Det är mycket det som det handlar om, tycker jag och vi måste ju prata lite även om vi inte kan prata allt för mycket. Du måste ju träna så att de känner sig trygga eller spela så att de får lite trygghet och göra några perioder där vi känner att vi klarar av att spela enkelt. Vi måste börja från grunderna – småsaker, de där enkla grejerna i egen zon. Kortpassningar, vara spelbar. Jag tycker att många gömmer sig, det gör att puckföraren får problem.

… vad han får för respons tillbaka från, när han pratar med dem om problemen i spelet:
– De håller väl med om det så det gäller att vi förbättrar det så att vi vågar spela ut, få ut energin. Nu har ju Skellefteå ett jäkla självförtroende, så de kan spela på ett annat sätt. Chansa och så. De blir lite säkrare i det som de gör men vi blir straffade fort och får en osäkerhet sådär. Så vi ska bli bättre.

… Skellefteås sätt att spela hockey:
– De spelar jävla bra hockey och jag har spelat i Schweiz på det sättet som de gör här, flytta pucken snabbt och ta dit spelare som passar för det också så att man liksom får den filosofin som man vill ha och sedan… vi vill ju också spela så, i AIK. Men det tar tid att införa det och att försöka träna på det och så.

… att så många unga spelare i Skellefteå tar klivet in i a-laget.
– Skellefteå har ett jäkla självförtroende. De har många spelare borta ändå har de många yngre killar som kommer in och gör samma jobb. De är ju färgade av det de har sett på träningarna på a-laget. Men det är kul att spela mot Skellefteå, de spelare bra hockey och är värdiga serieledare.

… Vad som hände med Kristian Huselius:
– Jag vet inte vad det är om det är någonting med höfterna, du får nog kolla med läkaren. Men det är synd, vi har ju tränat power play och nu klev både Dicken och han av så att det vart ju lite…

… att även Dick Tärnström klev av:
– Jag vet inte om han har fått tillbaka det där i nacken. Jag har inte pratat med honom än. Så det var synd.

…Om skadorna på Huselius och Tärnström var allvarliga?
– Nej jag tror inte det utan det var mest att de fick några känningar.

… den korta tid som han har på sig att ändra spelet:
Nä men det är ju ganska många matcher kvar ändå så vi får jobba på och försöka förbättra oss på de här punkterna, det är ju bara det. Sedan hoppas jag vi får tillbaka några killar. Nu var ju blanda andra Hynning och Melin borta också. Vi behöver få tillbaka de där så att vi får lite stabilitet. För det blir ju så. Det blir ju att de känner sig osäkra och gömmer sig där ute. Det måste vi ta bort.

…att AIK antingen är väldigt uppe eller ner. Det verkar vara svårt att vara mellanbra:
– Ja precis, men de sista två perioderna var väl hyfsade i alla fall. Sista var lite kärvare, vi borde ha gjort ett par baljor i andra, när vi hade lite flyt, och kommit in i matchen. Så vi har lite att jobba på.

Inga kommentarer: